Aangeschoven bij – Jan Mertens

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Jan Mertens

foto1

“spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste rijen van het  land”

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Door mijn werk kom ik in contact met zeer veel karpervissers van allerlei slag en verschillende nationaliteiten. Ik heb al met zo veel verschillende vissers samengevist en het is me altijd 100% meegevallen, en ondanks dat ik al vele jaartjes vis leer ik elke keer wat bij van de anderen.
Als ik echt een water wil aanpakken omdat er een vis zwemt die ik dolgraag op de foto wil, dan vis ik altijd alleen.
Samen met een maat vissen is bij mij meer een gezellig samenzijn en kletsen over rigs, voerstrategieen, vrouwen, etc… in plaats van er daadwerkelijk fanatiek voor te gaan.

foto2

“teambuilding met collega’s”

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Man, man, wat een vraag, hoeveel namen mag ik noemen… De eerste naam die me momenteel te binnen schiet is Keira Knightley, omdat ik onlangs nog The Curse of the Black Pearl (Pirates of the Caribbean) heb gezien.

 

foto3

“een UK-fitty”
4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Neen, absuluut niet bijgelovig.  

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb nooit echt veel haken bij als ik ga vissen maar in de schuur bij het “reserve”materiaal heb ik wel een hele serie haken, van klein naar groot, met en zonder weerhaak, van alle bedenkbare merken omdat ik alles wil geprobeerd hebben, haken zijn echt ontzettend belangrijk in mijn visserij. Momenteel kan ik mij het beste vinden in de JRC Connect 3 haak, een longshank, maar met toch een iets kortere steel als andere merken die je door middel van een stukje krimpkous perfect kan  verlengen voor een goede draaiing en daardoor niet de nadelen heeft van een te lange steel, namelijk het loswrikken in een karperbek. Deze haak heeft nog een paar andere voordelen, hij is erg licht en toch ontzettend sterk en de unieke “zwarte” teflon coating zorgt ervoor dat hij echt goed prikt plus niet reflecteert in het water.

foto4

“JRC Connect 3”

foto5

“een niet gecoate haak (L), een JRC MATT BLACK TEFLON haak (R)”

6) Steen of lood?

Lood, definitely. Steen kan nooit dezelfde inhakingscapaciteiten hebben omdat het soortelijk gewicht gewoon te klein is. Je wil dat de haak prikt door het schokeffect van een “gewicht”. Dat gewicht moet zo compact mogelijk zijn om te kunnen werpen maar nog belangrijker om goed te kunnen prikken.
Het debat omtrent het schadelijke effect van lood is zeker relevent, want lood is inderdaad niet goed voor de natuur en het water. Er zijn onschadelijke alternatieven die in de buurt komen van het soortelijk gewicht van lood, denk maar aan wolfraam (tungsten) wat zelfs een zwaarder soortelijk gewicht heeft als lood, maar met ook wat nadelen, het heeft een heel hoog smeltpunt (3422 graden celcius) dus om het te versmelten naar werploodjes is het niet zo eenvoudig, maar het grootste probleem is de prijs, hetzelfde geldt voor Bismut, wat een zwaar metaal is zoals lood maar dat wel veilig zou zijn voor organismen, weeral hetzelfde probleem als met wolfraam, de prijs is zo ongeveer 20 keer duurder dan lood, en wie wil er nu 10 to 25 euro uitgeven voor een loodje?

foto6

“een franse schoonheid”

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Ik heb ooit eens een een partij boilies verkregen van een enorm goed aangeschreven en bekende aasfirma. Ik heb er geen schub mee gevangen op dat betreffende water. Het bleek voor een vismaat van mij wel een superaas te zijn, want op een ander water had hij zijn beste voorjaar ooit. Ik denk dus niet dat er momenteel nog echt “slechte” boilies te koop zijn, er zijn echter zoveel andere factoren die meespelen zoals dat het ene water het andere niet is.

foto7

“een beetje bijvoeren”

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Schaamte is een groot woord maar ik erger me dood aan die zogenaamde karpervissers die anoniem van achter hun computerscherm via de fora bepaalde mensen en/of producten afkraken, mensen, ga toch vissen!

9)Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Een Landrover Defender, ik was al jaren gek van deze auto en het is echt een praktische en ruime karpermobiel.

foto8

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik draag steeds Crocs, of het nu winter of zomer is… enorm makkelijk om aan te schieten als je ’s nachts een run krijgt. Enkel als het echt koud is draag ik overdag een goede en stevige schoen.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Een bbq aan het water is echt super om te doen, ik heb zo klein opvouwbare barbeque en dat is echt perfect, biertje erbij…
Als ik alleen vis is het snel effe een blik open trekken, opwarmen en klaar, geen michelin ster waard dus. Eten is dan van ondergeschikt belang.

foto9
“blij voor mijn vismaat”

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Vele genres kunnen me bekoren en ik ga daarom nooit vissen zonder mijn Ipod, momenteel ben ik helemaal weg van “The Cave” van Mumford & Sons en “Don’t tell me that it’s over” van Amy Macdonald,  maar ik luister echt naar alles, van A tot Z: Anouk, Buena Vista Social Club, The Chemical Brothers, Daan, dEUS, Editors, Green Day, Joe Jackson, Metallica, Ozark Henry, Placebo, The Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Sting, Tiesto, U2, etc….

foto10

“wat een stem”

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Allerhande automagazines, en de playboy voor de goede artikelen.

foto11

“een topvis in wording”
14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

De wilde verhalen van Roe”love” Schut zijn al geweest dus wordt het Alijn Danau.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *