Aangeschoven bij – Herwin Kwint

 
1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Herwin Rogér Kwint Herwin is afgeleid van Hendrik, de naam van mijn inmiddels overleden opa. Dit was een man met grote affiniteit voor de natuur en tevens kon hij prachtig vertellen. Ook toonde hij veel belangstelling in mijn visserij, net als zijn broer. Ons zoontje heet Melvin Marijn, de klinkers in deze naam zijn dezelfde als die van mijn opa en zijn broer Marinus.

foto1
Ik wordt liever Kwinsel genoemd…

Waar mijn tussennaam Rogér in godsnaam vandaan komt?? Je spreekt het uit als Rochjeee…. Nee, ik wordt liever Kwinsel genoemd.

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Vissers die geobsedeerd hun hobby beleven. Je kan ze herkennen aan dat zeurtoontje…

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Mijn fantasieën die ik heb met Katja vertel ik liever niet 🙂

foto2
Zou Katja vallen op mijn Fatherfigure?

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Yep, ook ik heb een kronkel. Het zijn van die dingen die je herinneren aan een goede vangst of juist aan een slechte vangst. Deze herinnering is soms slecht controleerbaar en uit zich in bijgeloof. Ik weet nog precies welke cd ik draaide tijdens een tweetal bizarre ochtendjes waarin ik , op 1 vis na, de hele populatie toppers op de mat trok. Dan wordt zo ´n cd automatisch the lucky one. De meest irritante kronkel is wel de volgorde van mijn materialen opstellen. Als ik een sessie begin, dan werp ik eerst een hengel te water en dan pas monteer ik het schepnet. Als ik het andersom doe dan geeft me dat een arrogant gevoel.

foto5
Een Belgische rivierbak…en een bak van een story, geschreven door Roelove Schut. Ook te lezen in ‘Woord van Zwijgen’.

 

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Momenteel alleen de nieuwe haken van Fox, en de oude type´s serie 5. Die laatste is zo´n kattenrug model die ik steeds vaker gebruik, vooral wanneer het lastig wordt. Op een heel kort onderlijntje creëert deze haak geen schade in de bek. Ik vis deze haak alleen met hele soepele hengels van één drie kwart lbs en nooit bij obstakels.

6) Steen of lood?

Lood.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Laat ik deze vraag anders benaderen. Het beste karperaas is waarschijnlijk een dood ordinaire wurm. Er is geen enkel aas dat qua vangkracht bij een kronkelende verse wurm in de buurt komt. Menig (grote) passieve karper heb ik kunnen verleiden dmv een klein kronkelend wurmpje voor zijn bek te trekken.

Ik heb veel geëxperimenteerd met ingrediënten en aas. Tegenvallende resultaten heb ik geboekt met maples. Fenegriek als hoofd ingrediënt in de boilies brachten minder dan het vertrouwde beeld. Te scherpe of kruidige bollen ook niet, er is wel degelijk een maximum!

foto3

foto4
20 jaar bollen draaien in beeld: 1986 en 2006…

 

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Tijdens een winterdag moest ik nodig schijten. Ik had toen een warmte overal aan en deze deed ik omlaag tot op mijn hurken. Verdomme, scheet ik niet over de kraag heen!

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Na jaren in een Fiat Panda te hebben gereden hebben we nu eindelijk een zwarte Golf TDI. Geen ordinaire station bak, maar 3,5 cm verlaagd en natuurlijk brede velgen. Zo´n rode i op de kofferbak is jarenlang mijn wens geweest. Ik ben er dan ook bijzonder trots en zuinig op, dit itt tot bijvoorbeeld mijn visspullen, dat zegt me allemaal weinig. Als ex chauffeur ben ik namelijk een klein beetje auto freak. Ik hou simpelweg van een stoere auto, al was die Panda natuurlijk ook best stoer…

foto6
Jarenlang Panda gereden…

Voor het vervoer van mijn spullen gebruik ik sinds kort een aluminium aanhangwagen. Als ik wil vissen dan monteer ik de kar achter de Golf en ben pleite. Deze kar is uit nood geboren aangezien ik geen ruimte meer heb in ons schuurtje. Tevens heb ik een aluminium boot op een trailer, deze gebruik ik ook vaak als bagage wagen tijdens vakantie.

O ja,

Inmiddels ben ik geen chauffeur meer maar ik ben de enigste karpervisser op de wereld die boilies vanuit zijn cabine in het kanaal voerde!

foto7
Elke ochtend om 3.15 uur opstaan en ’s avonds laat thuis…a way of life, maar niet met kinderen.

 

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Chameau´s, al ruim tien jaar! Toch vis ik het liefst zonder laarzen maar op makkelijke en lichte schoenen. Heel vaak zit ik met natte sokken aan de waterkant omdat ik te beroerd ben om mijn laarzen aan te doen. Maar het sluipt zoveel beter op die luchtige schoenen hé…

Ik heb niets met hoge bergschoenen die ik amper van de grond krijg.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Ik maak zelden een warme maaltijd aan de waterkant omdat ik bijna nooit meerdere nachten achter elkaar vis. Ook op vis vakantie´s besteed ik geen enkele aandacht aan mijn warme hap, ik vind het veel te veel rompslomp. Een rookworstje tussen een kadetje, en dan van het kookwater een lekkere bak oploskoffie, perfect toch?

Mijn manier van vissen is veel verkassen en dat moet snel en simpel. Tijdens het verkassen scoor ik wel een warme hap in het dorp. In Zuid Frankrijk heb je bijvoorbeeld Carte du Jour. Dit betreft een warme maaltijd die gereserveerd wordt tussen 12.00 en 14.00 uur en kost 10 a 11 euro. Dan hebben we het over een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje….En dan lekker op het terras een wijntje en vrouwen kijken, och man!

foto8
Een warme maaltijd aan de waterkant maken? Kom op zeg…

foto9
Tijdens het verkassen scoor ik wel een warme hap in het dorp…

 

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Voor het karpervissen, Nothing else matters…

Het beste muziek nummer aller tijden vind ik moeilijk te beantwoorden.

Als kind was ik, zonder dollen, een enorm fan van Henk Wijngaard. Ik heb bijna al zijn platen en cd ´s. Niet voor niets ben ik zo´n 13 jaar lang chauffeur geweest. Ik moest en zou trucker worden, net als Henk Wijngaard. Twee jaren geleden kwam ik hem tegen, terwijl ik stond te lossen bij Super de Boer in Nieuw Amsterdam. Henk kwam met zijn boodschappentas voorbij lopen en zei: Moi! Na ruim 20 jaar nadat ik mijn eerste lp van hem kocht, kwam ik mijn jeugdidool tegen en nog wel op de werkplek waarvan hij aan de basis heeft gestaan, de vrachtauto. Van zoiets kan ik genieten.

Een liedje dat bij mij veel gevoel beroerd en herinneringen brengt is dus een liedje van hem. Hij bezingt een levensstijl dat een flink gedeelte van mijn leven in beslag heeft genomen. Zijn nummers zijn echter geen muzikale hoogstandjes. De laatste artiest die ik live heb gezien is Gary Moore in de Oosterpoort te Groningen. Hoe hij die akkoorden pakt terwijl hij de zaal inkijkt…ik wou dat ik dat kon. Tja, zo heb ik bij ieder nummer wel wat te vertellen. Heaven van Brian Adams was het eerste nummer dat waterlanders bracht toen ik het vlak na de geboorte van Yasmijn hoorde.

Toch kies ik Still got the blues van Gary Moore.

foto10
Mijn 2e rivier vijftiger. Over dit hilarische avontuur kun je meer lezen in het boek ‘Woord Van zwijgen…’. Een boek waar 13 auteurs vertellen over hun geheime avonturen. Samen met Raymond Hakkert voer ik de redactie van dit boek dat in december 2007 uitkomt.
13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

De Quest lees ik regelmatig. Verder lees ik geen tijdschriften behalve dan de karpermagazine´s. Dit is al duur genoeg.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Arjen, spel ik zijn naam wel goed, Uitbeijerse…

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *