Aangeschoven bij – Arjan Verkoelen

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Arjan Gijs Joachim Verkoelen, geboren in Arnhem in het jaar 1978.

foto1
In mijn element!

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Ach doorgaans ben ik niet zo moeilijk….. althans dat vind ik zelf. Dus om nu te zeggen dat ik absoluut niet met iemand wil gaan vissen is wat overdreven. Ik vis echter wel het liefst alleen. Wel is het zo dat als je met een vismaat vist dat je ook moet kunnen delen. En soms een beetje meer dan verwacht of gehoopt…. Zo ving Wijtze afgelopen najaar een bak van een spiegel van ruim 27 kg op mijn stokken toen ik zei dat hij de volgende run maar moest pakken.

foto2
Laar de vishond

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Natuurlijk Martin Post (whoehahaha), als er één is die een mooi ochtendliedje kan zingen om je wakker te maken is hij het wel! Als je dan vraagt wie ik het liefst niet op je stretcher aan zou willen treffen…. Lara is sinds 1,5 jaar mijn trouwe metgezel. Een altijd vrolijke en gek op water zijnde jonge zwarte labrador. Dus tijdens het vissen altijd even zwemmen ook in het koude voorjaar! Afgelopen maart was het hondje ook even wezen zwemmen voor de kant en tegen de avond verdwijnt ze in de tent. Zo tegen elf uur vind ik, wanneer ik besluit te gaan slapen, een droge hond en zeiknatte stretcher en slaapzak aan!

foto3
Een brute franse bak uit het voorjaar
4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Tja, een beetje bijgeloof kan geen kwaad denk ik. Ik heb zelf de neiging om altijd de Drennan boiliestoppertjes, ook als ze gebruikt zijn, weer terug te stoppen in het doosje. Zo doe ik eigenlijk al jaren met een rekje.

Er is eigenlijk ook altijd een speciale manier van een boilie er op doen. Ik pak nooit de eerste de beste. Het moet goed voelen, hij moet er mooi uit zien.

De stretcher neer zetten is ook zo iets dat gebeurd altijd zo dat het goed voelt. Klopt het niet, dan draai ik hem rustig om zodat ik met mijn hoofd onder de andere kant van de plu lig. Omdat ik altijd mijn eigen aas maak of het moeten tijgernoten zijn (groeien slecht in Leeuwarden) ben ik dus altijd verantwoordelijk voor wat en hoeveel ik er instop. Perfectionistisch als dat ik ben moet het altijd op de gram nauwkeurig.

foto4
Ochtendnevel na een koude nacht
5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb veel te veel spullen, dat is iets wat mij wel duidelijk is. Wat betreft haken is het niet anders. Een heel jaar rond zeulen met haken die je toch niet gebruikt in van die mooie doosjes. Ik vis eigenlijk twee soorten en simpele klauw en een 887 Ashima model. Maatje 4, 6 en 8 en ik kan voor de rest van mijn leven verder. Voor de rest heb ik diverse Fox boxen vol met allerlei materiaal wat er eigenlijk nooit uit komt. Dit jaar heb ik alles gereduceerd naar één rigwallet en een grote Fox box.

foto6
Veel te veel doosjes met daarin nog veel meer doosjes

6) Steen of lood?

Om je huis van te bouwen is het eerste handig, gooien doet zo’n baksteen slecht. Dus een stukkie van Danny vliegt beter. Steen is natuurlijk wel zo milieuvriendelijk en maar zorgt bij de fijnere presentaties voor problemen. Dus ik probeer zo klimaatneutraal te vissen… vis dus met lood en voer dan wat extra, zo hebben de vissen er nog profijt van.

foto5
Als de hond nat is geworden krijgt hij zelfs een eigen boot!

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Ooit in een heel grijs verleden in de plaatselijke dierenspeciaalzaak van mijn spaarzaam en zuur verdiende centjes een 25 kg zak ready mades aan laten smeren……. Gevolg; hond van de buren doodziek en ik die zomervakantie bijna niks gevangen….We weten beter nu. Ik draai sinds enkele jaren op grote schaal boilies met professionele machines. Mijn vriend Lennart Hoomoedt is een expert op het gebied van boiliemachines en samen hebben wij afgelopen jaar een kleine maar professionele gautomatiseerde productielijn opgezet. Doordat wij allebei vaak groot denken zitten we goed op één lijn en dat komt tot uiting in het eindproduct. De afzonderlijk te bedienen schaalrollers hebben een productiecapaciteit van 900 kg per uur per stuk, waarbij er gestoomd kan worden met 180 kg per uur.

foto8
Ik mag graag een emmertje strooien

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Heb niet zo snel last van schaamte dus zou het niet weten…of toch wel.

Als blagen maakte wij de plaatselijke visvijver onveilg, gekke Harry, Eenoog, Moby Dick en nog enkele van de mytische monsters uit de diepte van de fonteinvijver werden steevast elk weekend belaagd. Als er dan niks gevangen werd maakte gedrevenheid plaats voor verveling met alle gevolgen van dien. Wij schiepen aan het einde van de sessie er nog wel eens genoegen in om het lood zo hard mogelijk weg te slingeren en dan de hengel halverwege de vlucht aan te slaan, zodat het lood onder het elastiekeffect met een noodgang zich op vijf meter uit de kant in de modder boorde.

Nu was dat leuk maar moest het na enkele malen wel mis gaan. Een onvermijdelijke knal en bijbehorend zweepje waren het gevolg. En het lood…. Daar dacht niemand meer aan.

Dit tafereel speelde zich af in een nieuwbouw wijk eind jaren ’80. Er zijn nooit echt ongelukken van gekomen zo ver ik weet maar je zal maar lekker in de tuin de was staan op te hangen en…..

foto7
Oude spiegels zoals ik ze graag zie

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Ik gebruik een Nissan bus als vervoersmiddel. Deze is zo ingericht dat er ook makkelijk in geslapen kan worden langs het water. Ideaal voor korte nachtjes aan het kanaal. Er zit een dubbele laadvloer in zodat de hengels makkelijk onderin geschoven kunnen worden en de zware spullen bovenop kunnen liggen. Tevens voor de langere trips, of er moet wat meer aas mee dan wordt er een trailer achter de bus aangeknoopt. Zo reden Martin Post en ik afgeleopen zomer naar Frankrijk met 400 kilo bollen voor een Franse riviersessie.

foto11
Een handig ingerichte visbus

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik draag vaak instapslofjes en als het koud is stevige Hevea warmte laarzen. Belangrijk is om een beetje goed voor jezelf te zorgen tijdens lange sessies. Er gaat niks boven een warm lichaam en goed eten als je voor langere tijd buiten verblijft.

foto10
Een nieuwe dag breekt aan

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Dat moet het oude vertrouwe broodje Hambruger zijn. De insiders weten dat ik vaak en veel uien gebruik dus die mogen op zo’n broodje ook niet ontbreken.

foto12
Wijtze wil nooit naar de Mac Donalds…

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Er zijn er zoveel; ik ben wel gek op de muziek van Survivor. Tijdloze muziek die zorgt voor dat oude jaren 80 gevoel. Diverse andere nummers bekende nummers sieren vaak de presentaties op die je in den lande kunt zien op de diverse beurzen en meetings en dat is niet voor niets.

foto9
Ik sta er om bekend tot het randje te gaan, zo ook met de lieslaarzen met dit als gevolg!
13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Eigenlijk niet zoveel, of het moet vakliteratuur zijn voor mijn baan in het onderwijs. Ik ben lid van Spiegelmagazine, Karper, Karperwereld, lid van VBK en KSN. Soms op verjaardagen en of bruiloften merk je in hoeverre je eigenlijk bezig bent met je hobby. Nu is het voor mij niet alleen maar hobby maar ook een stuk broodwinning, dus helemaal vreemd is het niet.

foto13
Ook een stuk broodwinning
14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Wijtze Tjoelker

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *