Aangeschoven bij – Niko Vervaet

1)Wat zijn de namen in je paspoort?

Gewoon Niko Vervaet…

foto1

 

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Al wie dat denkt dat karpervissen enkel en alleen maar om grote vissen draait en kleinere vissen geen blik waardig gunt. Ik vis momenteel meer dan 20 jaar op karper en ben tot de conclusie gekomen dat voor mij karper vangen telt. Zowel groot als klein. Dan pas krijg ik het gevoel dat ik goed bezig ben en dat alle stukjes van de puzzel kloppen. En geloof me, eens je veel begint te vangen, komen de grote jongens er vroeg of laat toch tussen en vang je ze ook. Het is dikwijls kwestie van kleine details dat bepaalt of je eerder een grote vis vangt of juist niet.

foto2

 

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Liefst een vrouw en dat mag elk goed uitziend model zijn… Het karpervissen telt al genoeg mannelijke collega’s en daarom pleit ik voor meer vrouwelijk schoon tussen ons jargon. Weden dat het karperlegioen nog stijgt….

foto3

 

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Mijn bijgeloof is eigenlijk camoufleren! Ik zal nooit met een gevlochten lijn tot aan mijn lood vissen, dat valt te veel op. Nooit met schoenen die een harde zool hebben aan de oever verschijnen, die maken te veel lawaai. Geen opvallende kleding dragen, dat zien de karpers. Nooit mijn lood zomaar ingooien, ik trek er willekeurig strepen op met een zwarte stift. En ga zo maar door…
Mijn bijgeloof is, niets in de natuur is recht en strak. Alles is chaos. En dat probeer ik na te bootsen in mijn laatset eindjes onder water.
Pas op, bij een vallende ster dus ik al eens een wens te doen…

foto4

 

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Eigenlijk zijn er dat niet zo veel. De Concept 7 nr 8, de Concept 5 nr 8 en 10 en de Concept 3 nr 8 en 6 allen uit de Pro Line stal genieten mijn voorkeur en gebruik ik het gehele jaar door. Het is dikwijls niet de vorm van de haak die bepaalt of je meer vangt, maar wel de manier hoe je er mee vist en aan welk onderlijnmateriaal deze geknoopt is! Veel lossers zijn gewoonweg te wijten aan de lengte van de onderlijn en vooral aan de lengte van de hair. Een haak moet de optimale kans krijgen om zijn werk te doen, en dat is draaien in de bek van een karper. Kan hij dat niet, dan heb je een serieus probleem door te late inhaking met lossers als gevolg.

foto6

 

6) Steen of lood?

Moeilijk vraag! Mocht het kunnen, dan steen. Maar dan moet een steen dezelfde eigenschappen bezitten als lood. En daar wringt het schoentje… Steen zijn soortelijke massa is vele malen kleiner dan dat van lood. Daardoor moet je stenen gebruiken in grotere diameters, en dan wordt het allemaal wat te lomp om ermee te vissen.
Lood zie ik in de toekomst verdwijnen, gewoonweg omdat het de natuur schaadt!

foto5

 

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Ready mades die zo goed roken dat ik ze kocht, maar bij het proeven ervan achterover viel van de bitterheid… Noem het maar de flashie fluo speelgoedballen van in Luc De Baets zijn boek. Niets dat meer uw visserij kan ondermijnen dan zulk aas. Instant kan je er toevallig eens mee scoren en pakweg 5 vissen vangen op een goedbezet water per jaar. Begin je ermee te voeren wat bijna iedereen doet, dan moet het al lukken dat je er 2 gaat vangen….

foto7

 

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Ik heb vroeger wel eens gevist waar het niet mocht, maar dat hoort nu eenmaal bij het ‘opvoeden’ van een karpervissers vind ik. We zijn allemaal jong geweest, en hebben dus moeten leren. Erger vind ik dat er personen zijn die op een water vissen waar de meeste vissers van goeie wil zijn, maar die enkeling maakt het dan naar ‘de kloten’ voor iedereen… En dan zie je het jaar erop de reglementering veranderen onder de vorm van, ‘niet meer vissen voor en na zonsopgang…’ terwijl dat juist de beter perioden zijn natuurlijk. Daar baal ik dus van, terwijl met wat gezond verstand heel veel zaken mogelijk zijn.

foto8

 

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Nog altijd mijn Citroën Berlingo van 9 jaar oud. We hebben samen al heel wat kilometers afgelegd en oorlogen gestreden! Ik vind het een superauto die ik niet vlug zal wegdoen. Is trouwens ook een superidee geweest om dit soort auto’s voor een mooie prijs op de markt te brengen. Zeker voor karpervissers…

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Och, gewone sportschoenen vind ik gemakkelijk. Vanwege de zacht zool.. remember 😉
Verder hecht ik daar niet zo veel belang aan. Enkele met laarzen zal je me niet snel zien. Gewoonweg omdat ik vind dat de rubber uw voeten kan verstikken.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Spaghetti kun je me altijd mee plezieren! Vlug klaargemaakt en steevast lekker.
Je hoeft geen keukenprins te zijn om dit te kunnen klaarmaken. Een bokaal saus, wat pasta koken en je bent er al. Wel serveren met een goeie frisse pint! Jupiler bij voorkeur en als het niet anders kan … een Heineken… 😉

foto9

 

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

What’s up van 4 non blondes vind ik nog steeds een steengoed nummer dat me van vroeger bijgebleven is. Heb er goeie en minder goeie herinneringen aan, waardoor het me altijd zal bijblijven! Maar je hebt er nog zo veel. The scientist van Coldplay bvb is ook zo een keigoed nummer dat nooit verveeld. The man who can be moved van The Script kan me ook wel bekoren o f no sound but the wind van the editors…

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

P-magazine voor de mooie vrouwen, Knack, Humo, en wat kranten. Ik lees graag verscheidene dingen om niet vast te roesten in 1 gebeuren.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Rik Van Landschoot en zijn vrouwtje Ilona.
Hij is regio verantwoordelijke VBk – Oost Vlaanderen en ‘topchemicus’ van de elektriciteitscentrale in doel. De man zijn ideeën zijn soms ondoorgrondelijk voor mij, en daarom wil ik hem wel eens aan het woord horen.

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Gewoon Niko Vervaet…


2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?
Al wie dat denkt dat karpervissen enkel en alleen maar om grote vissen draait en kleinere vissen geen blik waardig gunt. Ik vis momenteel meer dan 20 jaar op karper en ben tot de conclusie gekomen dat voor mij karper vangen telt. Zowel groot als klein. Dan pas krijg ik het gevoel dat ik goed bezig ben en dat alle stukjes van de puzzel kloppen. En geloof me, eens je veel begint te vangen, komen de grote jongens er vroeg of laat toch tussen en vang je ze ook. Het is dikwijls kwestie van kleine details dat bepaalt of je eerder een grote vis vangt of juist niet.

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?
Liefst een vrouw en dat mag elk goed uitziend model zijn… Het karpervissen telt al genoeg mannelijke collega’s en daarom pleit ik voor meer vrouwelijk schoon tussen ons jargon. Weden dat het karperlegioen nog stijgt….

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?
Mijn bijgeloof is eigenlijk camoufleren! Ik zal nooit met een gevlochten lijn tot aan mijn lood vissen, dat valt te veel op. Nooit met schoenen die een harde zool hebben aan de oever verschijnen, die maken te veel lawaai. Geen opvallende kleding dragen, dat zien de karpers. Nooit mijn lood zomaar ingooien, ik trek er willekeurig strepen op met een zwarte stift. En ga zo maar door…

Mijn bijgeloof is, niets in de natuur is recht en strak. Alles is chaos. En dat probeer ik na te bootsen in mijn laatset eindjes onder water.

Pas op, bij een vallende ster dus ik al eens een wens te doen…

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Eigenlijk zijn er dat niet zo veel. De Concept 7 nr 8, de Concept 5 nr 8 en 10 en de Concept 3 nr 8 en 6 allen uit de Pro Line stal genieten mijn voorkeur en gebruik ik het gehele jaar door. Het is dikwijls niet de vorm van de haak die bepaalt of je meer vangt, maar wel de manier hoe je er mee vist en aan welk onderlijnmateriaal deze geknoopt is! Veel lossers zijn gewoonweg te wijten aan de lengte van de onderlijn en vooral aan de lengte van de hair. Een haak moet de optimale kans krijgen om zijn werk te doen, en dat is draaien in de bek van een karper. Kan hij dat niet, dan heb je een serieus probleem door te late inhaking met lossers als gevolg.

6) Steen of lood?

Moeilijk vraag! Mocht het kunnen, dan steen. Maar dan moet een steen dezelfde eigenschappen bezitten als lood. En daar wringt het schoentje… Steen zijn soortelijke massa is vele malen kleiner dan dat van lood. Daardoor moet je stenen gebruiken in grotere diameters, en dan wordt het allemaal wat te lomp om ermee te vissen.

Lood zie ik in de toekomst verdwijnen, gewoonweg omdat het de natuur schaadt!

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Ready mades die zo goed roken dat ik ze kocht, maar bij het proeven ervan achterover viel van de bitterheid… Noem het maar de flashie fluo speelgoedballen van in Luc De Baets zijn boek. Niets dat meer uw visserij kan ondermijnen dan zulk aas. Instant kan je er toevallig eens mee scoren en pakweg 5 vissen vangen op een goedbezet water per jaar. Begin je ermee te voeren wat bijna iedereen doet, dan moet het al lukken dat je er 2 gaat vangen….

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Ik heb vroeger wel eens gevist waar het niet mocht, maar dat hoort nu eenmaal bij het ‘opvoeden’ van een karpervissers vind ik. We zijn allemaal jong geweest, en hebben dus moeten leren. Erger vind ik dat er personen zijn die op een water vissen waar de meeste vissers van goeie wil zijn, maar die enkeling maakt het dan naar ‘de kloten’ voor iedereen… En dan zie je het jaar erop de reglementering veranderen onder de vorm van, ‘niet meer vissen voor en na zonsopgang…’ terwijl dat juist de beter perioden zijn natuurlijk. Daar baal ik dus van, terwijl met wat gezond verstand heel veel zaken mogelijk zijn.

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Nog altijd mijn Citroën Berlingo van 9 jaar oud. We hebben samen al heel wat kilometers afgelegd en oorlogen gestreden! Ik vind het een superauto die ik niet vlug zal wegdoen. Is trouwens ook een superidee geweest om dit soort auto’s voor een mooie prijs op de markt te brengen. Zeker voor karpervissers…

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?
Och, gewone sportschoenen vind ik gemakkelijk. Vanwege de zacht zool.. remember 😉

Verder hecht ik daar niet zo veel belang aan. Enkele met laarzen zal je me niet snel zien. Gewoonweg omdat ik vind dat de rubber uw voeten kan verstikken.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?
Spaghetti kun je me altijd mee plezieren! Vlug klaargemaakt en steevast lekker.

Je hoeft geen keukenprins te zijn om dit te kunnen klaarmaken. Een bokaal saus, wat pasta koken en je bent er al. Wel serveren met een goeie frisse pint! Jupiler bij voorkeur en als het niet anders kan … een Heineken… 😉

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?
What’s up van 4 non blondes vind ik nog steeds een steengoed nummer dat me van vroeger bijgebleven is. Heb er goeie en minder goeie herinneringen aan, waardoor het me altijd zal bijblijven! Maar je hebt er nog zo veel. The scientist van Coldplay bvb is ook zo een keigoed nummer dat nooit verveeld.
The man who can be moved van The Script kan me ook wel bekoren o f no sound but the wind van the editors…

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

P-magazine voor de mooie vrouwen, Knack, Humo, en wat kranten. Ik lees graag verscheidene dingen om niet vast te roesten in 1 gebeuren.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Rik Van Landschoot en zijn vrouwtje Ilona.

Hij is regio verantwoordelijke VBk – Oost Vlaanderen en ‘topchemicus’ van de elektriciteitscentrale in doel. De man zijn ideeën zijn soms ondoorgrondelijk voor mij, en daarom wil ik hem wel eens aan het woord horen.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *