Aangeschoven bij – Wijtze Tjoelker

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Wijtze Willem Tjoelker. Tja, en zoals wel vaker gebeurd ben ik ook vernoemd naar een grootvader en overgrootvader. Helaas heb ik van enkele lokale karpervissers een bijnaam gekregen en hebben ze die zelfs aan hun visboot gegeven. Welke bijnaam dat is, laat ik hier maar even in het midden.

foto1

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Ik ben in mijn (karper)visserij een echte einzelgänger. Ik trek vaak mijn eigen plan en doe mijn ding. Er zijn maar een paar mensen met wie ik op gezette tijden samen mee vis. Dat komt met name door gemeenschappelijke belangen of omdat we elkaars gezelschap op prijs stellen. Klinkt misschien wat asociaal, maar dat is het zeker niet. Als ik vis, dan vis ik. Gezellig ouwehoeren en een biertje happen doe ik thuis wel of in een kroeg. Als ik de verschillende artikelen of verhalen in bladen of boeken lees, dan zou je bijna gaan denken dat het visvangen op het tweede plan komt en dat het “gezellig samenzijn” op de eerste plaats komt. Het gaan vissen is dan een excuus om het maar op een zuipen te zetten en escortdames in te huren voor enige sport en warmte in de bivvy. Prima als er vissers zijn die hun hobby op die manier willen beleven. Ik hoop alleen dat ze dat ver uit mijn buurt doen.

foto2

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Zoals gezegd als ik vis, dan vis ik. Ik wil dan niemand op mij stretcher aantreffen. Zowel geen man als vrouw. In de tijd dat ik mijn echtgenote in de begin – toen we elkaar net kenden – wel eens meenam voor een sessie aan het water, beklaagde zij zich later bij mijn familie dat ik tijdens de visdag geen oog voor haar had en alleen maar naar het water zat te staren. Ja, ze zei zelfs dat als ze in haar blote kont rond zou lopen dat het me niet zou zijn opgevallen. Hoezo singel minded! Maar wel grappig om te horen als iemand je een spiegel voorhoud.

foto3

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Het is maar wat je onder bijgelovig verstaat. Ik heb wel mijn vaste rituelen voordat ik ga vissen en ook tijdens de vissessie heb ik zo mijn vaste patronen. Twee dagen voordat ik ga vissen, draait er in mijn hoofd al een scenario over hoe ik e.e.a. wil gaan doen, mogelijk gedrag van de karper door de weersverwachtingen en hoe de (negatieve) invloeden van buitenaf te minimaliseren. Dit staat nog los van eventuele voerdagen. Tachtig procent van mijn tijd gaat op aan de voorbereiding. Ik heb niet zoveel tijd om aan de waterkant mijn lijnen nat te maken, dus ik wil de momenten dat ik daadwerkelijk vis ook goed benutten. Tijdens de vissessies laat ik niets aan het toeval over. Twijfel over de haakpunt (vaak ook nog onterecht) dan direct vervangen. Lichte beschadiging van de lijn? Afknippen en de zaak er opnieuw aanknopen. Op dat vlak ben ik echt paranoia. Zeker als je jacht maakt op die ene grote karper, dan weet je vooraf dat je één kans gaat krijgen. Des te zuurder als je de vis kwijt speelt doordat je gemakzuchtig bent geweest. Veel vis wordt verspeeld door de gemakzucht van de karpervisser en niet zozeer door de (inferieure) kwaliteit van het materiaal.

foto4

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Geen idee, maar veel teveel. Wordt tijd dat ik maar eens opruiming ga houden. Effe serieus nou, ik gebruik verschillende types en maten naar gelang de omstandigheden dat verlangen. Ga ik penvissen in de polder en heb ik weinig met obstakels te maken, dan vis ik met de Drennan Super Specialist in de maten 4 en 6. Vis ik met name tegen of bij obstakels, dan vis ik met de oude zwarte Drennan Boiliehooks maat 2. Als die haak vlees pakt dan zit ie ook meteen muurvast. Je kunt dan behoorlijk wat druk uitoefenen voordat deze losschiet of uitbuigt. Drennan heeft dezelfde haken ook in andere versies uitgebracht en verschillende firma’s hebben soortgelijke haken op de markt gebracht onder het mom van “chod” haken. Helaas wijken ze wat af ten opzichte van de originele haken. O ja, wel even de weerhaak platknijpen. Vis ik met vastlood in combinatie van de zogenaamde rekker- of elastiekonderlijn, dan is de WS maat 6 en 4 favoriet. Deze haken prikken als geen ander. Nadeel is dat de haakpunt zo dun is, dat deze snel bot wordt. Helaas zijn deze haken niet meer verkrijgbaar. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Een paar jaar geleden was ik door mijn zorgvuldig opgebouwde voorraad heen. Allerlei hengelsportzaken gebeld in Nederland en België, maar niet meer voorradig. Ik heb toen maar eens een mailtje gestuurd naar de Engelse firma die deze haken daarvoor altijd produceerde met de vraag of zij nog een adresje voor mij hadden. Hun reactie was verrassend en hoopvol. Als ik wilde konden ze de haken nog voor mij maken als ik een flinke partij in één keer afnam. Dat klonk mij als muziek in de oren! Direct maar een paar honderd besteld. Ok, het bedrag wat ik moest betalen, loog er niet om; ik had tenminste wat ik wilde. Na betaling had ik een week later het pakketje uit Engeland in huis. Ik vis als ik met vastlood vis nog met de Korda Widegap in de maten 4 en 6. De 6 vind ik beter omdat de maat 4 nog wel eens de neiging heeft om bij een redelijke druk uit te gaan buigen. Met de Longshank X van Korda kon ik in het begin maar moeilijk uit de voeten, maar door wat te rommelen met de lengte van de onderlijnen, kreeg ik dat ook onder controle. Opvallend vind ik wel dat de kleinere maten het “beter” doen dan de grotere. Wat mij verder opvalt, is dat de huidige haken van Korda sneller slijten dan de eerste serie die ze enkele jaren geleden op de markt brachten. M.a.w. ik vind de kwaliteit achteruit gaan. Dit jaar ben ik begonnen met de Ashima C440 maat 6 haakjes. Deze zijn scherp en blijven dat ook nadat je er al een vis op hebt gevangen. Gezien de vorm van de haak zijn het geen goed prikkers, maar door kleine aanpassingen met o.a. krimpkous en siliconenslang is dat grotendeels te verhelpen. Aangezien ik zelf nog te weinig ervaring met deze haken heb, kan ik er nog geen goed oordeel over geven.

6) Steen of lood?

Net als iedereen vis ik natuurlijk met lood. Toch verwacht ik in de toekomst dat lood verboden gaat worden en dat we waarschijnlijk over moeten gaan stappen op alternatieven. Tja, of dat nu stenen of plastic gaat worden, zullen we dan wel weer zien.

foto5

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Er zijn diverse aassoorten waar ik uitgesproken slechte ervaringen mee heb. De eerste is de plastic aasjes die nu op de markt worden gebracht. Ik heb daar vorig jaar uit pure nieuwsgierigheid mee geëxperimenteerd. Om kort te gaan, plastic alleen vangt niet. Punt. In combinatie met “natuurlijk” aas vangt het wel, maar is het ondanks of dankzij? Dus als je een paar maïskorrels op de haar rijgt met een imitatie maïskorrel om het gewicht van de aanbieding aan te passen, dan werkt het prima. Al die artikelen die nu in de bladen verschijnen dat je met plastic ’s nachts in troebel water karper kunt vangen, kun je vanaf nu dan ook met een flinke schep zout nemen. In de jaren negentig was het allemaal hosanna omtrent kikkererwten. Ik wilde natuurlijk de ongeëvenaarde vangkracht van dit aassoort ervaren, dus maar honderd kilo van dat spul aangeschaft. Keurig volgens de richtlijnen weken en koken. Daarna voeren en ermee vissen. Na heel veel uren kloppen wist ik er op een ochtend vier karpers mee te vangen. Daar stond tegenover dat ik op ander aas meer dan honderd karpers had gevangen in dezelfde periode. Dan is de conclusie snel getrokken. Nou ja, snel? Aan mijn volharding lag het toen niet. Zo zijn er nog wel meer aassoorten die niet meer op mijn lijstje voorkomen.

foto6

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Nergens voor. Ik heb alles met volle bewustzijn ondernomen of gedaan. Sommige zaken had ik wellicht wat tactvoller kunnen aanpakken, maar dat is achteraf de koe in de kont kijken. Je wordt er wijzer van zullen we maar zeggen. Waar ik me voor zou kunnen schamen is het feit dat er nog steeds mensen zijn die andere vissers niet respecteren. Gun de ander zijn visje; claim geen stekken en laat de ander met rust als deze je gezelschap niet op prijs stelt. Of het feit dat er met onjuist materiaal op karper wordt gevist. Gelukkig zijn er steeds meer “grote namen” die in de bladen kritische kanttekeningen maken bij verschillende systemen ed. Ik ben blij dat de goegemeente steeds meer kritischer naar zaken kijkt in plaats van klakkeloos dingen aan te nemen.

foto7
9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Afhankelijk van de omstandigheden rij ik met de auto naar de waterkant, vaar ik met de rubberboot naar de stek of ga ik met mijn polyester visboot op pad (ik woon namelijk aan het water en kan dus vrij vlot prachtige stekken bevissen). De auto waar ik in rijd is een Peugeot 307 Break diesel. Heeft veel ruimte en is zuinig in verbruik. Ik vis met een rubberboot 285 Deluxe van Vortex als de omstandigheden daarom vragen. Waarom mijn keuze voor deze type boot? Heel simpel, het is gewoon de beste. Er is goed over nagedacht en elke jaar worden de opmerkingen van de gebruikers indien mogelijk verwerkt in de nieuwe types. Het materiaal mag dan zwaar en in koude omstandigheden stug zijn, maar de boot kan een stootje hebben. Het feit alleen al dat er zo goed als nul boten terugkomen bij de importeur vanwege fabricagefouten, zegt mij genoeg. Het feit dat allerlei firma’s de boot namaken, maar dan met goedkopere materialen, geeft aan dat ook deze groep ondernemers de Vortex karperboot als maatstaf zien. Ok, deze kost een paar centen, maar dan heb je ook het beste… De polyester visboot is van één of ander onbekend merk en ik heb de boot helemaal verbouwd naar mijn wensen. Ik kan de boot converteren naar gelang de visserij dat wenst. Of ik nu een dagje wil penvissen uit de boot, een nachtje wil vissen met een kap boven mijn hoofd of een dagje wil roofvissen, met deze boot kan dat allemaal. Maar in de toekomst zal deze vervangen gaan worden voor een betere.

foto8
10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ach, daar maak ik mij niet zo druk om. Zolang mijn voeten maar droog en warm blijven. De laarzen die ik al jaren draag zijn van de Welkoop en als ik schoenen draag dan zijn het afgetrapte gympen.

foto9

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Als ik het simpel moet houden, dan heeft ChiliConCarne van Struik mijn voorkeur. Niet omdat het zo lekker smaakt, maar omdat het voedzaam is. Je hebt niet na een uurtje het gevoel dat je alweer een warme hap naar binnen moet stouwen (onze Smikkelbeer Arjan Verkoelen zal dat ongetwijfeld anders zien). Bijkomend voordeel is dat je ’s winters een paar uur later je slaapzak er uitermate goed met de “warme luchten” kunt verwarmen. Als ik de tijd neem om een goede maaltijd aan de waterkant te bereiden, dan is nasi toch mijn favoriete gerecht. Ik maak dit dan met verse groenten, geconserveerd vlees en nasikruiden. Uiteraard nog een kwak pindasaus erbij en mij hoor je niet meer. Met een beetje inventiviteit kun je redelijk vers voedsel langere tijd bewaren. Erg gemakkelijk als jij jezelf een week op een bepaalde stek of water ingraaft.

foto10

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Lastige vraag omdat ik diverse voorkeuren heb. Als ik toch één nummer moet kiezen dan is het The Host of Seraphim van het album The Serpent’s Egg van Dead Can Dance. Dit nummer roept bij mij verschillende gedachtes op en prikkelt mij keer op keer als ik het nummer hoor. Naast deze band welke overigens niet meer bestaat, hou ik van de muziek van Clan Of Xymox, Depeche Mode, Front 242 en Lisa Gerrard.

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Het blad KOI van de Nishikigoi Vereniging Nederland.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Cock Pels, een wat lui wordende karpervisser van de oude stempel die flirt met het moderne. Een karpervisser die niet gaat voor de grootste, maar wel voor de mooiste. Iemand die scherp vist en het simpel houdt. Een levensgenieter en een sociaal mens. Samen hebben we al heel wat stormen getrotseerd.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *