Aangeschoven bij – Eddy Norder

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Eddy Derk Norder, vernoemd naar respectievelijk een oom die een jaar voordat ik ben geboren is overleden en mijn grootvader.

7

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Eigenlijk denk ik dat ik met veel mensen samen zou kunnen vissen, alleen personen waarvan ik het gevoel krijg dat ze zichzelf nogal geweldig vinden daar ga ik niet mee aan het water zitten. Over het algemeen vis ik de laatste jaren alleen, met af en toe eens een sessie ertussendoor met een vriend of goede kennis. Dit is vooral voor de gezelligheid maar ook hierbij is de aanpak hetzelfde als bij die keren dat ik alleen ga vissen. Daar is het immers allemaal om te doen, die karper moet op de kant.

Ook mensen die alleen gaan vissen om te zuipen en te vreten en zich niet serieus bezig kunnen houden met de visserij daar wil ik niet mee aan de waterkant vertoeven. Lekker vissen, rust en genieten van de natuur zijn de dingen die ik zoek als ik aan de waterkant ben.

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Ten eerste natuurlijk, het meest afgezaagde antwoord wat ik maar kan geven, mijn vrouw Kathy maar aangezien ik daar bijna elke nacht al naast lig zou ik gaan voor Shania Twain omdat ik dit een fantastisch mooie vrouw vind en daarnaast is het ook nog eens een goede zangeres. Maar het allerliefste lig ik natuurlijk zelf op mijn stretcher lekker te vissen zonder gedonder met vrouwen, dat hoort naar mijn idee op een andere plaats thuis dan aan de waterkant.

3

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Ik ben met betrekking tot mijn visserij wel redelijk bijgelovig inderdaad, dit uit zich in het altijd op dezelfde manier opbouwen van mijn spullen aan de waterkant. Daarbij heb ik aan 1 van mijn steunen een miniatuur molentje hangen, die ook nog eens echt werkt, die ik van mijn dochters voor vaderdag heb gekregen. De steun met het molentje, die onder 1 van de optonics is gehangen, staat ook altijd naar rechts. Ik denk dat dit het wel zo’n beetje was. Dit zijn eigenlijk gewoonten die er op den duur zijn ingeslopen want het is je tactiek en je aas die het moeten doen. Als je met een nuchtere kijk je visserij benaderd en logisch blijft redeneren dan kan daar geen bijgeloof tegenop.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb verscheidene haken in mijn tacklebox zitten. Waar een haak ten eerste bij mij aan moet voldoen is dat hij vlijmscherp is, als ik ook maar enigszins het idee heb dat de haak niet scherp genoeg (meer) is dan komt deze rig niet aan de hengel of gaat eraf. Op dit moment vis ik met de JRC connect 2. Eigenlijk heb ik het hele gamma haken van JRC in de tackle box. De connect 2 is vlijmscherp. Ik moet er wel bij zeggen dat ik deze haak voor het betere sleurwerk op obstakelrijk water in de tacklebox laat zitten. In dat geval gebruik ik nu de connect 1, een mooie klauwhaak.

Ik wil nog wel even benadrukken dat je geen longshank haken moet inzetten op wateren met veel obstakels waar er fors tot zeer fors gedrild moet worden, dit zal de bek van de betreffende karper niet ten goede komen. Je moet dan ook weloverwogen haken gaan gebruiken voor de situatie waarin jou visserij verkeerd. Niet een haak gaan gebruiken omdat pietje of klaasje die ook gebruikt. Jezelf altijd blijven afvragen waarom doe ik dit of waarom gebruik ik dat? Er zijn momenteel veel mensen aan de waterkant die niet weten wat verkeerd gebruik van een haak voor schade kan aanrichten in de bek van een karper.

5

6) Steen of lood?

Nog steeds lood, de tijd zit er natuurlijk wel aan te komen dat lood verboden gaat worden en dan is steen een redelijk alternatief. Alleen bij steen is natuurlijk de veel lagere soortelijke massa een probleem, vooral bij de nogal wat zwaardere gewichten. Misschien dat er in de komende jaren nog wel wat andere alternatieven ontwikkeld zullen worden. En anders zal het gewoon steen worden. Maar zo lang lood nog niet verboden is zal ik dit blijven gebruiken.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Voor jaren terug hebben ik en 2 vismaten eens een partij bollen besteld bij 1 van de gerenommeerde hengelsport speciaalzaken in Nederland. Aangezien we geen tijd hadden om te draaien en toch goed moesten voeren op een put. Dit waren toch wel de slechtste bollen die ik ooit ben tegengekomen. Keihard, smaakloos en geurloos. Dat krijg je als je zomaar iets besteld op internet. Sindsdien wordt er gewoon tijd vrij gemaakt om bollen te draaien. Dan weet je precies wat er gevoerd wordt en loopt het vertrouwen ook geen deuk op.

4

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Ik heb eigenlijk niet veel dingen op mijn kerfstok waar ik me voor schaam, ik schaam me wel eens voor de manier waarop ik soms met mijn visspullen omga terwijl je er toch voor een aardig kapitaaltje hebt liggen.

Ook schaam ik me er wel eens voor karpervisser te zijn tegenover de buitenwereld als er zich weer eens excessen voordoen aan de waterkant door zogenaamde karpervissers die alleen maar naar de waterkant gaan voor het feestvieren (lees zuipen, bbq’en, drugs gebruiken en als men daarop aangesproken wordt in sommige gevallen ook nog eens gewelddadig worden). Laat zulke mensen a.u.b gewoon naar de kroeg gaan of zich in het uitgaansleven begeven, dit hoort niet aan de waterkant thuis.

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Op dit moment een Ford Mondeo, sedan, voor mijn visserij ruim zat. Hiervoor een paar stationswagons gehad maar die konden me toch niet zo bekoren.

1

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Het liefste draag ik sportschoenen aan de waterkant en als het mogelijk is slippers. Als ik nachten vis dan draag ik ’s nachts altijd een stel boerenklompen omdat je hier lekker snel in kunt schieten als je van je stretcher komt. En natuurlijk met slecht en koud weer een stel lekker gevoerde laarzen. Kijk eens bij de welkoop of boerenbond, die hebben een paar hele goeie.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Aangezien ik vaak alleen nachtjes vis ga ik meestal na het eten weg en heb ik wat brood of koeken bij me. Mocht het zo zijn dat er wel warm gegeten moet worden aan de waterkant dan zal het vaak iets zijn als nasi, bami of de befaamde macaroni. Meestal maak ik dat van te voren thuis al klaar zodat ik het aan de waterkant alleen hoef op te warmen. Voor ‘s ochtends gaat mijn voorkeur uit naar gebakken ei met ontbijtspek op een lekker bolletje.

2

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Het beste muzieknummer ooit geschreven is natuurlijk heel persoonsgebonden. Het gaat bij mij om nummers waar ik een gevoel bij heb/krijg als ik het nummer hoor. Een aantal van deze nummers zijn Un Emozione per Siempre van Eros Ramazzotti, Whiskey in the Jar van Metallica, Somewhere only we know van Keane, en een aantal nummers van Coldplay. Echt een specifieke nummer 1 heb ik niet.

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Soms lees ik de Quest wel eens, alles wat met voetbal te maken heeft (vooral van de Groninger FC) en de magazines die ik krijg van het Groninger landschap.

6

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Ik zou deze vragenlijst willen voorleggen aan mijn JRC teamgenoot Paul Buts. Paul is een jonge, gepassioneerde karpervisser die weet waar hij over praat en al vele karpers heeft gevangen op zwaarder bevist water. Daarnaast heeft hij samen met zijn jongere broer Danny al menig karperavontuur heeft beleefd. Paul aan jou de eer!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *