Aangeschoven bij – Patrick van der Kolk

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Petrus Arnoldus van der Kolk. Net als mijn vader en opa, naar goed gebruik zijn de doopnamen doorgegeven van vader op zoon. M’n roepnaam is overigens Patrick.

foto1
Grashapperpennen met de Scapinolaarzen

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Ik vis eigenlijk altijd alleen, dan kan ik gaan en staan waar ik wil. Ik heb niet dusdanig veel vistijd tot mijn beschikking dat het inplannen van gezamenlijke sessie makkelijk is. Tevens betekend het vissen met z’n 2-en toch tot het doen van concessies in de visserij, echter een investering in een vriendschap is mij ook wat waard. Om antwoord te geven op de vraag: Ik kan niet vissen met mensen die denken dat ze belangrijk zijn domweg omdat ze op karpervissen. Ik kan ook niet vissen met mensen zonder zelfspot of relativeringsvermogen.

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Uiteraard is dat Bianca, mijn lief. Echter ik denk dat de insteek van de vraag iets anders is en als ik dan toch een naam moet noemen: Gillian Anderson en om iemand van de huidige BN-ers te noemen: Jennifer Hoffman. Echter, mocht dit gaan gebeuren dan zal ik toch eerst een nieuwe stretcher, zo’n luxe bivybed, aan moeten schaffen. Mijn kleine Fox-strechtertje stamt namelijk nog uit de tijd van koude buizen in de rug en een doek dat met elastieken vast zit.

foto2
Stekmarkering

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Wat is bijgeloof? Dat ik mijn blauwe delkim met lage toon en oranje swinger altijd rechts heb staan? En mijn linker met hoge toon en groene swinger altijd links? Sommigen noemen het bijgeloof, het heeft wel als voordeel dat ik bij slechts 1 piepje direct weet om welke hengel het gaat! Hetzelfde geldt voor de volgorde van inpakken, uitpakken en opzetten van visspullen. Dat is al jaren een vast patroon, de kans op iets vergeten wordt zo heel klein. Verder is bijgeloof mij vreemd, ik vind mezelf een praktisch en nuchter ingesteld persoon.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb op dit moment 3 soorten in de box en afhankelijk van de situatie pas ik deze toe. Het gaat om de Longshanks maat 8 en de Bridge Beaters maat 6 en 8 van PB. Alhoewel ik regelmatig nieuwe onderlijnsysteempjes knoop maak ik wel altijd gebruik van 1 van deze 3 haken.

foto3
Onder aan de dijk

6) Steen of lood?

Lood. Ik heb geen ervaringen met steen.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Laat ik de vraag eens anders benaderen, wat is het meest unieke aas wat je ooit hebt gebruikt! Want zelfs met overgeconserveerde ballen die de winkel uitstinken heb ik (instant en op aangevoerde plekken) karper kunnen vangen. Ook op de door mijn voorgangers genoemde kikkererwten heb ik toch ook regelmatig een visje weten te verschalken.

En wanneer is aas slecht? Ik heb eens een keer 2 dagen gevoerd met de nu zo populaire attractieve, gepimpte vismeelknikkers op de rivier (in mijn geval is dat de IJssel), dat had ik dus beter niet kunnen doen want het was een waar brasem en winde festijn! In zo’n geval was dit zo’n beetje het slechtste aas wat ik had kunnen gebruiken om een karper te vangen.

Anekdote: ik heb een keer karper gevangen met aas wat op de kant lag! Ik zat te vissen in een ondiep slotenstelsel waar de karpers in de zomermaanden graag vertoeven en flink langs de kanten vreten. Ik zag een karper zwemmen welke telkens de kant in zwom en in het overhangende gras allerlei lekkers zat te peuzelen. Toen ik mijn aas strak in de overkant wilde gooien bleef m’n haak volgeregen met maden echter in het gras enkele centimeters boven het water hangen, precies op die plek ging de karper echter azen dus ik durfde mijn aas niet los te trekken en opnieuw in te werpen. Toen de vis op die plek klaar was en verder zwom zag ik mijn draad straklopen richting de vis en uiteindelijk bleek de vis perfect in de bovenlip gehaakt te zijn! Die vis had mooi mijn maden tussen de grassprieten weggeplukt!

Andere anekdote: Een goede vismaat van mij mocht graag korstvissen en om de korst op afstand te krijgen gebruikte hij zo’n buldo. Het viel hem echter op dat de karper vaker interesse toonden in de buldo dan in de gebruikte korst. Toen heeft hij ook een haak aan de buldo geknoopt en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat dit de nodige karpers op de kant bracht. Ik heb trouwens ooit eens een oppervlaktevisser karper zien vangen op wokkels! De ene helft van de zak werd geconsumeerd door de vissen, de andere helft door de visser.

foto4
2 boilie liefhebbers

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Ik schaam me nergens voor. Ik heb in het verleden natuurlijk dingen gedaan waar ik nu niet trots op ben maar schaamte daarover gaat me te ver. Om een voorbeeld te noemen, ik heb in het verleden een keer vis overgezet. Enkele kleine schubkarpers zijn verhuisd van een overbezet water naar een slotenstelsel zonder karperbezetting. Heden ten dage zou ik het nooit meer doen, maar toen wist ik niet beter. Ook ik heb in het verleden ge(nacht)vist op plekken waar het niet mocht, 3 hengels gevist etc. etc. Als ik kijk naar mijn huidige visserij ben ik maar een heilig boontje vergeleken met wat ik rondom me heen zie. Plaatsvervangende schaamte over het gedrag van collega (karper)vissers is mij dus niet vreemd. Ik ben echter wel van het principe “education, not condemnation”, dus ik probeer daar op mijn manier een steentje aan bij te dragen door de betreffende vis(sers) aan te spreken op hun gedrag.

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

80% van mijn visserij speelt zich af op minder dan 10km van ons huis. Dan ga ik dus lekker fietsen met een karretje erachter. Ideaal! Op deze manier kan ik al mijn spullen meenemen en ik heb ze ook nog eens vlak achter me staan. Als ik met de auto op pad ga dan zorg ik dat ik m’n X2 kruiwagen bij me heb. Kost geen fluit en is stevig zat voor de hoeveelheid spullen die ik meeneem.

foto6
Vervoer

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik loop al sinds jaar en dag op van die groene knielaarzen van de Scapino. Met het eerste paar heb ik zo’n 12 jaar gedaan (aangeschaft voor 15 gulden!) totdat onze hond (toen nog pup) ze wel erg lekker vond ruiken en ze lek beet. Sindsdien loop ik op dezelfde laarzen, echter nu voor 12 euro het paar. Heel zelden draag ik lieslaarzen, waadpak of schoenen.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

De laatste keer dat ik warm gegeten heb aan de waterkant kan ik me niet heugen. Dat is echt al vele jaren geleden. Het is me veel te veel werk om al die spullen mee te slepen. Gewoon thuis een bord warm eten en dan naar het water. Voor de volgende ochtend een paar boterhammen en een flesje cola is mij meer dan genoeg. Als het warm weer is dan gaat er een fles water extra mee en bij koude sessies een klein thermosflesje met koffie of thee. Mocht ik een warme maaltijd aan de waterkant moeten bereiden dan ging er een kliekje bami mee (thuis gemaakt) en een fles ketchup. De bonenschotels van de Struik blijven lekker in de supermarkt.

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Poe, lastige vraag voor een muziekliefhebber. Mijn smaak gaat van Alanis Morisette tot Slayer en alles wat er tussenzit. Ik moet wel zeggen dat ik een voorkeur heb voor de stevige “doe je haar met een gitaar” muziek, of zoals een oud-collega het ooit omschreef ” trekhaakmuziek”. Ik denk dat als je me deze vraag 100 keer stelt ik 100 keer een ander antwoord kan geven. Zoiets is bij mij afhankelijk van het moment. Als het om het vissen gaat The Couch van Alanis Morissette, Are we the waiting van Greenday en Drag the Waters van Pantera.

Als het om de liefde gaat, That I would be good van Alanis Morisette en Meer van Jou van Blof (kruip onder m’n huid en blijf daar).

M’n all time favorites blijven echter Jeremy en Black van Pearl Jam.

foto5
Vissershoogtepunt

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Bij ons op het toilet liggen karperbladen, de tv-gids en vrouwenbladen. Ik lees dus regelmatig Linda, Beau Monde, Jacky, Cosmopolitan, Avant Garde, Glossy en meer van dat soort bladen. Dit soort leesvoer is goed voor de stoelgang en tevens scoor ik er ook regelmatig punten mee bij Bianca en die komen altijd van pas in het leven van een karpervisser.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Djurre Lucardie

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *