Aangeschoven bij – Michiel Pilaar

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Michiel Joshua Pilaar.

foto1
“Jaar in jaar uit struinen met de pen en de korst op de sloten en singels in de buurt.”

foto2

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Tsja, lastige vraag. Ik ben niet al te moeilijk in de omgang vermoed ik.. dus zou met iedereen kunnen vissen. Aangezien de beschikbare vistijd ieder jaar verminderd kies ik er liever voor om alleen te vissen. Vrienden ontmoet ik wel in de kroeg of in de winter op de meetings. Voor de buitenlandse sessies maak ik wel een uitzondering. Meestal vissen m’n vismaat en ik toch nog een stuk (soms zelfs ander water) uit elkaar.

foto3
“Ik vis liever alleen.”

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Nobel zou het zijn om te zeggen: mijn eigen Tamara.. maar ja, na 5 jaar kan ik moeilijk hard maken. Ik zie haar al elke dag! Een wat oudere vrouw is wellicht wel eens leuk. Tyra Banks lijkt me dan ook wel een lekker chocoladesnoepje voor tussen het drillen door!

foto4
“Als ik dan toch iemand zou móéten kiezen…”
4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Welnee, bijgeloof vertroebeld je kijk op zaken. Al vraag ik wel om een zegen over het vervoersmiddel als ik naar Frankrijk afreis. De eerste 3 trips naar Frankrijk gingen niet voorbij zonder materiële schade aan de auto.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Dat zijn er slechts een 4 tal. Twee soorten langstelige (Korda Longshank X en een Fox serie nogwat), een Gamakatsu specialist klauwhaak maatje 8 en de European boiliehook. Met deze haken kan ik overal uit de voeten. De langstelige haken zet ik in voor het ‘scherp’ vissen met kortere onderlijntjes (en vaak een fluotje). Ik vis trouwens heel veel met een snowman van een zinker en een zelfgemaakte popup. Ik gebruik de popupmix van Richworth (de roze) en voeg hier zelf m’n attractors aan toe (o.a. poedersuiker, visolie, flavour, aminomengsel). Door ze kort te koken blijven ze heel ‘sponzig’ waardoor ze naast opvallend van kleur, ook nog eens erg veel attractieve stoffen afgeven de eerste uren. Langer hoeft de zachte popup (theoretisch dan) ook niet in te liggen als het een beetje loopt op de voerstek! De klauwhaak van Gamakatsu zet ik in op wateren waar de bekken wat zachter zijn en ik met riet/wier te maken heb. Deze haken hebben me vorig jaar wel wat in de steek gelaten (uitbuigen). Niet echt relaxt, hopelijk was het ff een slechte lichting. Als laatste de European Boiliehook van Hayabusa. Stevige robuuste haak met een lekkâh scherpe lange punt! Prikken, runnen, sleuren en houden!

foto5
6) Steen of lood?

Ethiek. Steen zou beter zijn voor het milieu. Ondanks dat een beter milieu bij mezelf begint vis ik liever met lood.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Lastig, heb ooit met een boilie gevist waar écht niets in zat. Die was zo schraal als een karkas in de woestijn. Theoretisch zou je dan alleen maar grote vissen op de kant rossen. Echter, ik ving helemaal niets! Afijn; gáúw een paar delen vismeel erin, wat griesmeel eruit… Ook heb ik ooit met rozijnen gevist. 11 jaar en hongerig. Van die rode doosjes kreeg ik van m’n moeder mee. Ik ving meestal 1 vis waarna ik m’n haak niet meer kon beazen i.v.m. met een plotseling opgetreden schaarste!

foto6
8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Toe op heden heb ik geen activiteiten ondernomen waar ik me echt voor schaam. Écht!

foto7
“Bijna nergens voor dan, dit was wel heel erg.”
9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Bestelbusje. Muziek aanzetten (vooral niet te zacht), achterdeurtjes open, op het gemakje je spullen achterin positioneren, grote zonnebril op je mik, raampje open en op het gemakje de straat uitdraaien. Vergeet niet te knipogen naar die bejaarde die hoofdschuddend toe staat te kijken. “Bij die jongen van Pilaar zit ook een steekje los.” “Nee mevrouw, deze jongen gaat een poging doen om zijn voerstek leeg te harken.”

foto8
“Er kunnen er zelfs 2 op het dak! Mobiel vissen in France!”

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik ben een echte waadpakvisser, ik heb niet eens laarzen geloof ik. Wel warmteschoenen voor in de winter, extra warm als ik thuis achter de kachel zit. Door de grote afstand van mijn huis tot aan mijn visgronden (50 km of -meestal- verder) is het vaak een drama om een winterstek goed te kunnen onderhouden. Het waadpak trek ik dan meestal begin maart weer uit de berging om er weer vol gas tegen aan te gaan. Met een waadpak pak je vaak de wat meer onbereikbare stukken van het water.

foto9a
foto9b
11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Bij mijn binnenlandse visserij kom ik pas (op vrijdagavond) na het avondeten aan en eet ik ’s ochtends snel een paar boterhammen met leverworst uit blik voor ik weer weg ga. Schaars, maar goed je bent een Zeeuw of niet… Hamburgers laat ik overigens ook nooit staan. Als iemand anders voor me zou koken mag het gerust een biefstukje zijn (medium) met aardappelschijfjes en groentegarnituur. Helaas zit ik meestal aan de waterkant met net zulke schrale figuren als ikzelf en valt er weinig te genieten. Wat bij mij wel een voedsel ritueel is: bij terugkomst na een Frans avontuur een broodje Martino halen bij de pomp in Luxemburg. Lekker genieten van het avontuur, voor mij minstens zo belangrijk als flink uithalen!

foto10
“Lekker avonturen beleven is minstens zo belangrijk als flink uithalen.”

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Oei, dat zijn er vele. Ben vrij breed qua muzieksmaak. Muziek in combinatie met karpervissen: dan mag het vooral stevig zijn. Hardrock, hardstyle, rossen met die hap! Als ik een nummer uit mag kiezen: Guns ’n Roses – Estranged, of Headhunterz – Rockin’ Steady! Toch kan ik kan ook romantisch zijn want ik heb zelfs een CD van Twarres (wat een zaad hé!).

foto11
13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Tijdschriften niet veel. Nieuwe Revu, Sportweek. Verder gewoon de krant!

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Nou, van Zeeland naar Groningen lijkt me wel mooi. Harald Bremmer, aan hem de taak om het stokje over te nemen. Deze polderboy is een visser die uit het echte hout gesneden (naar alle waarschijnlijkheid red cedar), lak aan reputaties, een man van doorgaan en uitgaan van de eigen kracht. Succes Harald.

foto12
“Voorvoeren, voor steigerende resultaten.”

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *