Aangeschoven bij – Alben Zantinge

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Albertus Zantinge, een klassieke vernoeming naar mijn opa en hij is waarschijnlijk weer vernoemd naar één onzer verre voorouders, namelijk de heilige Sint Albertus. Het verklaart m’n zweverige momenten, waarbij ik in hemelse sferen temidden van 50 ponders zwem. Soms heb ik ook zo’n raar cirkelvormig lichtcontourtje om mijn hoofd, vreemd allemaal.

foto1
2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Willen en kunnen zijn twee, bij mij is het levensvreugdetechnisch gezien beter dat deze niet te lang en te ver uit elkaar liggen. Ik heb het niet zo op types zonder ambitie en zonder positieve energie. Het wordt vervelend als zo’n iemand dan ook nog het “samen uit samen thuis” vergeet. Echt moeite heb ik met gasten die geen humor en zelfspot hebben, niet meer kunnen of durven te dromen, kortom de kleine jongen in zichzelf zijn kwijt geraakt.

foto2
3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Er zijn legio mooie dames die ik eens op m’n stretcher zou willen ontdekken. De spannende vormen en de geur van een onbekende schone volschub lonken altijd. Gelijk ik dit opschrijf weet ik dat het onder invloed van voorjaarshormonen, mannenpraat is. Van fantaseren kun je hoofdpijn krijgen, van doen krijg ik het in mijn geval zeker. Voorzien van inleiding is mijn antwoord volmondig: Astrid

foto3
4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Misschien een beetje, als het namelijk allemaal tegen zit komen vaak de bakken m’n net in zwemmen. Het lot een beetje tarten helpt regelmatig (fototoestel vergeten, motorolie en koelvloeistof niet bijvullen etc….).

foto4

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Een paar vertrouwelingen. In 80% van m’n huidige visserij vis ik met sterke rechtpuntige medium shanks (Gamakatsu Superhooks en de Ashima 887, maatjes 4 en 6). Vissend in het wier of op wateren waar de vissen zachte bekken hebben, heb ik een zekere voorkeur voor kort stelige klauwhaken (Gamakatsu Specialist 4). In de winter of vissend met pop-ups gebruik ik wel eens een longshank. De haakkeuze kan per land, watertype en zelfs per hengel verschillen. M’n bovenstaande wetmatigheden heb ik trouwens ook wel eens aangepast om een specifieke vis te vangen.

foto5

6) Steen of lood?

Dikke looien inliners hebben m’n absolute voorkeur.

foto6
7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Door veel geëxperimenteer is dat echt niet meer op twee handen te tellen. Zo heb ik door onwetendheid in het begin van de boilietijd te vaak met compleet verkeerde bollen in het verkeerde jaargetijde gevist. Slecht voer? Ja (die bittere antivriesballen) en nee, maar bovenal foute keus en dus slecht gevist! Ik denk dus meer in de trend van dat matig aas in goede handen op het juiste moment op de juiste plek prima aas kan zijn. Vrij vertaalt naar goeroe Beats: liever met een konijnenkeutel op de karper dan met een topboilie naast de kwestie. Topaas is in verkeerde handen ook weinig waard trouwens. Hiermee niet zeggende dat topaas onzin is, integendeel zelfs. Bonen en chickpeas hebben me ook nooit veel opgeleverd overigens.

foto7

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Voor geen enkele eigenlijk, of het moet zijn dat ik nog geen 30 kilo heb gevangen. Als je menigeen tegenwoordig aan de waterkant hoort praten, moet dat toch echt niet moeilijk meer zijn, proest woehaa. Please let the magic alive.

foto8

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Diverse voiture’s hebben het begeven in m’n driftige avonturendrang over letterlijk en figuurlijk hobbelige paden. Tegenwoordig klaart een Fiat Marea Weekend met een 2.4 turbomotor de klus. Beetje krachtige motor om de bergen te trotseren met een veel te zwaar beladen heilige ezel is nooit weg. Paste de vismeuk vroeger in een klein Mazda 323 gebakje, tegenwoordig dus een station met een vorig jaar aangeschafte skibox. En ja m’n ogen lonken dagelijks naar nog groter, breder, hoger… Eenmaal aan de waterkant gebruik ik een aangepaste viskar met dubbele montering en/of een Zodiac met zware electro.

foto9
10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Het liefst van die goedkope bootschoentjes van de Zeeman/Schoenenreus etc. Zondag’s kan het ook iets netter met slippers of Croc’s en als m’n tenen van de mutatiefase blauw naar zwart gaan komen de Sorel Caribou’s of Skitex warmtelaarzen ten tonele. In het water het liefst slippers of surfschoentjes maar lieslaarzen werken ook perfect. Een zweterig waadpak heeft me nooit kunnen bekoren trouwens. Die niet ademende puut om de kont staat garant voor een maffe (waarschijnlijk goed vangende) flavour … ugge ugge.

foto10

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Ik ben niet zo’n eter …. Woeha grapje. Bij langere statische sessies; ’s ochtends gebakken eieren met uitgebakken gerookte spek en een paar plakjes kaas als topping. Dit nuttigend onder het genot van een heerlijk bakkie verse espresso uit de inmiddels welbekende Italiaanse compressiekoffiezetter. Natuurlijk Frans stokbrood met camembert en Franse worst. De megareep chocolade met hazelnoten haalt de waterkant vaak niet als we de Supermarché hebben bezocht. Verder zijn echte Franse chocolade croissants, gewone croissant met aardbeienjam en niet te vergeten de Franse koffiebroodjes niet aan te slepen. Als hoofdmaaltijd: zelfgemaakte pasta met verse groenten en parmezaanse kaas en dat alles onder het genot van de nodige liters regionale rode tafelwijn. Een lekker gekruid stuk vlees met gebakken aardappelen en een grote salade mag ook. Als we veel aan het verkassen of pionieren zijn en onverhoopt een bistro tegen komen is dat soms een betere oplossing dan uitgebreid aan de waterkant te tafelen. Gedurende lange buitenland trips gaan er trouwens ook heel wat kilo’s fruit doorheen. Goed en gezond eten geeft energie en houdt de geest scherp en opgewekt omdat slaapgebrek en tegenslag geen onbekende factoren zijn. Samenvattend hoort een beetje Bourgondisch eten er wat mij betreft bij maar het kan onverhoopt ook wel eens een dagje droog brood met een flesje Evian worden vanwege gesloten winkels of beestachtig goed vangen in de middle of nowhere zonder proviand. Ook bij genoeg aanwezig proviand kan de roes van het vangen het eten doen vergeten.

foto11

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Ik ben over de meet genomen niet zo van de tekstmuziek en heb meer met grijpende melodieën, beats en bass. Een grijpende combi raakt me wel bij enkele nummers van Talk Talk, zoals “Such a Shame” en “It’s a wonderfulle live”, ook Depeche Mode met “Enjoy the Silence is geweldig. Hoor ik van de week muziek van De la Soul, wauw. Daarnaast geeft muziek van Rammstein me ook een energieboost. The Prodigy “smack my bitch up” is natuurlijk een klassieker. Toch blijft opzwepende muziek met een straffe beat van o.a. Armin van Buren m’n favoriet. Net als bij het vissen krijg ik die F… beat niet uit m’n kop.

foto12

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Human Resource vakliteratuur waar ik jullie niet mee lastig zal vallen. Op vakantie een goed boek of wat filosofische lectuur woehaa.

foto13
14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Spreek ik net mobiel, karpermalloot Harald Bremmer alias “Da Rouge”, krijgt ie verdikkeme een run. Vismaat Reinout Spijkerman neemt de foon over en doet me live verslag van de vangst van een stokoude zeker 40 jaar oude zwarte spiegel. Goed gedaan klatsers, iedereen aan het werk terwijl jullie biggen aan het sleuren zijn. Maffe Spiekerman heeft altijd gewichtige snode plannen en kent daarnaast mooie anekdotes, dus aan jou de griffel Spiekerman.

foto14

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *