Aangeschoven bij – Reinout Spijkerman

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Reinout Frans Spijkerman (geen familie van….)

foto1

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Dat zijn er een heleboel, als ik samen vis is dat met een aantal vaste vismaten die ik al jaren ken en 100% kan vertrouwen en waarmee ik talloze avonturen heb beleefd in binnen en buitenland in de jacht op onze vriend karper. Tegenwoordig is mijn vistijd erg beperkt in vergelijking tot vroeger en moet ik snel kunnen schakelen en keuzes maken waardoor ik steeds meer alleen vis de laatste tijd. Vissen is voor mij ook een uitlaatklep om de hedendaagse hectiek even achter me te kunnen laten om heerlijk te genieten van de natuur en het vangen van een mooie vis in alle rust. Ik zou in ieder geval niet kunnen vissen met egoïsten en obsessieve mensen die alleen naar de kilo´s kijken en alleen maar over vissen kunnen praten.

foto2

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Aangezien mijn vistijd al erg ingekrompen is de laatste paar jaar, kies ik toch echt voor mezelf. Zeker omdat ik tegenwoordig al weinig nachten vis, is het soms zo heerlijk om in je slaapzak op je stretcher onder je oval te slapen. Alle geluiden om je heen en dan in de vroege ochtend getrakteerd worden op een vogelorkest, heerlijk!!

foto3

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Zwarte katten die ongeluk brengen, op zondag naar de kerk gaan om niet in de hel te belanden, voorzichtig zijn op vrijdag de 13de, etc. Nee, ik ben absoluut niet bijgelovig. Wel is het zo dat ik in bepaalde (weer)invloeden ben gaan geloven die absoluut het verschil kunnen maken binnen mijn visserij. Zelfvertrouwen hebben in hetgeen waar je mee bezig bent is nog altijd 1 van de belangrijkste ingrediënten om succesvol te zijn, daar geloof ik wel in.

foto4

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb ontzettend veel soorten haken in mijn tacklebox, net als de meeste karpervissers verzamel je in de loop der jaren ontzettend veel klein materiaal, waaronder haken. Een goede rig is voor mij een rig die vrij standaard is en tegelijk toch aangepast kan worden aan de situatie. Mijn standaardrig bestaat uit een gecoate onderlijn, vrij lange gebogen krimpkous op de haak. Net boven de krimpkous verwijder ik zo’n twee centimeter coating om de onderlijn op die plaats iets meer soepelheid te geven. Ik gebruik de laatste tijd de FOX Arma point types LS, SSC en de SSBP. Ik vis persoonlijk het liefst met kleine haakjes – die zijn veel scherper, prikken beter en zitten veel vaster in de onderlip.

foto5

6) Steen of lood?

Standaard vis ik altijd met lood zolang het nog is toegestaan. Op sommige wateren vis ik met afwisselende loodgewichten tot 200 gram, omdat ik er van overtuigd ben dat een zwaarder loodgewicht de haak sneller en dieper laat penetreren. Ik ben van mening dat er zoveel mogelijk weerstand opgebouwd moet worden om een “bolt”-effect te krijgen. Zodra de vis geprikt word is er maar een reactie die ik wil en dat is gaan met die banaan. Ik denk dat het dus bereikt wordt door het zware loodgewicht. Het gebruik van zwaar lood is nogal aan wat risico’s verbonden dus als je het gebruikt, gebruik het dan in combinatie met een systeem dat ervoor zorgt dat in geval bij lijnbreuk de vis ten allen tijde bevrijd wordt van het lood! Stenen heb ik nog nooit gebruikt, toch kunnen hier ook voordelen aan zitten, ervaring heb ik er niet mee.

foto6

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Het slechtste aas wat ik gebruikt heb zijn kikkererwten en heb ook wel in den beginne wel eens een zak Ready mades gekocht, bijzonder slecht op gevangen. Sinds dat ik vis op karper heb ik eigenlijk altijd zelf mijn aas samengesteld, dit doe ik nog steeds. Alles is afhankelijk van het te bevissen water! Ik ken wateren waar boilies het best scoren maar ik ken ook watertjes waar je partikels bij je moet hebben wil je op zijn minst delen in de vangst en pas op, het zijn niet enkel de kleine vissen die ermee gevangen worden hoor! Dit zie je keer op keer in de ontlasting van de gevangen vissen wat nog steeds het beste bewijs is! Bij de opbouw van een voerplek staat of valt het succes gegarandeerd met de kwaliteit van je aas. Met andere woorden: het gaat om de juiste balans van de voedingswaarde! Wat gebeurt er op een voerplek? De karpers eten er van de boilies en als die niet deugen, laten ze die verder liggen. Voedingswaarde heeft alles te maken met de juiste balans tussen de hoeveelheden eiwitten, vetten, koolhydraten en daarnaast of er voldoende vitamines en vezels aanwezig zijn.

foto7

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Dat zijn er nogal wat die ik jullie zal besparen, wel schaam ik me er soms voor om tot de steeds groter groeiende groep karpervissers te behoren, als ik soms zie hoe bepaalde vissers er een potje van maken aan de waterkant!! Verpest het niet voor een ander en hou wat meer rekening met elkaar.

foto8

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Ford Focus Station

foto9

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Vaak heb ik makkelijke sportschoenen aan, omdat ik tegenwoordig dagsesies of korte sessies vis neem ik niet zoveel meer mee naar de waterkant, vaak heb ik lieslaarzen of een waadpak bij me wanneer ik de hengels in het water heb staan, Skeetex laarzen gebruik ik voor in de winter, lekker warm maar minder handig om me te lopen.

foto10

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Bij korte sessies is een hamburger speciaal of nasi prima te doen, wanneer ik een lange meerdaagse sessie vis vind ik gezond eten erg belangrijk. Bij het vissen verbruik je best veel energie, de hele dag in de buitenlucht actief bezig zijn dwingt je om goed te eten. Aardappels, vlees en groente zijn dan ook mijn favoriete maaltijden tijdens het vissen. Een kleine BBQ met een goed glas wijn is ook prima.

foto11

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Driving home for Christmas! Zonder gekheid: er zijn zoveel goede nummers, en het hangt ook af in welke stemming je bent, maar persoonlijk houdt ik wel van licht verteerbare rockmuziek, zoals b.v. R.E.M. (Drive) of Greenday, Red Hot Chilli Peppers, Coldplay, Dire straits, James Brown, Moby, etc, etc…ook vind ik Trance en af en toe wat zware stampmuziek in de auto ook erg prima. Paar nummers die ik graag mag draaien als ik naar de waterkant rij: Nirvana – Come as you are- The Doors- Riders on the Storm, Prodigy – Smack my bitch up.

foto12

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Intermediair, Management Team, Computable en andere werkgerelateerde tijdschriften, De Kampioen, Tuin en Vijvertijdschriften en af en toe een koi magazine.

foto13

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Aan Hans van den Brink, een zeer kundige visser die overal en altijd wel zijn vissen weet te vangen. Bovendien is Hans iemand die zeer goed nadenkt in wat ie doet binnen zijn visserij en heel veel verstand heeft van kwalitatief aas.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *