Aangeschoven bij – Mark Noorman

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Mark Noorman, geboren in Uithuizermeeden (of all places…).

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Omdat ik bij voorkeur alleen vis zijn er een heleboel mensen die ik op zou kunnen noemen, maar iemand die eruit springt is Wouter Bos. Ik krijg uitslag op mijn voetzolen en jeuk op mijn stembanden van al dat gedraai in discussies, gewissel van standpunten en gemakkelijk sluiten van compromissen. Een belangrijk motto voor mij is afspraak=afspraak en ik waardeer mensen die hun standpunt durven verdedigen zonder zich in allerlei gekke bochten te wringen. Ik zie al helemaal voor me hoe hij me aan het begin van een sessie verzekert dat de vis ondiep moet liggen en als de vissen uiteindelijk toch van diep water blijken te komen met een stalen gezicht zegt “zie je nou wel!”. Brrrr…… Wat ik wel heb geleerd is dat je, vooral bij een wat langere sessie, ongeveer dezelfde instelling moet hebben. In mijn geval is dat een redelijk fanatisme, motivatie en drang om zo goed mogelijk te vissen om zo tot resultaat te komen, maar tegelijkertijd heerlijk genieten van de rust, de flora en fauna waarin je je bevindt, een zonsopkomst die de ochtenddauw laat verdwijnen, lekker eten met een rood wijntje, onder het genot van een biertje of glaasje whisky de nacht zien vallen, fijne diepgaande gesprekken, met een goed boek in de zon zitten, noem maar op. Kortom niet terugdeinzen om hard te werken voor een vis maar tegelijkertijd een plezierige tijd hebben. De balans tussen die twee uitersten is voor mij erg belangrijk en met iemand die een vergelijkbare instelling heeft kan ik het aan het water lang uithouden.

foto1
Veel alleen vissen betekent ook alleen fotograferen.
3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Tja, liefst geen man omdat we dan lepeltje lepeltje zouden moeten liggen op mijn eenpersoons stretcher. Als ik een vrouw moet noemen dan is iemand als Scarlett Johansson wel een geschikte kandidaat. Maar ik denk dat er van vissen weinig terecht zal komen, dus liever toch alleen maar een warme slaapzak en zacht kussen op m’n stretcher.

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Ik ben niet heel bijgelovig maar merk nu ik erover nadenk wel dat ik altijd vaste volgordes en manieren heb waarop ik dingen doe. Bijvoorbeeld de manier waarop ik m’n rugzak en auto inpak is altijd dezelfde. Dat is echter vooral om te voorkomen dat ik iets vergeet en aan het water niet mis hoef te grijpen. Op bijna iedere stek heb ik wel een favoriete kant, afstand of diepte, die hengel gaat er dan ook altijd als eerste in. Vooral bij korte avond- of ochtendsessies werp ik eerst de hengels in waarna ik pas de steunen plaats. En zo gaat het ook andersom, eerst de steunen inpakken en daarna pas de hengels. Stom natuurlijk, ik win er misschien vijf minuten vistijd mee, maar ik doe het toch omdat het me het gevoel geeft dat ik er alles aan heb gedaan zo goed mogelijk te vissen. Voor inwerpen het haakpuntje even controleren is ook zo eentje, net als aan het begin van de sessie de handen afspoelen in het viswater om eventuele geurtjes aan de handen te verminderen.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Veel! Tenminste, in de onderlijnmap die mee gaat naar het water niet zo heel veel meer, slechts een stuk of twaalf soorten en maten, maar thuis heb ik zeker enkele tientallen. Ik vis nu al een jaartje of 17 op karper en dan verzamel en experimenteer je natuurlijk heel wat af. In het verleden viste ik heel veel met de Drennan haken in de modellen Carbon Specimen, Super Specialist en (Continental) Boiliehook. Partridge modellen als de Rini Groothuis haak en de WS hebben er ook vaak aan gehangen. De laatste jaren vooral met longshank haken gevist waarvan de TMC700 een fijne (en goedkope!) was. De moderne teflon gecoate modellen vind ik erg goed waarvan ik de longshank in maten 6 en 8 het meest gebruik, af en toe in specifieke situaties een klauwpunt in dezelfde maten. Sinds afgelopen winter ben ik de nieuwe Arma-Points van Fox gaan gebruiken waar ik zeer tevreden over ben, met name over de scherpte, duurzaamheid en het feit dat ze ook oneven tussenmaatjes leveren.

foto2
Klassehaken

6) Steen of lood?

Mijn ervaring in matpartijen met de ME is dat steen toch veel lekkerder gooit. Je komt er verder mee, ik kan er nauwkeuriger een helm mee raken en het is veel makkelijker op straat te vinden dan lood. Steen dus, of wordt er iets anders bedoeld?!?

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Ik kan me twee duidelijke voorbeelden herinneren. Begin jaren ’90 waren in mijn lokale hengelsportzaak de enige boilies van die weke, glazige, halfdoorzichtige balletjes. Ze werden door Albatros verdeeld en zaten in plastic bakjes waar de Chinees zijn afhaalgerechten ook in verpakt. Toch maar eens een keer proberen maar ik wist niet goed hoe ermee te vissen, de weke krengen vlogen veel te snel van de hair, waarna ik snel terugkeerde naar de blikken maïs uit de supermarkt.

Een ander voorbeeld is nog niet zo heel lang geleden, en ook iets waar ik me voor schaam waarmee ik dus gelijk vraag 8 beantwoord. In 2005 heb ik een partijtje boilies gerold waarbij ik twijfelde over de versheid van het tarwemeel die ik nog had liggen. Ik wist niet precies meer hoe oud het was en wilde die avond per se boilies maken, achteraf gezien was het beter geweest nieuwe te kopen en het rollen uit te stellen. Misplaatste zuinigheid dus. Ik ving er dan ook bijna niets mee. Heb er wel van geleerd, vers aas rules!

foto3
Lieslaarzen zijn ideaal voor lastig bevisbare stekken.

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Naast het aasvoorbeeld hierboven schaam ik me helaas regelmatig voor andere ‘vissers’. Zonder enige vorm van schaamte kun je een grote bek krijgen als je, onwetend als je bent, mogelijk iets te dicht in de buurt van de voerplek van hun ‘maatje’ hebt gevoerd. Weiger je om gelijk voor ze te buigen en af te druipen en waag je een poging om er nog een enigszins redelijk gesprek van te maken waarin je wilt uitleggen dat je van niets wist, dan loop je kans om uitgescholden en fysiek bedreigd te worden. Niet te geloven…en dat voor het vangen van een paar vissies! Niet dat ik me gemakkelijk laat wegjagen, maar ze flikken het ook bij tieners en andere recreanten.

Verder natuurlijk de bekende problemen zoals geluidsoverlast, het achterlaten van troep, vernielen van de natuur, etc. Voor mij een gebrek aan opvoeding en besef dat er simpele maatschappelijke spelregels zijn om geen last van elkaar te hoeven hebben. Als niet-vissers me daarover vragen stellen schaam ik me diep.

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Ik heb via mijn werkgever een leaseauto tot mijn beschikking en heb niet heel toevallig voor een ruime station gekozen: een Toyota Avensis Wagon. Voeren combineer ik zoveel mogelijk met woon-werkverkeer en ik kan mijn uitrusting er gemakkelijk in kwijt.

Naast de auto die natuurlijk voor de meesten vanzelfsprekend is, maak ik ook veel gebruik van mijn mountainbike tijdens het voeren en vissen. Niet dat ik daarmee vanaf huis naar het water fiets, maar met de achterbank plat gaat die gaat die zo achter in de auto zodat ik aan het water supersnel op de stek(ken) kan zijn. Bij de meeste MTB’s is het voorwiel in een paar seconden los te halen en weer terug te plaatsen waardoor hij nog iets compacter wordt. Het scheelt me heel veel tijd, maakt stekken die verder van de parkeerplaats liggen ook goed bereikbaar en voorkomt dat ik hijgend met een bezwete rug moet beginnen aan het opbouwen van de spullen. Met wat simpele handelingen heb ik vorig jaar een systeem verzonnen om mijn trolley als aanhanger achter de MTB te gebruiken waarmee ook de BT4 en in de toekomst wellicht een stretcher en slaapzak meegenomen kunnen worden.

foto4
Bakkie!

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Moet er een stukje gewandeld worden dan oersterke en waterdichte Hanwag bergschoenen, moet ik een stukje mountainbiken dan oude gympen en waar ik in het water kan of moet lopen, rubberen lieslaarzen van Aigle. Supercomfortabel en wat ik er ook zo fijn aan vind is dat de laarzen snel en simpel (tijdens de dril) met één hand op te rollen en weer omhoog te schuiven zijn. Vis ik een nacht dan heb ik een paar normale laarzen mee waar ik ’s nachts gemakkelijk in kan stappen.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Ik ben een onregelmatige Frankrijk-ganger maar heb er wel een gewoonte van gemaakt om, als ik een nacht in Nederland vis, aan het eind van de middag al op de stek te zijn en dan aan het water te eten. Het opwarmen van een kant-en-klare pasta- of rijstmaaltijd uit het koelvak van de supermarkt bevalt me dan prima. Even opbakken in een koekenpannetje en je hebt voldoende energie binnen voor een nacht vissen. Bij pasta neem ik zelf wat Parmezaanse kaas mee, nasi gaat wat extra ketjap over. Wel een toetje mee natuurlijk.

In Frankrijk wordt er meer aandacht aan besteed want naast lekker, vind ik dat het ook gezond moet zijn. Vers fruit is dan bijvoorbeeld onontbeerlijk.

Mijn ideale ontbijt aan de waterkant moet wel een bolletje met gebakken spek en eieren zijn. Vergezeld van een goede sterke bak versgezette koffie de ideale bodem om een tijdens de nacht buitgemaakte vis op te fotograferen.

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Qua intensiteit Jeremy van Pearl Jam, beoordeeld op energie gelijkspel voor Give it Away – Red Hot Chili Peppers en I Bet You Look Good On The Dancefloor van de Arctic Monkeys. Heerlijke tijdloze nummers, maar wel gevaarlijk om in de auto te draaien 🙂

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

Computable en Intermediair, af en toe een vechtsporttijdschrift of iets over digitale fotografie.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Ik vind het een valkuil om alleen oudere, meer ervaren mensen te vragen wat ze te melden hebben. Vanuit historisch perspectief is dat wel interessant maar ik houd wel van een verjongende, frisse invalshoek en aanpak. Ik kies daarom een jonkie: Dick van Middelaar. Dick woont bij mij in de regio en we hebben elkaar regelmatig gesproken tijdens KSN meetings. Ik vind dat hij en zijn broer Jelle een relaxte no-nonsense instelling hebben en waardeer het werk dat Dick en zijn mede-commissieleden steken in de KSN Jeugdcommissie. Laat de jonge honden maar eens aan het woord…

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *