Aangeschoven bij – Saron Debets

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Ik heb geen paspoort, alleen een ID-kaart. Op die kaart staan de namen: Saron Bjorn Debets. Roepnaam is gewoon Saron. Aan de waterkant noemen ze me ook wel eens Bruce (Bruce Lee), omdat ik in het verleden veel aan vechtsport heb gedaan. Een andere naam die ik heb gekregen langs de waterkant is De B(a)ets natuurlijk vanwege mijn achternaam. Je kunt dus alle kanten op!

foto1

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Ik vis eigenlijk bijna altijd alleen. Dit bevalt me prima en ik kan lekker mijn eigen ding doen. Natuurlijk stel ik goed gezelschap wel op prijs en zo heel af en toe vis ik eens een gezamenlijke sessie met een ander. Vissers die een ander geen vis gunnen en niet genieten van het vissen op zich hoeven bij mijn plu-tje niet aan te kloppen voor een sessie. Maar goed dit is niet echt een antwoord op de vraag. Als ik dan toch iemand moet noemen waar ik niet mee zou willen vissen dan kies ik voor Patty Brard :. Ik vind namelijk dat ze teveel dramt. Met Yolanthe Cabau van Kasbergen zou ik niet samen kunnen vissen, want dan zou er gewoon niets van het vissen komen.

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Tja, nu moet ik natuurlijk ten eerste mijn vriendin noemen anders krijg ik ruzie op het thuisfront ;-). Verder had ik het hierboven al over Yolanthe. Ik zou haar niet wegjagen in ieder geval!

foto3

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Nee, ik ben niet bijgelovig. Eigenlijk ben ik heel nuchter in mijn hele visserij. Als ik een supersessie heb gehad en ik had bijvoorbeeld mijn roze boxer met remsporen aan dan schrijf ik dit resultaat niet toe aan mijn vervuilde ondergoed. Gelukkig niet anders zou ik elke sessie mijn roze boxer moeten vol kakken. Nee, ik zie succes in het vissen als resultaat van investeren in alles wat met je visserij te maken heeft. Bijgeloof heeft hier voor mij niets mee te maken.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb ontzettend veel verschillende haken gevist, maar op dit moment heb ik bijna alleen maar haken van Gamakatsu in mijn box. De soorten die ik hier het meest van gebruik zijn: de specialist en de specialist X (die laatste is echt een favoriet van mij), de super en de longshank.

foto4

6) Steen of lood?

Lood. Ik gebruik geen steen. Toch ben ik natuurlijk wel een voorstander van steen of een ander materiaal dat lood kan vervangen i.v.m. het milieu. Het zal mij niets verbazen als we over een aantal jaren geen gebruik van lood meer mogen maken.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Lulkoek, want daar koop je niets voor en super goedkope kant en klare naar karton stinkende en rubber smakende vergif houdende vuilnisbollen. Hier was werkelijk waar nog geen rat mee te vangen.

foto6

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Tja , zo’n 10 jaar geleden viste ik op een zonnig dagje aan een grote zandafgraving. Ik had een Bart Smit bootje mee om net dat kleine plateau te kunnen bevissen. Binnen een uur kreeg ik de eerste run en die vis voelde natuurlijk goed aan. Na enkele minuten gedrild te hebben zwom de vis zich ergens vast. Ik kreeg er geen beweging meer in. Het enige dat ik kon doen was in mijn bootje stappen. Op het moment dat ik dit deed scheurde de bodem eruit en zakte ik tot mijn nek door de boot het water in. Zeiknat en met mijn laarzen vol water klom ik met de hengel de kant weer op. Ik kon de vis dus alleen nog maar vanaf de kant drillen. Wonder boven wonder kwam de vis los van het obstakel en lukte het me om even later de vis te scheppen. De vis die me dit natte pak bezorgde woog niet meer da 20 pond.. Volledig nat besloot ik om mijn kleren uit te doen en mijn oude regenpak aan te trekken. In mijn regenpak met verzopen laarzen liep ik wat geïrriteerd door de hele gebeurtenis naar de auto. Ik was van plan om even wat droge kleren thuis te gaan halen. Ik stapte in mijn golfje en trok flink op vanaf de parkeerplaats. Op dat moment zie ik in mijn ooghoek een auto van links komen. De bestuurder ziet mij totaal niet. Remmen kan al niet meer en een fractie later volgt de knal! Ik wordt keihard aangereden en door de klap gaat mijn golfje op twee wielen zijwaarts de sloot in. Gelukkig komt de auto wel weer op 4 wielen terecht. Geschrokken verlaat ik voor de tweede keer vandaag het gezonken schip. Zeiknat en de auto rijp voor de schroothoop!

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Ik rij naar de waterkant in een seat inca. Zo’n lelijke witte op diesel. Trouwens ideaal, want een deuk meer of minder interesseert me niet zoveel. Verder kun je hier natuurlijk alles in kwijt wat je nodig hebt. Over die deuk kan ik ook nog wel iets vertellen. Ik heb eens een aantal vissers netjes aangesproken en hen verzocht om de auto’s netjes op de parkeerplaats te zetten en niet met 5 auto’s aan het water te gaan staan waar dit niet mag. Tevens waren de heren flink aan het barbeknoeien en bierzuipen met daarbij een aantal karperhengels in het water. Kortom, het was een drukte van jewelste en het was gewoon wachten op de politie die door één van de omwonenden gewaarschuwd zou worden. Helaas kwam de politie niet en wilden deze vissers mijn verzoek niet honoreren en verder vonden ze dat ik niet zo moest zeuren. De volgende morgen merkte ik dat deze heren als dank een flinke deuk in mijn auto hadden geschopt.

Verder gebruik ik naast de seat een loopkar om op de stek te komen. Ik heb er nu één met 2 wielen voor, maar dit werkt dus echt niet. Overal waar de grond ongelijk is loopt die kar voor geen meter. Neem er liever één met een enkel wiel.

foto2

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik draag altijd sportschoenen waar ik makkelijk in en uit kan stappen. Deze schoenen zijn vaak al lang rijp voor de prullenbak, maar op de één of andere manier komt het er niet van om ze weg te gooien. Verder gebruik ik lieslaarzen. Deze lieslaarzen moeten lekker ruim zitten en ook makkelijk oprolbaar zijn.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Als ik zie wat sommige vissers voor meuk naar binnenwerken dan heb ik al gegeten en gedronken. Vooral de struikmaaltijden vind ik walgelijk. Aan de waterkant heb ik voor meerdaagse sessies meestal een diepvriesmaaltijd mee. Favoriet is bij mij de noodle maaltijd van Iglo. Lekker vers en toch gezond. Of de maaltijden van Aviko. Verder maak ik veel tosties en lust ik graag een eitje.

foto5
12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

“Als ze me missen dan ben ik…..vissen! Nee niet echt een favoriet van mij maar wel zeer toepasselijk : Tja dit kan ik eigenlijk moeilijk beantwoorden. Zelf ben ik een rustige jongen en ik luister zelf dan ook graag naar soul. All Green, Marvin Gay, Jackson 5 om er maar een paar te noemen. Verder een beetje hip hop om me op te peppen.

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

De VW-Scene en de VW-Performance. Ik heb namelijk nog een hobby en dat is mijn golfje 1 uit 1977. Verder zit ik ook nog in het bestuur van een vereniging van volkswagen liefhebbers en daarnaast ga ik met mijn karretje veel shows af.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Pieter van de Werfhorst, mede lid van het Pro-Staff team van Spro.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *