Karpervissen met een waadpak

Vissen met een waadpakDecennia lang is het vissen met een waadpak voornamelijk alleen in de vliegvisserij en zeevisserij erg populair geweest. Niet voor niets natuurlijk want bij beiden visserijen heb je groot voordeel als je het water in kunt lopen. Het vliegvissen wordt vaak in ondiep stromend water gedaan waar je al wadend goed alle stekken kunt bevissen. Bij het zeevissen vanaf het strand is het door de branding altijd oppassen om niet nat te worden. Met een waadpak heb je hier uiteraard geen last meer van plus je kunt een stukje de zee in lopen om zo nog verder de zee in te kunnen werpen.

Tegenwoordig zijn waadpakken ook onder andere vissers steeds populairder aan het worden waaronder de karpervissers. Met een waadpak is het namelijk een stuk eenvoudiger om aan de waterkant de vis uit het water te halen. Ook kan het helpen tijdens de dril als je een stukje het water in kunt lopen of om een vast zittende lijn lost te krijgen. Waadpakken zijn de laatste jaren steeds goedkoper geworden en tegenwoordig heb je al een waadpak voor een paar tientjes. Er zijn drie verschillende soorten waadpakken namelijk neopreen waadpakken, PVC waadpakken en ademende waadpakken. De laatste categorie is een erg duur model dat niet zo veel gebruikt wordt in de karpervisserij vanwege de hoge prijs. Daarom bespreken we hier alleen de neopreen- en de PVC waadpakken.

Neopreen waadpak

Een waadpak dat gemaakt is van neopreen is meestal enkele millimeters dik, van 3,5 tot 5, maximaal 6 millimeter. Door deze dikte biedt een neopreen waadpak niet alleen een waterdichte bescherming, maar ook een bescherming tegen de kou omdat het isolerend werkt. Des te dikker het neopreen is des te sterker en des te meer isolatie het pak biedt. Het water in ons land is meestal aardig koud, zelfs wanneer het in het voorjaar al mooi weer is kan het water nog ijskoud zijn. Ga je maar even kort in het water zoals bij het landen van de vis dan is dat wellicht niet zo heel erg, maar wanneer je er langere tijd in wilt kunnen staan dan is een neopreen pak zeker aan te raden. Een ander voordeel van de dikte van het materiaal is dat het niet zo snel lek gaat. Zelfs wanneer je per ongeluk een haak er in haakt is de kans groot dat deze niet helemaal door is en er geen lek is ontstaan. Neopreen heeft echter ook nadelen, zo is het veel lastiger te lijmen dan PVC en dat zorgt er voor dat de kans op lekkage veel groter is. Daarnaast is het duurder in aanschaf.

PVC waadpakken

Waadpakken die van PVC zijn gemaakt zijn daarentegen erg dun en vergelijkbaar met het materiaal waar een regenjas van gemaakt is. Het is uiteraard ook volledig waterdicht maar doordat het zo dun is biedt het vrijwel geen isolerende werking. In de winter of echt in koud water is het gebruik van een PVC waadpak dan ook zeker af te raden. Daarnaast is het door de dunne diameter materiaal ook sneller lek. Het voordeel van PVC is dan wel weer dat het veel makkelijker te lijmen is dus mocht je een lek hebben dan is dit snel te verhelpen. Daarnaast is PVC veel goedkoper en dus is het waadpak zelf ook veel goedkoper in aanschaf.

Tips voor het aanschaffen van een pak

Bij het aanschaffen van een waadpak dien je zoals hierboven al staat beschreven in eerste instantie een keuze te maken tussen een pak van neopreen of van PVC. Wij raden neopreen aan, maar mocht je budget dat niet toelaten of wil je dat er niet voor uitgeven (+- 65 euro en meer) dan kies je voor PVC. De maatvoering van de waadpakken is meestal enkel de schoenmaat van de laars, het pak zelf is meestal maar een enkele maat waar geen keuze in is. In de PVC waadpakken zit niet zo veel verschil maar in de neopreen pakken zit er naast de diameter van het materiaal nog wel aardig wat verschillen tussen de pakken. Allereerst kun je letten op het materiaal van de laars. Deze zijn meestal van rubber of van PVC gemaakt. PVC wordt in kou erg hard en is daardoor veel minder buigzaam dan rubber. Een rubberlaars zit dus comfortabeler dan een laars van PVC. Ook kun je kijken naar extra verstevigingen op kwetsbare plekken zoals de knieën en eventuele zakken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *