Gebruik van kneedbaar lood / putty

Kneedbaar lood, ook wel (tungsten) putty genoemd, is in de hedendaagse karpervisserij niet meer weg te denken. Nagenoeg iedereen heeft het inmiddels wel in zijn tacklebox liggen en gebruikt het voor diverse doeleinden. Een klein stukje kneedbaar lood op je onderlijn is al voldoende om deze plat tegen de bodem te laten liggen. Ook is kneedbaar lood ideaal om drijvend haakaas perfect uit te balanceren etc. etc. Het verwerken van kneedbaar lood is soms een lastige klus. Maar dat kan dus heel makkelijk anders.

Gewoon lood is een zacht, buigzaam en kneedbaar donker-blauw-grijs metaal. Het kneedbaar lood wat wij kennen in de visserij is over het algemeen vrij hard en taai. Kneedbaar lood wordt door diverse fabrikanten op de markt gebracht en op de kleur variaties na, lijken ze op het eerste gezicht dan ook allemaal hetzelfde. Toch blijkt er wel degelijk verschil te zitten in de diverse merken.

nash putty

Sommigen soorten zijn en blijven gewoon erg taai. Wát je er ook aan doet, het verwerken er van bliljft lastig. Terwijl andere merken kneedbaar lood juist wat zachter en minder taai zijn en zich hierdoor ook wat makkelijker laten bewerken. Uiteraard spelen de weersomstandigheden ook een rol. Bij koude weersomstandigheden zal het bewerken van kneedbaar lood allemaal (nog) wat lastiger gaan dan bij zomerdag.

Mijn putty heb ik gekocht uit een voordeel bak op Carp in Zwolle en is keihard. Ik moet er met mijn nagels altijd wat afbrokkelen om het te kunnen gebruiken.

putty / kneedbaar lood

Maar het kan dus veel makkelijker. Om het bewerken van kneedbaar lood te vereenvoudigen, kun je het kneedbaar lood kort verwarmen boven een aansteker of brander (denk om de vingers). Houd het lood niet in de vlam, want dan zal het smelten en gaan druppen. Door het kneedbaar lood kort te verwarmen, wordt het lekker zacht en kun je er eenvoudig een stukje afhalen en op je onderlijn verwerken. Een bijkomstig voordeel is, dat het verwarmde lood nu wat plakkerig is en dus ook beter hecht op je onderlijn.

kneedbaar lood verwarmen

kneedbaar lood verwerken op je onderlijn

Let op: Als je lood daadwerkelijk gaat smelten, komen er schadelijke dampen vrij. Bij het enkel verwarmen van kneedbaar lood, is dit niet het geval. Wel was ik altijd mijn handen na het gebruik van kneedbaar lood. Het blijft namelijk een zwaar metaal.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *