Springende karpers

Deze week kwam ik een leuk artikel tegen op de site van Sportvisserij Nederland. Op Youtube staat namelijk een filmpje waarop te zien is dat karpers eigenlijk best goed en regelmatig springen.

Door het springen van de karper kun je vaak zien waar ze zitten. Niet alleen hoor je een plons, ook zie je het water nog wel even nabewegen. Vooral als je vist met de pen op karper kun je hier goed gebruik van maken. Het springen van karper duidt op een actieve en dus azende karper. In tegenstelling tot andere vissen die uit het water springen zijn geen insecten aan het vangen. Het heeft waarschijnlijk te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.

De karpers proberen door het springen de parasieten los te krijgen van hun huid. Onderwater doen ze dit ook door tegen stenen en andere ruwen oppervlakten aan te schuren.  Door het springen ontluchten ze ook de zwemblaas waardoor ze sneller diep kunnen duiken.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *