Wintervissen

Winter: Het is koud, als ik om half 8 ’s ochtends de tuin in stap. Wederom hebben we een koude nacht achter de rug maar er ligt nog geen ijs op de plas dus we vissen rustig door. Ik pak snel de auto in om daarna de kachel op te schroeven tot tropische temperaturen en weg te rijden richting het water. Twee truien en een dikke jas moeten me samen met muts en handschoenen beschermen tegen de koude. Als ik de bebouwde kom uit rijd, zie ik een prachtig paars gekleurde lucht. Zonsopkomst na een koude nacht geven werkelijk fantastische sfeerplaatjes. Ik stop snel om het fototoestel te pakken en dit prachtige beeld vast te leggen. Beslist 1 van mijn mooiste sfeerfoto’s tot nu toe.

beladenpeugeot

Bij aankomst aan het water is het er, zoals eigenlijk de gehele winter al, uitgestorven. Geen kapervisser die zich nu hier aan de waterkant waagt. Ik wel en dat vergroot mijn kansen weer. Het betreffende water voer ik al een lange tijd aan en houd dit gedurende de winter ook vol. Wel ben ik tegen de winter overgestapt op een meer koolhydraatrijke boilie. Ik gebruik een 16mm knikker met slechts 5 ingrediënten en wat flavour en Attractant, beide van StarBaits. De boilie is simpel van structuur en weinig verzadigend voor de karper. Al met al perfect winteraas waar ik het volle vertrouwen in heb. De basismix voor mijn winterboilie bestaat uit onderstaande ingrediënten:

  • Griesmeel     250 gram
  • Tarwemeel     200 gram
  • Vismeel     100 gram
  • Zemelen     200 gram
  • Polentabloem     250 gram

Door het constante voerpatroon op het water zijn de karpers inmiddels bekend geworden met de betreffende boilie en dit werpt zijn vruchten af. De vangsten in de winter zijn ronduit goed en voor mij een reden om deze gehele winter gewoon door te vissen. Niet alleen het aas maar ook de ontbrekende hengeldruk op het water zal een positieve factor zijn en bijdragen aan de vangsten.

De door mij gebruikte rig is zeer eenvoudig en is wat je kunt noemen een basisrig. Ik gebruik een haak maatje 6 (SB100) en Super Floss als onderlijnmateriaal, beide ook weer van StarBaits. De onderlijn is minimaal 25 cm lang en heeft een lign aligner om de inhaking te bevorderen. Dit vis ik met 110 grams peerlood en de Fox safety clips en tube. Niets speciaals maar wel heel effectief.

c2foto1
zonsopkomst na een ijskoude nacht

De winterzon doet de koude oostenwind enigszins vergeten als ik beschut en dik ingepakt onder de paraplu zit. Het dorre goudgele riet wiegt rustig heen en weer op de wind. Al zittend kijk ik over het water in de hoop zo enige activiteit te kunnen waarnemen. Tijd voor een dampende kop thee is er niet want de linker optonic piept enkele malen. Geen snoeiharde runs maar voorzichtige aanbeten met slechts enkele piepen als gevolg, dus snel aanslaan en hangen. De weerstand aan de andere kant van de lijn doet de spanning stijgen en bij het scheppen van de vis komt er een brede glimlach op mijn gezicht. Een mooie 20 ponder heeft zich tegoed gedaan aan de lekkernij.

c2foto3
een mooie winterschub

De temperaturen van zowel het water als de lucht verschillen weinig (watertemperatuur is 3 graden!). De vis is dan ook ijskoud en heeft een dikke slijmlaag. Na het onthaken en wegen zijn mijn vingers al half bevroren. Het mag de pret allemaal niet drukken en zie ondanks de gevoelloze vingers toch kans om de afstandbediening van het fototoestel in te drukken en zo enkele mooie plaatjes te schieten. Als de vis is teruggezet, is de kop thee het enige waar ik aan denk. Snel mijn handen opwarmen om daarna de hengel weer opnieuw in te kunnen gooien. De ochtend verloopt lekker en ik weet nog 2 andere mooie vissen te vangen. Tegen 12 uur is het inpakken en naar huis. De ochtend is succesvol verlopen en ik verheug me nu al op de volgende wintersessie. Genietend van de laagstaande winterzon rijd ik tevreden terug naar huis. It’s a beautiful day!

c2foto4
een mooi gekleurde winterschub

Wintervissen is iets waar velen hun neus voor ophalen. Te koud, slecht weer en slechte vangsten zijn veel gehoorde argumenten om tijdens de winter lekker thuis bij de verwarming te blijven zitten. Ik moet toegeven dat je wel over een dosis doorzettingsvermogen moet bezitten om dit alles te trotseren maar als je je vangsten op een water aan de praat kunt houden en de vissen weet te vinden door rustig door te voeren, is ook het wintervissen een zeer leuke bezigheid. Op naar het voorjaar!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *