Jaarbeurs: grootste hengelsportbeurs Benelux

frame-hengelsportbeurzenDuizenden fanatieke sportvissers zullen op 30 november, 1 en 2 december naar de Jaarbeurs trekken om er de Utrechtse Hengelsport- en Visbotenbeurs te bezoeken. Deze populaire beurs met meer dan 130 standhouders, zal voor het eerst in de Jaarbeurs te zien zijn. Geniet van spectaculaire demonstraties, een wereldrecordpoging, onderlijntjes knopen, gratis hengels, wereldkampioenen en BVN’ers; bekende vissende Nederlanders. Verwachte aantal bezoekers ligt tussen de 15.000 en 20.000.

 

Met bijna 2 miljoen sportvissers is de hengelsport een van de meest beoefende buitensporten in het land. Het kan niet anders of de Utrechtse Hengelsport- en Visbotenbeurs maakt een spetterend debuut in de Jaarbeurshallen. Meer dan 130 exposanten uit binnen- en buitenland, verdeeld over een oppervlakte van 18.000 m² en 40% meer inschrijvingen: de sector lijkt geen crisis te kennen. Veel aandacht zal uitgaan naar een speciaal groot karperplein onder de naam Carp Square, een ‘beurs binnen de beurs’ van 4000 m² met onder meer een grote vijver voor voerbootdemonstraties. Ook het vissen op roofvis als snoek en baars is zeer populair, vooral bij de jeugd. In een 12 kuub grote containerbak kan het publiek bij ‘streetfishing’(een nieuwe hype) demonstraties zien hoe je het beste met het kunstaas kunt vissen. Je kunt er tevens Bekende Vissende Nederlanders tegenkomen als profvoetballer Theo Lucius en VisTV presentatoren Ed en Marco, maar ook zomaar de wereldkampioen meervalvissen. Wie weet bent u trouwens getuige van een wereldrecord. Er wordt namelijk door twee sportvissers geprobeerd om met een sterke Spiderwire vislijn een 8,5 ton zware truck te slepen en zo het record ‘Truck pulling with Fishing Gear’ te verbreken. Mis het niet !

carpsquare

Van deze hengelsportbeurs wordt wel eens gezegd dat men als leek naar binnen kan gaan en na afloop als sportvisser weer naar buiten komen. Er is dan ook veel te leren. Zo zijn er organisaties die kinderen leren een dobber uit te loden of een haakje aan te knopen en onderlijntjes te maken. Voor die kids is er zelfs een speurtocht om een gratis hengel te verdienen. Per dag mogen er 300 van de eerste bezoekers tot en met 16 jaar met dit cadeau naar huis. Jong en oud kan bovendien leren van demonstraties en lezingen beluisteren van de cracks, die ruim aanwezig zijn om iedereen van informatie en advies te voorzien. Naast gratis hengels maak je ook nog kans op een prijs bij een loterij voor een goed doel; of op het winnen van visreizen, of een heuse aquarel van een bekende vissenschilder.

Standhouders zijn reeds druk bezig de beurs tot een succes te maken. Een flink aantal groothandels zullen stevig uitpakken met hun stands en ook het aantal verkopende winkeliers arriveren net voor Sinterklaas met volle vrachtwagens om het nieuwsgierige publiek van materialen te voorzien. Het tijdstip van de beurs valt precies samen met de lancering van nieuwe producten voor komende jaar en dat valt bij sportvissers in de smaak. Geen hengel, molen, spinner, karperhaak of snoekdobber zal om aandacht verlegen zitten. Aanbiedingen en kortingen maken de beurs ook tot een must voor degene die uit is op een speciale aankoop of voorraad voor het nieuwe visseizoen. In de Jaarbeurs is genoeg gelegenheid voor gezelligheid, inclusief terrasjes met eten en drinken om even uit te blazen. Een ideaal dagje uit voor het hele gezin!

De Utrechtse Hengelsport- en Visbotenbeurs is niet compleet zonder visboten. Dat zijn er dit keer meer dan ooit. Van eenvoudig tot duurzaam rubber of polyester, van betaalbaar aluminium tot unieke handgebouwde roofvisboten, die tussen de 2.000 en 40.000 euro kunnen kosten. Samen met die boten komt er een prachtig overzicht aan buitenboordmotoren, elektromotoren en navigatieapparatuur als gps-plotters en fishfinders naar Utrecht. De kleinste boot op de beurs is waarschijnlijk een 50 cm lang voerbootje voor de karpervissers op Carp Square, maar de grootste is vast een zeker een van de fraaie zeewaardige Orka’s van Hobim Boats waarmee de zeevisser de jacht op zeebaars en kabeljauw kan openen. Voor de bezoeker spekkie in ’t bekkie en dé kans om te kijken en te vergelijken.

heilbot

Karper en roofvis als snoek, baars of snoekbaars, maar ook zeevissen als kabeljauw, tong of zeebaars zijn populaire soorten in de sportvisserij. En vergeet het vliegvissen en de witvis als brasem, zeelt en voorn niet. Sportvissers hebben veel voor hun hobby over en reizen zelfs de wereld over om een zalm, tonijn, haai of een andere exclusieve vis te kunnen vangen. De aanbieders van visreizen, zeker op Big Game vissen als marlijn of tonijn, zijn dan ook prominent aanwezig op de beurs met blinkende fotoboeken en spannende dvd’s vol reusachtige visvangsten.

Meerval
Vanaf dit jaar mag er in Nederland dankzij gewijzigde wetgeving op meerval gevist worden. Deze grootste vis van het land kan meer dan 2 meter worden en tegen de 100 kg wegen. Zelfs sportvissers worden nerveus bij zulke gewichten! Op de beurs kun je speciale technieken tegenkomen voor het meervalvissen, terwijl ook meervalhengels, -molens en accessoires inmiddels op de markt zijn. Meer weten? De wereldkampioen meervalvissen staat op de stand van De Vissende Hollander!

meerval

Organisator DRT Events heeft er veel aan gedaan om het vissende ‘circus’ attractief te maken. Veel hengelsportliefhebbers kijken uit naar de locatie Jaarbeurs, en na 10 jaar Veemarkthallen zijn de verwachtingen groot. “In omvang zijn we bijna twee keer zo groot als in de Veemarkthallen,” vertelt Dirk Drent van DRT Events. “De verwachtingen zijn dus hooggespannen, iedereen is benieuwd of de bijzondere sfeer van de Utrechtse beurs ook op de nieuwe locatie te proeven is. Aan het enthousiasme van de standhouders en de reacties uit de hengelsportwereld te horen, hebben wij daar alle vertrouwen in. Dat er zich meer exposanten hebben aangemeld dan ooit tevoren is een goed teken.”

Hou je van vissen? Dan kun je dit evenement op 30 november, 1 en 2 december niet missen!

Utrechtse Hengelsport- en Visbotenbeurs
Waar: Jaarbeurs Utrecht
Wanneer: vr 30 november, za 1 en zo 2 december
Openingstijden: dagelijks 10-17 uur
Entree: €11 aan de kassa; €9 in online voorverkoop of met kortingsbon aan kassa. Kinderen t/m 12 jaar gratis
www.hengelsportbeurzen.nl

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *