Vooruitblik Karper 74

KarpermagazineIn Karper 74, die vanaf 4 oktober verkrijgbaar is, staan weer heel wat mooie artikelen, voorzien van prachtige foto’s. Artikelen om bij weg te dromen, om inspiratie op te doen en om dingen van op te steken. Kijk maar eens naar het spraakmakende interview met Ian Thiels, een bescheiden Belgische topper, het artikel van Ed Skillz over het vissen vanuit de boot, wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een verblijf in een bewaarzak en nog veel meer. En tot slot nog een waarschuwing; de vrouwen komen eraan!

 

 Karper

Bootvissen

Robinson Crusoe: karpervissen vanuit de boot
Karpervissen vanuit de boot blijft een beetje een ondergeschoven kindje, dat net zoals penvissen of drijvend vissen vaak vergeten wordt. Niet iedereen beschikt natuurlijk over een boot, maar ten opzichte van de statische visserij vanaf de kant heeft het veel voordelen. Je bent met een boot een stuk flexibeler en je kunt op plekken komen waar een ander vanaf de kant niet bij kan. Daarnaast kun je jezelf gemakkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden en is verkassen een fluitje van een cent. Om je te verplaatsen hoef je niet je tent af te breken want je hebt alles in je boot liggen… Ed Skillz kent als geen ander de voordelen van het vissen vanuit de boot en neemt je mee met zijn recente bootvisavonturen.

 

Bewaarzakonderzoek

Stresseffecten: bewaarzakonderzoek
Karpers blijken een verblijf in een bewaarzak goed te doorstaan, mits er aan een aantal basisregels wordt voldaan. Ze herstellen zelfs van de dril in een bewaarzak en er zijn geen langetermijneffecten na het loslaten, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Toch blijkt een langdurig verblijf in de bewaarzak wel te leiden tot een stevige stressreactie en verminderde zwemactiviteit na het vrijlaten. Wetenschapsjournalist Arno van ‘t Hoog doet verhaal over onderzoek naar melkzuur, bloedsuiker en stresshormonen bij karpers in een bewaarzak en de periode daarna. Wetenschappelijk onderzoek dat plaatsvond in een geconditioneerde omgeving in een laboratorium én in de praktijk.

 

Interview Ian Thiels

Interview met Ian Thiels; bescheiden topper
Ergens in de Kempen, te midden van de Vlaamse zandwinputten en de befaamde kanalen woont een 32-jarige jongeman, die in de verte wel wat doet denken aan Terry Hearn. Net als Terry gaat hij tot het uiterste om zijn vissen in het net te krijgen. Overal waar hij gaat en staat komen de topvissen in zijn net terecht. Als er dan al topvissers bestaan dan behoort Ian Thiels zeker tot dat selecte groepje. Maar dan wel een topper, een klasbak, die met beiden voeten op de grond staat, zonder grote ambities maar wel met echte passie voor zijn visserij. Mike De Roover was dan ook vereerd dat hij de kans kreeg Ian Thiels te interviewen en een beetje beter te leren kennen. Geniet van dit interview met een kleine greep uit zijn overweldigend repertoire… met statistieken die nauwelijks te bevatten zijn (o.a. meer dan 270 dertigponders op openbaar water!)

 

Karper

Visuele smaakexplosie: ready to Goo
Af en toe kom er iets op je pad waar je echt van opkijkt. Veel geruchten gingen de ronde en hoewel Ernesto Kamminga waarschijnlijk de eerste Europeaan was die enkele flessen in beslag kon nemen om te testen, moest hij het als nuchtere Groninger nog allemaal maar even zien. Feit was dat een ogenschijnlijk technisch veel minder sterk Zuid-Afrikaans team vier keer op rij goud wist te winnen tijdens de wereldkampioenschappen karpervissen. Eén ding was opgevallen en dat was een heldere groene vlek op de visplek op het wateroppervlak telkens als de Zuid-Afrikanen hadden geworpen… Was dit echt een ‘wondermiddel’ of slechts een van de vele dips/soaks die om de haverklap op de markt verschijnen?

 

World Carp Classic 2012

Italiaanse primeur: World Carp Classic 2012
De 14e editie van de World Carp Classic (WCC), voor het eerst gehouden in Italië, overtrof alle verwachtingen. Met als decor het schitterende, immens grote Lago di Bolsena kon het eigenlijk al niet stuk. Er werden tijdens de 5-daagse competitie door de 169 teams uit 28 landen bijna 500 karpers gevangen, goed voor ruim 5 ton aan karper! En wat voor karpers! Ongekend mooie, maagdelijke schubs, waarvan vele de 15 kg grens passeerden, met toppers van over de 20 kg. Het werd een uiterst spannende strijd, ook al omdat het met zoveel karpers en zo’n groot meer, voor de organisatie niet meeviel om de actuele stand bij te houden. Hans Sissingh was ter plaatse en kijkt terug op dit mega-evenement.

 

Karpervrouwen

Visvrouwen: karperslijm en Chanel N°5
Wie denkt dat karpervissen nog steeds een echte mannensport is, heeft het aardig mis. Tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwen en meisjes aan de waterkant te vinden die er zelf op uittrekken om de karpers te belagen. Nee, niet lui op een stretcher zonnen en de door manlief gehaakte karpers binnendraaien om er trots mee te poseren. Nee, dames die weer en wind trotseren, die de geur van karperslijm verkiezen boven Chanel N°5, een luxe vakantie inruilen voor een week bivakkeren in de modder aan een Frans water. Echte visvrouwen bestaan! Lizette Beunders en Bianca Venema zijn twee van die echte karpervrouwen en André Akkermans ging met ze op stap, natuurlijk om te vissen!

 

Karper observeren

Observeren: doe er je voordeel mee!
Het grootste deel van de visserij van Boudewijn Margadant bestaat uit observeren. Omdat hij het leuk vindt om te doen, maar nog meer omdat hij er veel van leert en daardoor effectiever kan vissen. Observaties zijn weliswaar momentopnamen en ‘kosten’ je misschien wel eens vissen, maar als je veel observeert zul je op de langere termijn meer vis in kortere sessies kunnen vangen. Waar zit de vis? Hoe gedragen ze zich? Waarom? Uren verveeld achter je hengels zitten kunnen worden ingeruild voor uren van spanning en uiteindelijk in minder uren toch je vissen vangen. En is dat niet het uiteindelijke doel? Boudewijn onthult in dit artikel zijn meest opmerkelijke observaties. Observaties die hij ook heeft vastgelegd op film (ook onder water!); http://boustails.blogspot.nl/.

 

Dagvissen op karper

Dagvissen: effectiviteit voorop!
De tijd dat karpers de nachtrust van Ruud Hageman verstoren heeft hij inmiddels achter zich gelaten. Geen nachtelijke taferelen meer met prikkende ogen en wankele benen, slaapdronken zoekend naar de opening van je tentje terwijl buiten in het donker je beetmelder lijkt te exploderen. Na al die jaren kwam geleidelijk een omslagpunt. Ingegeven door pure luiheid, de jaren die gaan tellen of is de gedrevenheid geleidelijk afgenomen? Maar er is nog een ander belangrijk punt: ‘s nachts vissen staat ook vaak synoniem voor statisch vissen. Het dynamisch vissen overdag biedt, naast dat het beter is voor je gezondheid, grote voordelen! Voordelen die uiteindelijk vaak ook leiden tot meer karper op de mat, zo heeft Ruud Hageman samen met vismaat Kees Deelder de laatste jaren ondervonden; in Frankrijk maar ook in Nederland

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *