Vooruitblik Karper 73

frame-dekarperEindelijk heeft de zomer zich een beetje van haar goede kant laten zien. Na alle regen, wind en narigheid dan toch eindelijk zonovergoten dagen. Warme, zwoele dagen waarbij de karpers vaak in de oppervlakte vertoeven en bodemaas alleen aankijken wanneer de temperatuur met het zakken van de zon langzaam daalt. Dit soort dagen zijn ideaal om de karpers in de oppervlakte te belagen met honden- en kattenbrokken of de broodkorst. Een uiterst visuele manier van vissen en daardoor ontzettend spannend. Wat is er mooier dan te zien hoe een grote karper je brokje naar binnen slurpt? Kicken! In Karper 73 dan ook heel wat aandacht voor deze typische zomervisserij. Maar daarnaast natuurlijk nog veel meer interessante, leerzame artikelen! Karper 73 is vanaf 9 augustus verkrijgbaar!

Cover-73

Oppervlaktevissen door Jeroen Albers

De beleving, spanning en het leren van gedragingen van vissen maakt de oppervlaktevisserij meer dan boeiend, spannend en vooral leerzaam. Zodra de temperatuur in het voorjaar begint op te lopen is Jeroen Albers bewapend met zonnebril en een zak brokken te vinden langs de waterkant. (Voor)voeren is een heel belangrijk aspect om de vissen vertrouwen te geven om vaak (lees: door het hele seizoen heen) in de oppervlakte actief te blijven. Jeroen weet uit jarenlange ervaring dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken bij deze visuele manier van vissen. Kleine aanpassingen op het gebied van tactiek maar ook op materiaalgebied om negatieve dressuur te omzeilen. Deze spectaculaire manier van vissen kan veel vis in het net brengen en zeker niet alleen de kleinere vissen. Nadat je er een paar aan de oppervlakte hebt gevangen ben je met zekerheid verkocht!

Oppervlaktevissen640
Wedstrijdmentaliteit door Mitch Smith

Het wedstrijdvissen op karper wordt internationaal inmiddels als volwassen onderdeel van de karpervisserij beschouwd. In Nederland (en België) ligt dit wellicht iets anders, al groeit de groep ‘wedstrijdvissers’ hier ook langzaam maar gestaag. Het doel van gewone, recreatieve vissers en vissers in competitieverband ligt niet zo heel ver uit elkaar; ze willen allemaal zo veel mogelijk karper vangen, liefst zo groot mogelijk, of niet? Voormalig wereldkampioen Mitch Smith heeft de laatste jaren aan heel wat (internationale) competities meegedaan en daar veel van opgestoken, ook voor zijn ‘gewone’ karpervisserij. Meerdaagse karpercompetities hebben zijn visvaardigheden en aanpak ook buiten wedstrijdverband danig beïnvloedt. Een daarvan is het continu blijven voeren (spodden), ook ’s nachts. Maar ook het vissen (en voeren) op de vierkante meter.

Wedstrijdmentaliteit640

 

Hersenspinsels door Pieter van de Werfhorst

De laatste meter is een intrigerend onderdeel van de karpervisserij. Net als je denkt het antwoord te weten, word je weer verrast door onze vriend karper. Hoe krijgen ze het voor elkaar om telkens weer de dans te ontspringen? De laatste meter is pas effectief als alle onderdelen op de juiste manier met elkaar in verbinding staan. Elk detail is belangrijk op zich. Zou je het systeem nooit aanpassen en stereotiep door blijven vissen dan zul je heus vis blijven vangen, maar hoeveel mis je er? Pieter van de Werfhorst legde zijn visserij onder een vergrootglas en kwam tot de ontdekking dat er soms nog heel wat te verbeteren valt met als resultaat meer karpers op de mat. De kracht van anticiperen! Een goed voorbeeld daarvan was een succesvolle wintersessie in Frankrijk.

http://www.youtube.com/watch?v=5epo74v5AOU

Hersenspinsels640
Drijvende pellets door Kevin Nash

Drijvend vissen is niet alleen heel spannend en visueel, het kan ook nog eens heel effectief zijn. Vissend met een broodkorst of met honden- en kattenbrokken kun je prachtige momenten beleven maar ook deze aassoorten zijn geen eeuwig leven beschoren. Kevin Nash weet daar wel een oplossing voor; het voeren met Riser pellets, kleine, drijvende pellets, waarvan een klein deel langzaam naar beneden dwarrelt! En dat je daarmee ook grote vissen kunt vangen bewijst Kevin met de vangst van twee 50 lb vissen – in dezelfde sessie! Kevin legt uit hoe je het beste met deze ‘floater-mix’ aan de gang kunt gaan. Heb je nog vragen ga dan naar de Facebook pagina van Kevin; http://www.facebook.com/kevinnashcarpangler.

Riser-Pellets640

Karperuitzettingen in Nederland; deel 3

In dit derde deel over karperuitzettingen in Nederland bespreekt Gerwin Gerlach de periode 1980 tot 2005. Door voorlichting van de OVB beseffen steeds meer visstandbeheerders dat het uitzetten van veel karper een nadelig effect heeft op de groei van de vissen. Karpervissers merken ook dat het spiegelkarperbestand in Nederland achteruit holt, enerzijds door een beperkte teelt en levering van dit beschubbingstype en anderzijds door natuurlijke kruisingen met schubkarpers. Er worden vraagtekens gezet bij de uitzetting van 25% wildbloedhybrides… In het vierde en laatste deel over de karperuitzettingen zoomt Gerwin in op de spiegelkarperprojecten en er wordt vooruit gekeken naar de toekomst.

Karperuitzettingen640
Alpenkarpers door Marijn Ham

Marijn Ham vertrok samen met vismaat Bas Stevens dit voorjaar richting Alpen. Een relaxed weekje werd het niet. Nee, keihard buffelen, maar wel met loon naar werken! Met dank ook aan een goede voorbereiding, een goed plan met alternatieven mocht het op een water niet lopen. Uiteindelijk wisten ze op alle drie de wateren te scoren en werd het tekort aan slaap bedwongen met de nodige blikjes energiedrank. Verkassen, ondertussen voeren op andere wateren, een heimelijk nachtelijk avontuur; het was het allemaal meer dan waard met als ultieme beloning met een aantal prachtige, grote Alpenspiegels!

Alpenkarpers640

Dit alles en nog veel meer (met artikelen van Koen Koops, Rik Van Landschoot en Rutger Meijer) in Karper 73, vanaf 9 augustus in de winkel! Een jaarabonnement op Karper kost € 49,25 inclusief welkomstgeschenk. Bijvoorbeeld hét Dynamite Boiliepakket t.w.v. € 90,-. Een los nummer bestel je voor € 8,99 in de Karpershop.nl.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *