App review – Fish Logbook

Velen hebben de stand en anders de dames van Fish Logbook op Carp 2012 gezien. De dames en de stand waren veelbelovend en ik was dan ook benieuwd naar de functionaliteit van de app. De Fish Logbook app maakt het mogelijk een digitaal logboek bij te houden voor sportvissers. Inderdaad, het is dus niet uitsluitend bedoeld voor Karpervissers. De app is er voor zowel Android als iOS en kan worden gebruikt op zowel de telefoon als tablets. De app is er alleen in het Engels, iets wat voor sommige mensen een belemmering zou kunnen zijn.

 

fishlogbook

Ik heb de app gekocht voor € 0,79 op mijn iPhone. Wil ik de app echter ook op mijn Android tablet gebruiken, dan moet ik (zoals bij nagenoeg alle apps) nog een keer € 0,79 betalen. Ook hier is dat een gemiste kans.

Eerste indruk

Na het opstarten van de app, lijkt het allemaal wat onlogisch en het is niet direct duidelijk wat je moet doen. Je krijgt eerst een lijst te zien met allerlei vissoorten. De reden hiervoor is, dat de app wereldwijd is te gebruiken en de lijst met vissen automatisch aanpast aan het land waar jij op dat moment bent. Mocht je nu een hele zeldzame vis vangen die niet in de lijst voorkomt kun je deze handmatig toevoegen.

foto1

Na wat puzzelen merk je hoe de app werkt, en dan kom je ook snel achter het grootste minpunt van de app. De app gaat uitsluitend uit van vangsten en niet vanuit het feit dat je vist en een logboek wilt bijhouden. Je moet éérst een (vangst)foto maken in het logboek alvorens informatie hier aan toe te kunnen voegen. Dit is in mijn ogen een grote denkfout. Aangezien er niet altijd wat gevangen wordt maar je wel een logboek wilt bijhouden, ben je hier dus verplicht om een foto van de omgeving o.i.d. te maken.

foto2

Wanneer je regelmatig op een vaste plek vist, is het met de app niet mogelijk om informatie van meerdere dagen aan 1 foto toe te voegen. Hetzelfde geldt voor meerdere vangsten tijdens 1 sessie. Voor elke vangst dien je een nieuwe foto te maken en hier opnieuw de informatie aan toe te voegen. Ook kun je geen informatie overnemen vanuit een andere logboek entry. Het geheel wordt hierdoor erg onoverzichtelijk.

Wanneer je een foto hebt toegevoegd, traceert de app automatisch (GPS) waar deze foto is genomen. Onder de optie Spot, krijg je vervolgens een kaart te zien met alle foto’s die je hebt toegevoegd. Het wordt echter erg druk op het kaartje als je 10 keer foto’s vanaf dezelfde plek upload.

foto4

Informatie

Na het maken van een vangstfoto of een willekeurige omgevingsfoto, kan er eenvoudig allerlei informatie over de betreffende stek etc. worden toegevoegd. Het is niet heel uitgebreid, maar voldoende voor een logboek.

– de lengte van de vis
– het gewicht van de vis
– vissoort
– de weersomstandigheden op het moment van de vangst
– haakaas
– bodemtype
– rigs
– materiaal
– windrichting
– windkracht
– details (hier kun je je eigen opmerkingen toevoegen etc.)

foto3

Handig is, dat de weersomstandigheden, windrichting en windkracht automatisch worden bepaald door de app. Wanneer je de app op een andere dag gebruikt kun je zowel de weersomstandigheden als de overige informatie nog wel handmatig veranderen. Jammer is wel dat het veld details maar 1 regel betreft. Hier wil je veel meer informatie in kwijt kunnen.

Statistieken

Van alle gegevens die je in je logboek invoert, worden een viertal statistieken bijgehouden. De informatie wordt per maand bijgehouden, maar gaat ook hier weer uit van vangsten en niet vanuit het feit dat je vist. De grafieken die getoond worden zijn:

– Windrichting
– Haakaas
– Bodemtype
– Temperatuur

foto5

Er zijn helaas geen grafieken welke gekoppeld zijn aan je stek (spot). Dat zou ik veel interessanter vinden dan bodemtype en haakaas.

Als laatste optie geeft de app je de mogelijkheid om de ingevoerde informatie eenvoudig te delen via Social Media. Ook kun je de details via e-mail verzenden of kopiëren naar je telefoon of tablet. Dit werkt zonder problemen en staat binnen no-time op je Facebookpagina.

foto6

Conclusie:

Ik heb de app natuurlijk bekeken uit de ogen van een karpervisser, maar zal voor andere vissers net zo goed gelden. De app is zeker een leuk begin voor het digitaal bijhouden van een logboek, maar in mijn ogen nog lang niet af. Met name het uitgangspunt van de app, het vangen van een vis en niet het vissen zelf, vind ik een onjuiste keuze. De meerwaarde van de grafieken is er op dit moment in mijn ogen niet tenzij dit verder uitgebreid gaat worden. De app heeft potentie om succesvol te worden, echter dan dienen er een aantal grote updates / wijzigingen te komen, die eerder genoemde punten zullen oplossen.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *