Caught in the act – The making of een onderwaterfilm op de Vinkeveense plassen

frame-caught-in-the-act-dvdOnder de rook van Utrecht ligt één van Nederlands oudste en moeilijkste karperwateren; de Vinkeveense plassen. Een geweldig plassenstelsel omringd door schitterende natuurgebieden en allerlei recreatievoorzieningen waaronder enkele prima faciliteiten om lekker te kunnen karpervissen.

Dikke monsterlijke snoeken en enorme schub- en spiegelkarpers behoren tot een unieke biotoop die zich kenmerkt door kraakhelder water. Al met al dus een prachtig gebied om verschillende onderwatercamera’s te plaatsen en de perfecte filmset te creëren om opnames the maken voor de nieuwe DVD ‘Caught in the Act’.

Het opbouwen van een dergelijke filmset op groot openbaar water kost altijd veel voorbereiding. Trekroutes worden in kaart gebracht, scheepvaartroutes worden bestudeerd, strategische plekken aangevoerd en bodemstructuren onderzocht om vooral de onderwatercamera’s zo goed mogelijk te positioneren. Een lichte bodem is daarbij van groot belang voor een goede lichtinval, een goed contrast met de te filmen objecten en een perfecte beeldkwaliteit.

Voor een objectief beeld van de gedragingen van karpers die voor de camera komen worden de voerplekken ruim opgezet. Aan beide kanten van de brug -die over een smalle doorgang tussen twee grote plassen ligt- worden tegen de brugpeilers nauwkeurig twee camera’s geplaatst. Een priegelwerkje wat uren duurt, maar Freek’s zwemkwaliteiten en geduld worden beloond met een fantastische beeldkwaliteit. Het lijkt bijna een aquarium, zo mooi en helder!

Karperwereld-82_001

Freek Stevens toont zich een waar zwemspecialist; geduldig worden de onderwatercamera’s gepositioneerd.

Karperwereld-82_006

De eerste camera staat op een langzaam aflopende taludrand met daarop veel wier en lelievelden. Tussen deze karpertriggers liggen schitterende schone zandplaatjes en met enige voorzichtigheid tijdens het positioneren van het haakaas lijkt succes bijna gegarandeerd. De tweede camera komt aan de andere kant van de doorgang te staan. Vlak voor een schuin aflopend talud wat kilometers doorloopt langs te oever. Een trekroute pur sang.

Karperwereld-82_shot2

Televisieschermen

Twee volledig ingerichte visboten van Freek’s ‘Flexibel Carpfishing’ dienen als schuilplaats voor Martin Post en Joop Butselaar. Twee generaties karpervissers met verschillende inzichten die tijdens de filmdagen alles op alles zetten om de monsterkarpers op dit grote water aan de schubben te komen. Vanaf een ander moederschip zullen Freek Stevens, Koen Koops en een aantal technici de boel goed in de gaten houden en zelfs live meekijken op meerdere televisieschermen. Het belooft een prachtig en spannend karperavontuur te worden. Zelfs het weer zit mee want met dik 20 graden is het prima vertoeven aan het water.

Karperwereld-82_002

In de weken ervoor is meermaals overleg geweest over rigs, aaspresentaties, loodsystemen en verschillende manieren van bijvoeren. Aan de hand van het weer zullen verschillende onderwerpen de revue passeren maar nu al staat vast dat de Hit & Run loodsystemen en de Snowgirl boilies aan een stevige test worden onderworpen. Beide hebben afgelopen jaren veel aandacht in de media gekregen dus is dit het uitgelezen moment om ze haarscherp in beeld te brengen.

Karperwereld-82_004

De Hit & Run loodsystemen met Snowgirl boilies liggen klaar op de ‘filmset’.

Na het installeren van de verschillende materialen, het inslaan van voldoende proviand en het vastleggen van beide visboten is het de hoogste tijd om de lijnen uit te varen. Joop kiest voor een X-safe loodclip en Snowgirl haakaas terwijl Martin kiest voor een Hit & Run Inline loodsysteem in combinatie met een kort rigje. Na enige uren puzzelen, uitpeilen en aftasten liggen beide rigs nog voor 12.00 uur te water en al snel zit iedereen in de startblokken om te wachten op de eerste karperactiviteiten.

Met enkele weken voorvoeren op beide stekken zijn de verwachtingen torenhoog. Nagelbijtend zit de mannen achter de stokken! Na enige uren loopt de spanning nog verder op. Maar verder gebeurt er niks. Helemaal niks. Later verschijnen er enkele brasems en zelfs een dikke metersnoek die een brasem achtervolgt, maar dat is het enige. Beide vissers worden zenuwachtig.

Karperwereld-82_extra2

Martin neemt zelfs een duik in het heldere water om af te koelen terwijl de ervaren rot Joop zich niet van de wijs laat brengen. Ook Koen en Freek breken hun hoofd over de afwezigheid van de karpers. De voorbereiding was immers perfect. Goed aas, frequent voeren, rust op de stekken, noem maar op. De karperbreinen van de mannen kraken. De enige conclusie is dat het mooie weer de vis niet activeert om zich te verplaatsen. Windstil en zonnig weer zijn op dergelijke trekroutes blijkbaar niet de beste condities!

Karperwereld-82_extra1

Live meekijken op meerdere televisieschermen. Spanning ten top.

Karperwereld-82_extra3

Nerveus

Vlak voordat het donker intreedt wordt besloten om de hengels binnen te draaien. Het doel is uiteindelijk om schitterende onderwaterbeelden te maken en ‘s nachts is dit door een gebrek aan licht zo goed als onmogelijk. Vooral Martin sputtert tegen. Ongeduldig als ie is wil hij dolgraag zo snel mogelijk een karper vangen, maar uiteindelijk gaat hij overstag. Met tegenzin draait hij zijn hengels binnen. Joop daarentegen vind het allemaal prima. ‘De ervaring leert dat het uiteindelijk allemaal goed komt’, aldus Joop!

De volgende ochtend zit iedereen om half 5 alweer in de boot. Beide hengels worden perfect gepositioneerd met dezelfde aaspresentatie en loodsystemen. Zolang er geen karpers aanwezig zijn wordt de tactiek niet gewijzigd, zo is het plan. Gedurende de dag wordt er door de filmcrew een flink aantal opnames gemaakt. Sfeerbeelden in overvloed dus, en ook wordt er door de crewleden uitleg gegeven over allerlei onderwerpen. Zolang er geen karper te bekennen is, is er ruim tijd voor dergelijke filmshots. Toch wordt iedereen zo langzamerhand wel flink nerveus. Al enige tijd is er geen karper te zien en de twijfel slaat toe. Zal het filmproject wel slagen?

Onweer

De weerberichten beloven echter veel goeds en met die wetenschap blijft iedereen positief. De voorspelling is dat er tegen het einde van de middag onweer zal losbarsten en hopelijk activeert dat de karpers een beetje. Alleen Martin lijkt steeds nerveuzer te worden. Hij geeft toe geen held te zijn zodra het woord ‘onweer’ valt. Zo tegen het einde van de namiddag verschijnen inderdaad de eerste onweerswolken aan de horizon. Iedereen kijkt hooggespannen uit naar wat komen gaat. Nog tijdens het eten van een lekkere pizza is ook de eerste bries voelbaar.

Er verschijnt een flauwe kabbel op het water. Het is alsof de duvel ermee speelt want zodra in de verte de eerste zware donderslagen hoorbaar zijn en de zon achter gifzwarte donkere wolken verdwijnt, verschijnen de eerste karpers voor de camera op de stek van Martin. Langzaam komt er een enorme spiegelkarper het beeld binnen gewaggeld. Het feest is begonnen! Al vrij snel vallen de eerste regeldruppels. Het decor voor een dikke beer van openbaar water is perfect en bevat alle ingrediënten voor enkele schitterende filmopnames. De karpers denken hier echter anders over.

Karperwereld-82_shot2

De spiegel verdwijnt uit beeld om na een half uur weer terug te komen. Zorgvuldig verorbert ze enkele boilies waarbij het haakaas tot nu toe volledig wordt genegeerd. Het onweersfront lijkt ondertussen wat verder af te drijven. De rust in de atmosfeer keert terug maar voor de onderwatercamera’s gaat het feest ongehinderd door. De weersverandering heeft de karpers flink geactiveerd want niet veel later is de dikke spiegelkarper alweer paraat. Op de televisieschermen is goed te zien dat de vis gemakkelijk de veertig pond grens doorbreekt.

Karperwereld-82_shot3

Bij het horen van dit bericht wordt Martin helemaal gek. Fanatiek als ie is wil hij niets liever dan deze vis vangen. Toch blijkt dit geen gemakkelijke opgave. De dikke spiegel die met z’n buik bijna tegen de bodem hangt en soms zelfs in onbalans is, wappert driftig met de borstvinnen. Verschillende boilies komen los van de bodem en worden door de beweging van het water verplaatst. Al snel verdwijnen deze bollen in de enorme bek. Het haakaas blijft echter onaangeroerd.

Minutenlang hangt de spiegel boven het haakaas waarbij het zelfs lijkt alsof de karper het haakaas via de ogen aandachtig bestudeert. Uiteindelijk verdwijnt de spiegel uit beeld. Martin blijft balend, gedesillusioneerd, en met een lege onthaakmat achter. Uiteindelijk lukt het toch nog om die avond een kleinere driftige schub te verleiden. De eerste karper voor de camera is daarmee een feit en zo langzamerhand begint iedereen te geloven dat het de rest van de sessie wel eens heel erg spannend kan worden. Als het aan het einde van de avond pikkedonker is geworden wordt besloten beide stekken lichtjes aan te voeren en de hengels binnen te draaien. Nagenietend met een biertje is iedereen het er over eens; morgen is het er op of eronder!

Spectaculair

De volgende dag breekt aan. Wat volgt is een geweldige sessie voor zowel Joop als Martin met een flink aantal aanbeten en spectaculaire beelden. Zó spectaculair, dat we dingen zien die nooit eerder voor de onderwatercamera zijn vertoond. Wat te denken van de ‘coverschub’ -op de DVD-hoes- die na de inhaking maar liefst 17 seconden met de kop schudt voordat ze er als een haas vandoor gaat.

Of beelden van een monsterlijke schub die op de stek van Joop zeven boilies opzuigt en ze enkele uren later bij terugkomst op de stek weer uitspuugt! Tevens gaat Martin Post op één stek aan de slag met zowel een ouderwets vastloodsysteem en een hypermodern schuifsysteem, samengevat in één beeld!

Al met al gaat het die dag helemaal los waarbij oud-Nederlands recordhouder Joop Butselaar het zelfs presteert om de grootste schubkarper te vangen die ooit live voor een onderwatercamera verscheen…

Voormalig Nederlands recordhouder Joop Butselaar test de X-Safe loodclip tot het uiterste door een dikke schub voor de camera te toveren. Het blijkt de grootste schubkarper die ooit live voor een onderwatercamera werd gevangen.

Karperwereld-82_005

Bovenstaand artikel is één van de opnieuw uiterst informatieve en lezenswaardige bijdragen die zijn opgenomen in de nieuwe uitgave van Dé Karperwereld. Nummer 82 van dit magazine ligt zo rond 26 januari a.s. bij de abonnees in de bus en is vervolgens te koop in de boekhandel en kiosk. Kijk voor een interessante abonnementsaanbieding op www.hengelsporthuis.com

Exclusief bij Dé Karperwereld

Karperwereld-82_cover-dvd

In deze Nederlands gesproken DVD word je meegenomen naar één van Nederlands grootste openbare wateren. Tijdens het filmen komen ondermeer diverse aaspresentaties, rigs en loodsystemen onder het alziende oog van de camera te liggen.

Karperwereld-82_dvd

De boeiende beelden zijn voorzien van kritisch commentaar door een aantal bekende karpervissers zoals Joop Butselaar, Martin Post en Koen Koops. Gulzige spiegels, explosieve schubs en de enorme impact van een weersverandering komen haarscherp in beeld. Ervaar de spanning en aanschouw hoe karpers tot ver over de veertig pond in het zicht van de camera worden verleid…

Tijdens Carp Zwolle 2012 is de release van ‘Caught in the Act’ en vanaf dat moment is deze DVD voor slechts 14,95 euro exclusief te koop bij de stand van Hengelsporthuis.com en PB Products. Kunt u onverhoopt niet in Zwolle aanwezig zijn en/of wilt u zich ervan verzekeren deze DVD te bemachtigen? Bel dan voor een reservering van deze fantastische DVD met 0314 340 150 of klik hier.

Voor meer informatie: www.hengelsporthuis.com

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *