Vooruitblik – Karper 96

frame-dekarperNet als elk jaar, heb je rond deze tijd het water vaak voor je alleen. Veel karpervissers vinden het mooi geweest, schakelen over op snoek, gaan achter de kachel zitten, of bereiden zich al weer voor op het komende (voor)jaar met al dan niet een bezoek aan de komende karperbeurs in Zwolle. Niets mis mee, maar voor een handjevol diehards is deze koude periode aan het eind van het jaar toch wel een van de mooiste. De rust, het kraken van bevroren gras, het net dat vastgevroren zit aan de mat, als je geluk hebt een laagje sneeuw en af toe prachtige koude goudklompen. Voor de doorzetters zijn de komende wintermaanden een prachtige tijd. Niet alleen vanwege de rust aan de waterkant, maar ook omdat juist dan de topvissen zich laten verleiden. Wil je in de winter wel karpervissen, maar zoek het je het liever iets zuidelijker in de hoop op beter weer, denk dan eens aan een trip naar de Ebro. Doorgaans ligt daar de beste periode voor de echte biggen zo van eind februari tot begin april…

Cover_69

’s Werelds beste karperwater?

Wat begon als een pretentieloos weekje meervallen en karperen op het meer van Aragon, beter bekend als het stuwmeer van Caspe in de Ebro, veranderde voor Marco Kraal en Rick Stalenhoef onverwacht in een hardcore karperavontuur. Een avontuur waarin het PR’s regende en beide vissers al snel het gevoel kregen op ’s werelds beste karperwater te vissen. Met Ron Beugelink van TheCompleatEbroAngler als visgids kwamen afgelopen oktober niet alleen enorme meervallen op de kant maar vooral een vracht aan grote karpers waaronder meerdere veertigers en zelfs vier vijftigers tot 57 pond! De vissen blijven daar maar doorgroeien op het dieet van vette pellets; dat belooft nog wat voor de komende jaren… een nieuw wereldrecord misschien?

Ebro_monsters

Steengoede karpermagneet!

Het gebruik van rock salt, ofwel steenzout, is misschien wel één van de best bewaarde ‘geheimen’ van het hedendaagse karpervissen. Informatie over steenzout en zijn attractieve werking op karper is op diverse internetfora wel te vinden, maar degene die het ook daadwerkelijk gebruiken houden de lippen stijf op elkaar. Een aantal van de vismaten van Kevin Nash en andere Engelse topvissers zweren inmiddels bij steenzout. Niet voor niets, want dankzij deze ‘karpermagneet’ zijn al heel wat topvissen gestrikt! Er zijn meerdere theorieën waarom steenzout werkt, maar feit is dat wanneer Kevin een handje met steenzoutkristallen in zijn vijver met koikarpers gooit, dat direct een reactie van jewelste volgt. Een reactie die ook in de praktijk duidelijk waarneembaar is!

Rock_Salt

Winterse prikacties

Het is misschien niet ieders visserij, immers de meeste vissers zitten thuis, lekker warm bij de kachel, maar voor de vissers die net als Ernesto Kamminga niet rustig thuis op de bank kunnen zitten zonder constant met vissen bezig te zijn, is het vissen in de winter het mooiste wat er is! Er zijn echter een paar belangrijke zaken waar je rekening mee dienen te houden. Veel meer nog dan in de zomermaanden, zal in de winter een zeer goede voorbereiding nodig zijn om een karper te kunnen vangen. Juiste keuzes maken op gebied van aas, stekkeuze, rigs en beetregistratie om de kans op een winterse karperdate zo groot mogelijk te maken. Je zult moeten begrijpen hoe een karper zich gedraagt in de koude wintermaanden. Maar ook zul je voldoende maatregelingen moeten treffen om je verblijf aan de waterkant zo aangenaam als mogelijk te maken. Ernesto geeft zijn wintergeheimen prijs met tal van nuttige tips en bespreekt hij de poly-rig waarmee hij al heel wat (top)vissen heeft verschalkt; ook winterse karpers die in de slow motion stand staan!

Luie_Karpers

Iconische beelden: karpermekka’s

Vanaf de mid-jaren tachtig verandert het karpervissen ingrijpend. Met de ontdekking van het Franse karpermekka Cassien trekken pioniers massaal de grenzen over op zoek naar geluk. Na de eerste publicaties van de daar gevangen monsterkarpers komt er een exodus op gang die nog tot op de dag van vandaag doorgaat. Het mag dan ook niet verwonderen dat in deel 2 van ‘Iconische beelden’ van Alijn Danau een aantal Franse vissen de revue passeren.
Na Frankrijk wordt aangenomen dat elk land met een zacht klimaat garant staat voor grote karpers. Iets waar karperminnend West Europa enkele jaren later zal van terug komen. Hoe dan ook, de ontdekking van Cassien kan worden gezien als een historisch keerpunt omdat vanaf dat moment een flink deel van de karpervissers zijn grenzen zal verleggen. In deel 2 zitten we nog in de tijdslijn 1986-1995 en toen vonden er ook in het kleine kikkerland België twee onvergetelijke vangsten plaats. In beide gevallen was het Kempisch kanaal 7/8 plaats van gebeuren.

Iconische_beelden2

Rig talk: No knot loop

In deze Rig Talk van Danny Pittoors geen ‘super dooper’ rig maar een tip hoe hij zijn favoriete onderlijnen breukzekerder ‘knoopt’, zonder dat er een knoop aan te pas komt. Om snel rigs te kunnen verwisselen of bijvoorbeeld een pva-stick op de onderlijn te bevestigen, wordt vaak gebruik gemaakt van onderlijnen met een lusje/loop aan het uiteinde. Tot voor kort vervaardigde Danny Pittoors zulke lusjes door middel van een dubbele achtknoop maar heel af en toe brak de onderlijn precies onder die knoop. Dat moest anders, want elke verspeelde karper is er een te veel! De oplossing? Een knooploze manier voor het maken van een lusverbinding door middel van kleine metalen sleeves. Dat blijkt in de praktijk voor 100 % betrouwbaar!

Rig_Talk2

Knetterzoet voeroffensief

Na een fantastisch najaar waar alles vanzelf leek te gaan, werd het voor Brian Boll tijd voor een nieuwe uitdaging; een plas waar hij zo’n 10 jaar geleden wel eens had gevist en waar destijds de topper 39 pond zwaar was. Terwijl elke jongen in zijn puberjaren van de mooie ronde vormen van vrouwen droomt, droomde hij toen van de ronde vormen van deze lange, massieve schub van bijna 100 cm. Het was er na jaren van drukte inmiddels een stuk rustigere geworden, tijd voor een nieuwe poging om haar in zijn armen te sluiten. Dit keer moest het lukken, een langdurige, massale voercampagne werd opgezet met knetterzoete knikkers. Zou ze dit keer voor zijn zoete ballen vallen of hield ze toch meer van iets hartigs?

Jeugddroom

Karper 69, ligt vanaf donderdag 8 december in de winkel.
http://www.karper-magazine.nl/online

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *