Vooruitblik Karper 65

frame-karpermagazineHet  moddervette Karper nr65 (116 pagina’s) ligt vanaf donderdag 7 april weer in de winkel met ditmaal een eenmalige voorjaarsaanbieding, € 6,95 i.p.v. € 8,99. Op de cover Roy van Goor met een prachtige lentespiegel; dankzij een aangepaste voorjaarsplanning! Ook in dit nummer alles over het beste aas, een terugblik op de Carp Zwolle én het vissen met alleen een haakaas, zonder boillie! Verder, zoals altijd, gevarieerde artikelen op technisch én tactisch vlak, voorzien van prachtige, duidelijke fotografie. Een verslag van Fred Hagemans over zijn trip naar Caspe/Spanje maakt het geheel compleet. Dit alles in het teken van de World Catfish Classic waar ook een team van Karper/Beet/Rovers aan mee doet! Om niet te hoeven wachten, hebben wij alvast een mooie vooruitblik op Karper nr65 voor je..

foto6

Wachten of zoeken; struinen met pen en korst

Tegenwoordig vist het gros van de karpervissers op de voor iedereen welbekende methode; achter de piepers op een stoel of stretcher, wachtend op een aanbeet. Mede door de beperkingen van het penvissen en de weersafhankelijkheid van het korstvissen zijn deze twee technieken een beetje achterop geraakt bij het afstandvissen. En dat is een gemiste kans, want pen- en korstvissen kunnen je visserij aanzienlijk verrijken… zeker in de komende maanden! Frans Dupon laat in dit artikel zien dat er voor de struinende visser heel wat moois te halen valt, waarbij plezier en beleving voorop staan.

foto1

Rotsvast vertrouwen; met een single naar de top

De titel doet vermoeden dat we te maken hebben met een nieuwe show in de trant van ‘Idols’ of ‘So you wanna be a popstar’? Wees gerust, het gaat in dit artikel over het goed observeren en de truc van het juist niet voeren. Vertrouwen op een goede stek door eerst goed te observeren en vervolgens aan de slag met louter en alleen je haakaas. Op deze manier wist Saron op een moeilijk water met een klein bestand, een groot deel van de populatie op zijn mat te krijgen, inclusief de topvis. Zonder dat voorjaar een boilie te voeren!

foto5

Vangtastische bollen deel ; van mond tot kont

In deel 1 (in Karper 64) heeft Ernesto Kamminga beschreven welke factoren invloed hebben op de attractiviteit van het aas. Maar ook de instantwerking (voedselacceptatie) van het aas kwam aan bod, net als enkele veel gebruikte ingrediënten. In dit tweede deel kijkt Ernesto welke weg ons aas aflegt na opname en welke factoren er allemaal invloed op hebben. De samenstelling van het voedsel bepaalt hoe snel een vis verzadigd wordt. Daarom is het voor ons ook belangrijk om te weten hoe de stofwisseling werkt en of wij met het door ons aangeboden aas hierop invloed kunnen uitoefenen. Welke ingrediënten invloed hebben op het spijsverteringssysteem en hoe je deze stoffen het beste kunt verwerken in je aas.

foto3

Verzuurde armen; Spaanse krachtmeting

In navolging van het succes van de World Carp Classic, vindt er begin juni een mondiale meervalwedstrijd plaats in Caspe/Spanje; de World Catfish Classic 2011. Aan dit prestigieuze 3-daagse evenement zullen diverse bekende meerval- én karpervissers deelnemen zoals Frank Warwick en Ardy Veltkamp. Ook een team van Karper/Beet/Rovers zal deelnemen, bestaande uit Arnout Terlouw en Ron Beugelink, die terplekke karper/meervaltrips organiseert. Ter illustratie van wat de deelnemers te wachten staat hier een verslag van Fred Hagemans van zijn trip naar Caspe afgelopen zomer. Een trip die zorgde voor verzuurde armen door het drillen van meer dan 80 meervallen en 70 beresterke Ebroschubs tot 38 pond!

foto2

Rig Talk; de ‘dropper’ rig

Uitgebalanceerd haakaas heeft als voordeel dat het gemakkelijk naar binnen wordt gezogen en het gewicht van de haak maskeert. Zogenaamde ‘wafters’ zinken net op het gewicht van de haak naar de bodem, ideaal voor bijv. zachte bodems of erg schuwe karpers, zou je denken. Maar die vlieger gaat lang niet altijd op! Soms is het beter om je haakaas juist zwaarder dan je voerboilies te maken; liefst een stuk zwaarder! Een aasaanbieding die schokkende resultaten kan opleveren, zo heeft Ian Stott de laatste twee jaar ondervonden. Deze aasaanbieding is zeker het proberen waard, wanneer meer conventionele aasaanbiedingen niet het gewenste resultaat opleveren; wanneer je lossers of halve aanbeten krijgt, of wanneer er helemaal niets gebeurt!

foto3

Karperinventarisatie; grootschalige operatie!

Bij het exploiteren en beheren van een karperwater komt heel wat kijken, meer dan de meeste mensen denken! Het is niet alleen gasten ontvangen, de stekken aanwijzen, vistips geven, broodjes rondbrengen en de website actualiseren. Onderhoud en zorg voor de omgeving én het visbestand horen daar zeker ook bij. Om een goed beeld van het karperbestand en de conditie van de vissen te krijgen is een afvissing op gezette tijden noodzakelijk. Dat is doorgaans een hele operatie, die alleen met een groep vrijwilligers goed uitgevoerd kan worden. Ter illustratie hier een beschrijving van Anton van Eeden over de afvissing van Windmill Lake in Frankrijk, afgelopen december, met als doel een goede inventarisatie van het karperbestand te verkrijgen en of dat eventueel moet worden aangevuld. Interessante kost!

foto8

Aangepaste voorjaarsplanning; verborgen rivierschatten

Roy van moest afgelopen seizoen voor de tweede keer zijn voorjaarsplanning aanpassen. Diverse opties werden bekeken, maar geen een ervan kon hem echt enthousiast maken. Sinds zijn verhuizing naar Maasbracht, een jaar of 8 geleden, liep hij rond met het plan de lokale rivier eens onveilig te gaan maken. Het was er echter nooit serieus van gekomen. Nu kwam het er (noodgedwongen) toch van en dat bleek niet verkeerd uit te pakken, integendeel! Eindelijk een 20 kg schub van eigen bodem, met als kers op de taart een spiegel van ruim 23 kg!

foto7

Nu in de Karperwinkel op www.karper-magazine.nl/winkel. Schitterende nieuwe Karperboeken zoals the Forgotten Chapters, A fish for all Seasons en Telling Tales van Korda.

Voor achtergrondinformatie, filmpjes en nog veel meer ga je naar de site: www.karper-magazine.nl

 

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *