Jeugdviswedstrijd CarpEvenTT – Waar jonge knullen echte mannen bleken!

frame-carpeventtWaar de meeste bezoekers van CarpEvenTT 2010 – de jongste karperbeurs van Nederland – de gezellige warmte van de TT Hall Assen opzochten, vond op het buitenterrein een heuse karperwedstrijd plaats. Uit de vele aanmeldingen waren daarvoor vijf jeugdige karpertalenten uitgeloot. Jonge knullen die als volwassen kerels de ijzige kou trotseerden. Dit alles onder begeleiding van ervaren karpervissers van de KarperStudiegroep Nederland (Bart van Bezouw en Mark Noorman) en het KGB Baits team (Daniël van Dijk en Remon de Zeeuw). Lees hieronder het verslag, geschreven door Daniël van Dijk.

‘Alle ballen verzamelen!’

Zaterdag 27 november, de eerste beursdag. Rond 10:00 uur lopen Remon de Zeeuw en ik in een schitterend winterdecor naar het water naast de TT Hall, waar we met de vijf jeugdige deelnemers hebben afgesproken. Het is guur en de temperatuur zit nog ruim onder de nul. Op een deel van het water ligt zelfs ijs. We schudden de jonge knapen de hand: Aron, Kevin, Patrick, Rick en Xander, allemaal bloedfanatieke karpervissers. Ondanks de kou zijn de jongens gretig en kunnen ze nauwelijks wachten om te beginnen. Aangezien de weerman stevige nachtvorst heeft voorspeld, hebben we vooraf besloten om de wedstrijd alleen overdag te houden.

Een rondje om het water
Een rondje om het water.

Om een idee te krijgen welke stekken er bevist kunnen worden, lopen we eerst een rondje om het water. Ik maak een platte grond en we bepalen de vijf stekken voor de wedstrijd.

Platte grond met de stekken
Platte grond met de stekken.

Na het bepalen van de visplekken gaan we naar binnen, de beurshal in, waar we loting voor de stekken doen. Om de beurt pakken de deelnemers een lootje en al snel zijn de stekken verdeeld. Vervolgens krijgen ze allemaal een mooi pakketje met o.a. onderlijnmateriaal van Rig Marole. Op de stand van KGB Baits mogen ze allemaal twee zakken boilies en een potje met fluo pop-ups uitzoeken. De cadeaus worden met plezier in ontvangst genomen.

Lootje trekken voor een stek
Lootje trekken voor een stek.

De deelnemers op een rijtje

Stek 1 is voor Rick van den Acker uit Uden. Regelmatig is hij in zijn woonomgeving aan de waterkant te vinden. Zo vist hij vaak bij het lokaal bekende water genaamd ‘De Kleuter’. Gedurende de nachtelijke uren vist hij daar met zijn vader en samen vangen ze op z’n tijd mooie karpers. Maar ook in het buitenland zijn de vissen niet veilig voor Rick. Zo wist hij bijvoorbeeld op vakantie aan het Gardameer in Italië ook al te vangen. Na enkele dagen voeren had hij vanuit een bootje al snel beet.

Rick met een knappe vangst uit het Gardameer
Rick met een knappe vangst uit het Gardameer.

Patrick Teuben heeft het lootje van stek 2 te pakken. Ook hij vist al aardig wat dagen en nachtjes per jaar. Meestal in de omgeving van Assen. Meer dan eens vist hij in zijn eentje en dat bevalt hem prima. Patrick: “Het voordeel is dat je dan zelf alles kan beslissen. Ik kan dan zelf kiezen waar ik mijn hengels wil leggen, zonder eerst te overleggen”. En gelijk heeft hij.

Patrick met een mooie spiegel uit Frankrijk
Patrick met een mooie spiegel uit Frankrijk.

Stek 3 wordt bezet door Xander de Boer uit Wateringen. Hij vist veel in de wateren rond zijn woonomgeving; de uitgebreide watersystemen van het Westland. Zelfs thuis, vlak voor zijn deur weet hij veel mooie karpers te verzilveren. En over inzet hoeven we ons bij Xander geen zorgen te maken. Om naar CarpEvenTT te komen moest hij eerst even twee en een half uur in de trein zitten.

Xander met een nette schub
Xander met een nette schub.

Op stek 4 mag Aron Segers uit Duiven plaatsnemen. Hij vist veel in de binnenwateren in de omgeving van Groesen. Ook heeft hij al met succes de rivierkarpers van de Rijn en Oude Rijn belaagd. Na een week voeren op een rivierstek wist hij al eens vijf karpers in één sessie boven water te krijgen. Riviervissen ziet hij als een mooie uitdaging en daar is zijn aanwezige (vis)maat Jordy het unaniem mee eens.

Aron en (vis)maat Jordy in actie
Aron en (vis)maat Jordy in actie.

Kevin Krikken uit Hoogeveen pakt uit op stek 5. Normaal vist hij veel op kanalen in de buurt van Hoogeveen. Soms gaat hij dan met de rubberboot voor enkele dagen op zoek naar een rustige plek om zijn vissen te vangen. Volgens Kevin zijn het moeilijke kanalen en dat verklaart waarom hij daar niet zoveel andere vissers tegenkomt. We hebben hier dus te maken met een taaie doorzetter.

Kevin met een pittige Franse spiegel
Kevin met een pittige Franse spiegel.

De wedstrijd

Inmiddels arriveert medebegeleider Bart van Bezouw, van de KarperStudiegroep Nederland. Bij het water aangekomen blijkt dat de deelnemers als een team te werk gaan. Met medewerking van Eddie (vader van Aron) en Pedro (vader van Rick) regelen we de distributie van al het karpermateriaal. Want ook voor een korte sessie heeft de gemiddelde karpervisser meer nodig dan alleen een paar hengeltjes. De spullen worden opgezet op de stekken en het vissen kan beginnen. Wie zal als winnaar naar huis gaan met de Venture Razorback tent…?

Patrick maakt zijn hengels klaar
Patrick maakt zijn hengels klaar.

Aan het begin van de dag verschijnt een mooi zonnetje in de blauwe lucht. Wie weet of dit nog enkele vissen kan verleiden tot azen. Uiteraard zal het niet meevallen, maar je weet het nooit. Tijdens de wedstrijd lopen Bart en ik de deelnemers langs en praten we met ze over hoe ze normaal graag vissen. In de loop van de dag arriveert ook medebegeleider Mark Noorman van de KarperStudiegroep Nederland. We zijn het met elkaar eens dat het moeilijke omstandigheden zijn, maar zien dat deze jongens stuk voor stuk hun uiterste best doen om iets te vangen.

Op visite bij Aron
Op visite bij Aron.

In het begin van de middag krijgen we allemaal een lunchpakket, aangeboden door Teuben Catering. Dat smaakt goed en de energie kunnen we prima gebruiken. Om ongeveer 13:30 uur staan Bart en ik bij Kevin op stek 5, waar hij ons trakteert op een bakkie koffie. We turen over het water. Bij de eerste keer twijfelen we nog, maar bij de tweede keer weten we het zeker. Een spiegelkarper kwam met zijn of haar kop boven om een hapje lucht te nemen. Kevin neemt ons advies over en gooit een hengel in de richting van de dompelaar. Een aanbeet lijkt in de lucht te hangen…

Dompelaar op de stek van Kevin
Dompelaar op de stek van Kevin. Daar gaat dus een hengel naartoe!

Plots zien we aan de overkant bij stek 1 Rick naar zijn linker hengel rennen. Een beet hing inderdaad in de lucht, maar dan wel aan de overkant! Het lijkt erop dat de vis niet goed gehaakt is tijdens de aanbeet. Als we arriveren, vertelt Rick dat hij wel beet had, maar dat hij de vis niet aan de lijn gevoeld heeft. Ondanks de spanning van de aanbeet overheerst bij Rick de kou. Daarom kwam de warme chocomel uit de camper van zijn pa als geroepen.

Warme chocomel voor Rick
Warme chocomel voor Rick.

De vis is gezien het koude water niet actief aan het azen. Daarom kan het lonen om actief te vissen en af en toe opnieuw in te gooien. Zo kun je de karpers als het ware zoeken. De mannen gooien daarom regelmatig opnieuw in, hopend op een aanbeet.

De mannen blijven actief vissen en gooien regelmatig opnieuw in
De mannen blijven actief vissen en gooien regelmatig opnieuw in.

Van alles wordt geprobeerd om iets te forceren. Van dicht bij de kant tot klem in het midden van het water. De meeste deelnemers kiezen voor klein aas, in combinatie met een pva-zakje.

Klein aas met pva-zakje
Klein aas met pva-zakje.

Aan het eind van de middag verdwijnt de zon langzaam achter de beurshal en bij het invallen van de schemering ruimen we op. Na een pittige strijd is het tijd om op te geven. Helaas is het tijdens de wedstrijd niet gelukt om een karper op de kant te krijgen. Aan het enthousiasme van de deelnemers heeft het niet gelegen. Alles is uit de kast gehaald.

De zon verdwijnt langzaam achter de beurshal
De zon verdwijnt langzaam achter de beurshal.

De beurs

Omdat we klaar zijn met vissen, maken we met z’n allen een rondje over de beurs. We zijn duidelijk te herkennen aan onze gloeiende hoofden en de tintelingen gaan door onze lichamen. We gaan bij verschillende stands langs en alle mensen die we spreken hebben respect voor de deelnemers. Bij de stand van Rig Marole krijgen de deelnemers een uitgebreide cursus onderlijnen maken. De speciaal uit Engeland overgekomen vertegenwoordiger vertelt stapje voor stapje hoe hij de verschillende onderlijnen maakt en wanneer hij voor een bepaalde onderlijn kiest. Erg leerzaam om eens te zien.

Uiteraard is de beurs veel te groot om alles in een uurtje goed te kunnen zien, maar gelukkig hebben we de zondag nog om bij alle stands en activiteiten te kijken. De jongens zijn duidelijk onder de indruk van wat er allemaal te beleven valt. Vooral van het aquarium met de mooie karpers kunnen ze geen genoeg krijgen.

Turen naar aquarium
Turen naar het aquarium.

De organisatie heeft voor ons allemaal een prima slaapplaats geregeld. We kunnen met z’n allen terecht in een aparte ruimte in de hal. Dat is onder deze winterse omstandigheden veel beter dan buiten slapen. Als de beurs gesloten is voor bezoekers, kiest iedereen een plaats om zijn slaapplek te installeren. Maar het is nog lang geen tijd om te slapen. We zijn namelijk uitgenodigd om mee te eten met alle standhouders en de mensen van de organisatie. We mogen zelfs als eerste opscheppen! Ook voor de muziek is gezorgd en na het eten blijven we nog lang zitten om mee te genieten met het feestje. Want de gezelligheid van de beurs gaat gewoon door. Er wordt zelfs nog een schepje bovenop gedaan. Het bevestigt de gemoedelijkheid van deze beurs.

Laat in de avond nemen we afscheid van Bart, die er op zondag niet bij kan zijn, omdat hij verplichtingen heeft met zijn sportvereniging. Het was een lange dag en het is tijd om te gaan slapen. Speciaal om nog even te noemen, was het moment dat we als groep aan kwamen in de ruimte bij het eten. De standhouders herkenden de deelnemers van de jeugdwedstrijd en een groot applaus werd ingezet. En terecht!

Zondag beursdag

Na een goede nachtrust ontvangen we een ontbijt en met een bakkie koffie neem ik met de jongens de planning van de dag door. Als eerste lopen we nog een rondje om het water om even lekker wakker te worden. Uiteraard is er later op de dag nog tijd genoeg om de beurs verder te verkennen. En natuurlijk moeten we nog bepalen wie de winnaar van de tent gaat worden. Daarom heeft Remon namens de begeleiders een quiz uitgewerkt.

Rond de klok van 10:00 uur nemen we afscheid van Mark Noorman. Voordat hij weg gaat heeft hij voor alle deelnemers nog een leuk pakketje met materiaal van Fox. Na het rondje buiten is het tijd voor de quiz. Met de beantwoording van een aantal pittige vragen zal bepaald worden wie de winnaar is. En pittig is het. Bij het bepalen van de winnaar blijkt dat een aantal jongens gelijk is geëindigd. De speciale vraag ‘hoeveel gram zit er in een potje fluo pop-ups  van KGB Baits’ heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Zo wordt Rick van den Acker de winnaar van de Razorback tent. Dave Watson, die deze fraaie tent ter beschikking stelde, deed er voor Rick nog een extra tentdeel bij om hem uit te kunnen breiden.

Dan mogen we om 13:00 uur meedoen met het eerste en officieuze ‘Topvisser CarpEvenTT open NK voerboot racen”. De race wordt gehouden in een enorme bak met water, waarbij het de bedoeling is om in zo kort mogelijke tijd een parkoers met de voerboot af te leggen. Wie de snelste is van het hele weekend, wint een prachtige Navigator voerboot. Aron, Kevin, Patrick, Rick en Xander doen allemaal mee. Ook Aron’s vismaat Jordy wil een poging wagen. Na een prachtige race weet Xander de op dat moment beste tijd te verbeteren. Met een tijd van 1.30.56 staat hij bovenaan. Als uiteindelijk Jordy een toptijd neerzet van 1.25.47, zijn we benieuwd of dat nog verbeterd kan worden.

Na een bezoek aan de stand van Piet Vogel verzamelen we rond 14:00 uur voor de prijsuitreiking van de jeugdwedstrijd. Ik heb de eer om op het podium de winnaar bekend te maken. Onder applaus van het op de beurs aanwezige publiek mag ik de tent overhandigen aan Rick. Proficiat voor deze topper uit Uden!

Vervolgens blijkt ook nog dat bij het voerboot racen de scherpe tijd van Jordy niet meer is verbeterd. Dat succes pakken we als groep ook nog even mee.

De scherpe tijd van Jordy wordt niet meer verbeterd
De scherpe tijd van Jordy werd niet meer verbeterd.

En zo komt een einde aan een prachtig weekend. Als groep gaan we naar de stand van KGB Baits. Daar bedanken de jeugdige talenten Koos Walters, Bert Teuben en natuurlijk Hans van den Brink voor deze speciale en zeer geslaagde jeugdwedstrijd. Ik bedank de deelnemers en vaders Eddie en Pedro voor hun hulp. Ook voor mij was het een zeer geslaagd weekend en ik hoor van alle betrokkenen niks anders dan positieve geluiden. Hans eindigt met de hoopvolle woorden dat er volgend jaar zeker weer een jeugdwedstrijd georganiseerd zal worden!

Een zeer geslaagd weekend
Een zeer geslaagd weekend.

Tot volgend jaar!
Daniël van Dijk

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *