Vooruitblik – Karper 59

frame-dekarperKarper 59, ligt vanaf 8 april weer in de winkel en mag je gerust een Voorjaarsspecial noemen! Nog nooit is de lente zo welkom geweest als dit jaar; wat een lange, saaie winter was het zeg. Maar zeker weten dat je na het lezen van deze gloednieuwe uitgave van Karper helemaal in voorjaarsstemming bent geraakt en je met het vuur uit je sloffen naar de waterkant sjeest!

cover

Karper 59 staat boordevol tips en wetenswaardigheden over voorjaarsvisserijen op zowel de rivier als stilstaand water. Wanneer je goed observeert zie je niet alleen het eerste leven in het water ontstaan, maar vind je ook de karpers die daar op af komen! Van compacte winterstekken kunnen we nu overschakelen op ruim bevoerde voorjaarsstekken, omdat de lentekarpers weer een stuk actiever zijn en meer bewegen. Instant vissen en struinen is nu het meest effectief!
Ook het winteraas mag weer de koude vriezer in; met geurige voorjaarsaasjes en knapperige particles maak je de karpers helemaal gek! En denk nu niet dat de bij deze periode behorende paaitijd een nadeel is omdat de karpers dan niet azen, want de paai heeft meer voor- dan nadelen. Zo kun je de karpers voor en tijdens de paai vrij gemakkelijk opsporen en ze vaak vlak onder de kant bevissen. Tijdens het daadwerkelijke seksspel zullen ze inderdaad eventjes niet azen, maar net ervoor en zeker net erna des te meer! Prettig voorjaar allemaal!

foto1

Karperkoeien; grazen op de weilanden – Bert Goris.

Het seizoen op de rivier begint bij Bert Goris wanneer de rivier voor het eerst buiten haar oevers treedt en dit kan soms al (heel) vroeg in het jaar zijn. Wanneer dit gebeurt, zullen veel vissen massaal het grasland van de uiterwaarden optrekken, grazend als koeien naar al het lekkers wat ze tegenkomen. Het is en blijft een ware zoektocht op de uiterwaarden, maar wanneer je ze vindt, dan kun je onvergetelijke momenten meemaken. Maar pas wel op dat je niet kopje onder gaat met je waadpak door in een ondergelopen slootje te stappen!

foto2

Carp college; boterzuur; een graantje meepikken – Ken Townley.

He he, het is eindelijk voorjaar geworden en laten we hopen dat de karpers lekker hongerig zijn na hun lange, lange winterslaap. Elke dag klimt de zon nu een stukje hoger en brengt daarmee steeds meer leven in onze wateren. Het natuurlijk voedsel begint zich te ontwikkelen en de karpers zijn klaar voor een stevige maaltijd. Het duurt niet lang meer voordat ze gaan paaien en ze kunnen wel wat extra energie gebruiken voor de komende voortplantingsinspanningen. Kortom, het is voertijd; met haver en boterzuurhennep uit de ‘hotbox’!

foto3

Ge’Fuzz’, verticalen op karper – Saron Debets.

In een vorig artikel in Karper 53 schreef Saron Debets al eens over de ‘rietstengel-rig’, waarbij je een rietstengel aan je tube bevestigt en dan met een drijvertje rechtop laat staan. Dat was in feite de voorloper van het systeem waar hij nu veelvuldig gebruik van maakt; het nieuwe Fuzz systeem van Strategy. Een totaal andere manier van karperen. In plaats van de lijn zo plat mogelijk over de bodem te laten lopen, vis je de lijn recht omhoog. Verticalen op karper dus! Dat het zijn visserij totaal zou veranderen, had hij niet verwacht. Inmiddels gebruikt hij deze verticaalvisserij op bijna alle wateren, zeker op water met veel obstakels!

foto4

Dutch qualifier; monumentenjacht op de Sloterplas, Piet Vogel.

Al tientallen jaren lang is de Amsterdamse Sloterplas een geliefd targetwater voor menig karpervisser met een uniek bestand dat anno 2010 voor 50% bestaat uit fraai beschubde, doorgaans stokoude Valkenswaard spiegelkarpers. Stuk voor stuk monumenten! De laatste jaren is het gemiddelde gewicht op ‘de Plas’ enorm omhoog gegaan en zijn 15 kg vissen eerder regel dan uitzondering. Niet voor niets is er besloten om van 13 t/m 16 mei ’The DuQ 2010’, de meest prestigieuze karperwedstrijd van Nederland en tevens het officieuze NK Karpervissen, op ‘de Plas’ te organiseren.
Piet Vogel neemt je mee naar ‘zijn’ Plas en bespreekt als voorbereiding alle stekken van de Sloterplas van A tot Z!

foto5

Fluorolood; opvallen vangt! – Ewout Dokman.

Eigenlijk is het een beetje tegenstrijdig; aan de ene kant doen we er alles aan om de rig en de laatste meters lijn zo min mogelijk op te laten vallen, maar we vissen vervolgens wel met een felgekleurde fluoro pop-up om de interesse van de karper te wekken! Waarom niet de nieuwsgierigheid van de karper optimaal benutten, dus extra te triggeren door te vissen met felgekleurd lood? Ewout Dokman weet inmiddels dat het werkt, maar je moet wel lef hebben om het te proberen!

foto6

Verboden vrucht; over karpers zonder naam – Willem Barnas.

Vanaf de weg kun je het zien, maar eigenlijk ook weer niet, het is meer voelen. Vanaf de weg zie je enkel haar bewakers. Een dicht woud van zwarte elzen, die er stilletjes uit de veengrond zijn gegroeid en waarmee niemand zich heeft bemoeid. Ze bewaken een water dat niet te vergelijken is met welk ander water dan ook. Daar in het broekbos ligt het mooi te zijn. Een verboden vrucht in een vertrapte wereld… Een klein, maar adembenemend stuk vergeten oerwater, waar Willem Barnas op zoek gaat naar de koningin van het water.

foto7

‘Mijn sloot’; karpers op een vingerlengte – Frans Dupon.

Een ‘thuiswater’, een vertrouwde visstek in de buurt waar je over het algemeen weet wat je moet doen, zodat je er altijd op terug kunt vallen als de vangsten elders wat tegenvallen. Het geeft je zekerheid in bange dagen als je even van je karpertroon bent gestoten door een hopeloze blank. In het geval van Frans Dupon betekent het een knullig slootje van een paar meter breed, dat voor zijn huis langs loopt en waar hij de karpers op een unieke manier kan observeren. Observaties waar uit heel wat te leren valt!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *