Aangeschoven bij – Sjoerd Buijks

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Johannes Adrianus Buijks

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Met mensen die er een potje van maken. Troep achterlaten is daar een goed voorbeeld van. Aan herrie langs het water heb ik ook een hekel. Ik vis het liefste met mensen die gewoon serieus met hun hobby bezig zijn en er alles voor over hebben. En er daarnaast ook alles aan doen om hun visjes te vangen.

foto1
Aart Staartjes
3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Het liefst niet op mijn stretcher want dat ding is maar eenpersoons dan kan ik er niet meer bij. Maar als ik dan toch moet kiezen komt die Chantal Janzen wel in de buurt.

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Bijgelovig, nee niet dat ik weet. Wel doe ik altijd van alles in vaste volgordes. Van huis uit de spullen inpakken tot aan het water opbouwen gaat over het algemeen altijd hetzelfde. Niet dat het iets met bijgeloof te maken heeft maar het heeft er denk ik wel iets weg van.

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Ik heb twee soorten haken in mijn tacklebox. De ene soort is een semi-long shank haak van Kensaki om precies te zijn 3020-BN de maat wil alleen wel eens verschillen. Ik heb in deze haken het volste vertrouwen en daarom knoop ik ze altijd aan mijn rigjes. En dan heb ik nog een type haken deze zijn van nash. Dit is een klauwhaakje. Deze gebruik ik om eerlijk te zijn vrijwel nooit.

foto2
Kleine stekken, grote vis?

6) Steen of lood?

Tot nu toe gebruik ik nog steeds lood. Ik heb me het al vaker voorgenomen om met stenen te gaan vissen maar het is er tot nu toe nog nooit van gekomen. Misschien als er in de toekomst een nog beter alternatief als stenen komt. Dat ik dan de overstap nog eens maak in plaats van lood.

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Dit zullen dan toch wel mijn allereerste zelfgedraaide ‘bollen’ zijn. We hadden heel onze keuken geplunderd en van alles in een bak gedaan. Water erbij, bolletjes draaien en in de magnetron om ze hard te maken. Dit lukte wonderwel best goed. Buiten dan dat ze verbrand waren zagen ze er goed uit en ze stonken echt een uur in de wind. Ik heb er alleen nooit een karper mee gevangen. Maar misschien lag het wel aan het weer? Of Wilden ze echt niet azen? Wie weet.

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Misschien van vroeger. Toen als ik een karper beet had. Hem wilde scheppen met mijn veelste kleine uitklapbare netje welke ik ooit had gekregen voor een verjaardag van ons pa en ma. Ik weet nog wel toen mijn vismaat, waarmee ik vroeger altijd ging vissen, er een enorme karper aankreeg welke nooit in ons netje zou passen. Na drie pogingen lukte het ons toch om de vis erin te krijgen (lees: kop in het net en de staart vasthoudend met je hand omdat hij er anders uitviel). Daarna de vis op het gras en hard naar huis fietsen om het fototoestel te halen. Met mijn maat achterlatend met de vis. Heel de weg naar huis heb ik gefloten en gejuicht van blijdschap. We vingen toen alles samen maakt niet uit wie hem binnenhaalde de vis hadden we samen gevangen. Het gigantische beest is dagenlang in mijn dromen voor gekomen. Het was niet te geloven voor ons. Daar stonden we dan zo blij als een vogel. Waarschijnlijk wisten we gewoon niet beter.

foto3
Nog een andere gigant
9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Ik gebruik mijn fiets met viskar, in een auto mag ik namelijk nog niet rijden, echt een ideaal ding. Zonder dit ding had ik niet veel in mijn visserij gekund. Af en toe wordt ik door ons pa naar het water gebracht. Als ik bijvoorbeeld nog een aantal kilometer moet fietsen en het is al bijna donker als ik terugkom van het werk of mijn voetbal training dan haalt hij het wel is in zijn hoofd op mij te brengen. Maar anders ook echt niet. Dan vertrek je maar wat eerder zeggen ze. En gelijk hebben ze.

foto4
Ideaal

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik draag op weg naar het water altijd klompen of gympen. Dit is lekker makkelijk en het zit echt ideaal. Aan het water draag ik meestal laarzen of ook gewoon klompen. Laarzen draag ik alleen als het erom vraagt. Bijvoorbeeld nat gras op een weiland. Anders zijn je sokken helemaal doorweekt. En dat is iets waar ik helemaal niet van houd.

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Mijn maaltijd aan het water is altijd hetzelfde. Misschien ook een vorm van bijgeloof. Ik sta er bij mijn vismaten ook om bekend om het vele eten wat ik meeneem. Ik begin altijd met een bak shoarma daarna gaan we voor het broodje hamburger of frikadel welke rijkelijk besmeurd is met saus. Daarna gaan we nog voor een aantal losse hamburgers en/of frikadellen. Een eitje gaat ook wel eens de pan in. Voor ’s ochtends heb ik altijd een bakje varkenssaté waarbij we de saus opdeppen met een aantal lekkere boterhammen. Dit vult altijd goed en ik ga dan ook nooit met honger van het water weg.

foto5
Dat wordt smullen

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Het beste muzieknummer ooit kan ik niet zeggen. Wat wel ver bij mij op 1 staat is het nummer: ‘De peel in brand’ van Rowwen hèze. En nog een aantal nummers van Rowwen Hèze die mijn top 10 wel halen. Meer muziek waar ik van houd is stevige muziek van de WC Experience een band uit het dorp waar ik vandaan kom. Ze staan bekend om hun goede ‘Rock & lol’ muziek met heerlijke teksten. Ook een mooi nummer vind ik ‘Piano man’ van Billy Joel.

13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

De landing. Het clubblad van een van de voetbalverenigingen hier uit het dorp, vv Good Luck. Ook lees ik wel eens de Voetbal International. Voor de rest lees ik eigenlijk niet zo gek veel tijdschriften. Misschien heel af en toe op het werk maar anders ook echt niet. Ik ben ook niet zo’n geboren lezer. Ik zeg altijd maar. ‘Nederlands is niet mijn goedste vak, dat hadden jullie niet gedenkt he’.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Mark van Pelt.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *