Tijgernoten kweken
|- Wat gebeurt er als je een tijgernoot in een pot met aarde stopt?
- Moet je de noot eerst weken of duw je hem in de vorm van een gedroogde rozijn onder de grond?
- Hoelang duurt het gehele kweekproces etc.
Allemaal vragen waar ik wel een antwoord op wou hebben maar nog niet had. Tijd voor actie dus.
Het is halverwege maart van 2003 als ik een handjevol tijgernoten in de week zet. Ik laat ze een gehele week in het water staan, zodat ze zich volledig hebben volgezogen met water. De drijvende noten haal ik er uiteindelijk tussenuit en zoek de grotere noten uit om deze uiteindelijk te planten. Ik heb een grote bloembak gevuld met verse tuinaarde en met behulp van een stukje buis keurig een 16 tal gaatjes gemaakt in de verse aarde. In elk gat gaat 1 dikke noot en dek deze weer keurig af met wat aarde, even aandrukken, wat water erbij en wachten maar.
Omdat het in maart nog vrij koud is heb ik de bloembak eerst binnen op een vensterbank staan, zodat de noten goed de kans krijgen zich te ontkiemen. De tijd verstrijkt en het loopt tegen eind april als de eerste noten ontkiemen. Een aantal groene pieltjes steken hun kop boven de zwarte aarde uit. Inmiddels is de temperatuur buiten ook zeer aangenaam geworden waardoor de noten naar buiten kunnen. Het is wel opletten dat de noten niet uitdrogen, regelmatig water geven is zeker noodzakelijk. Van de 16 noten zijn uiteindelijk maar 4 noten echt goed doorgekomen en zetten hun groei ook goed door. Door een regenperiode en wat onoplettendheid van mijn kant merk ik net iets te laat dat ze wel erg veel water tot hun beschikking hebben. Om de boel te redden besluit ik de plantjes over te poten in een andere bak met nieuwe verse aarde. Het overpoten heeft effect gehad. De nieuwe aarde en de goede zorg leiden er toe dat de plantjes zich goed ontwikkelen en binnen een aantal weken staat er een flink bos met groene stengels (beetje rietachtig). Ik ben toch enigzins verbaasd over het huidige resultaat, omdat tijgernoten doorgaans groeien in warme oorden zoals Zuid Afrika en het Middellands zeegebied, landen zoals Nederland hebben nu niet bepaald een gunstig klimaat voor deze noot. Wij hebben enigzins geluk, de zomer van 2003 behoort tot 1 van de allerwarmste zomers ooit waardoor ik heb dus ook goede hoop voor mijn nootjes.
De enige vraag die ik nog heb is, wanneer zijn de noten onder de plant volgroeid en klaar zijn om geoogst te worden. Ik besluit om te wachten tot halverwege september om zo de noten samen te gaan oogsten in de periode dat ook de eerste suikerbieten uit de grond worden gehaald (je moet iets bedenken 🙂 ).Het is 16 september als ik op een mooie nazomeravond de doorgewortelde plant uit de pot trek. Het is 1 grote bonk met wortels die je met de hand los moet maken om zo de noten niet te beschadigen. Bij de eerste plant worden al snel de eerste noten zichtbaar. Het zijn zowel kleinere als grotere noten. De grote noten zitten recht onder de plant en de kleintjes wat meer aan de zijkant van de wortels. Na een uurtje pielen en knutselen heb ik alle noten van de plant geplukt. Een dikke hand vol met bemodderde noten is het resultaat!!!
Maar, tijgernoten horen toch gelig te zijn? Deze zijn zwart en erg harig. De noten moeten dus nog worden schoongemaakt. Gewapend met een borsteltje en water sta ik in de keuken tijgernoten te poetsen. Als mijn vriendin kort daarna komt kijken wat ik aan het doen ben, verklaart ze me voor gek. En gelijk heeft ze, want het is een rotwerkje waar ik al snel een hekel aan heb gekregen. Nu snap ik ook waarom die krengen in de winkel zo duur zijn!! Als alle noten enigzins zijn schoongemaakt bekijk ik toch met enige trots het resultaat. Niks geen tropische noten, maar gewoon gekweekt op Hollandse bodem. Als dit geen nieuw persoonlijk record op gaat leveren dan weet ik het niet meer…. we zullen zien.
Kweekagenda voor tijgernoten:
- halverwege / begin maart tijgernoten in de week zetten
- na een kleine week weken, de grootste noten in een ruime bak met tuinaarde stoppen
- de bak met noten op een zonnige en warme plek zetten en regelmatig water geven
- tegen eind april de bak met ontkiemde noten (de eerste sprietjes zijn zichtbaar) buiten zetten
- de noten voldoende vochtig houden en eventueel over poten in de vaste grond of andere pot
- zorg er voor dat de noten op een zonnige plek staan en voldoende water krijgen
- halverwege september kunnen de noten worden geoogst.
- direct na de oogst hengels pakken en vissen maar!!