Over een bijzonder product en enkele late najaarsbakken

frame-rixbaitsVissend op lastige wateren met kleine bestanden probeer ik er alles aan te doen om nét even dat streepje voor te hebben op de concurrentie. Naast tactieken en technieken is aas een belangrijke factor waarmee je het verschil kunt maken. Dat op wateren met een klein bestand aan karper attractief aas een flinke streep voor kan hebben, is inmiddels ook geen geheim meer. Zaken als Aminol, Salminol en CSL zijn om die reden veel gebruikte producten en geven je aas net even die extra boost mee. Groot nadeel voor mij was echter dat ik met deze producten niet meer het verschil kon maken, de concurrentie gebruikt het immers ook! Het combineren van enkele verschillende producten bracht al een stevige verbetering maar het was nog steeds niet wat ik zocht.

Na overleg met Rick van Rix Baits kreeg ik de beschikking over een ruime hoeveelheid van een nieuw product dat later dat jaar zou verschijnen onder de naam Meg-a-mino. Wat voor mij erg belangrijk is aan dit product is dat het een combinatie is van vijf verschillende extracten die elkaar versterken in attractiviteit. Dit gegeven is om twee redenen van grote waarde. De eerste reden heeft te maken met de hoeveelheid vis die je aanspreekt met je aas. Vaak bereik je met een bepaalde aassoort slechts een deel van de populatie doordat het signaal wat jouw aas afgeeft slechts voor een deel van de karpers een voedselsignaal is. Met andere woorden, je hebt een beperkt attractiviteitsspectrum. Door een product als Meg-a-mino toe te voegen, wat een veelheid aan verschillende signalen afgeeft, zal het attractiviteitspectrum vergroot worden en zul je dus meer vissen aanspreken. Naast dit bredere attractiviteitsspectrum heeft Meg-a-mino nog een tweede grote voordeel. Zowel verwerkt in het aas als toegepast als soak creëert het een sterk afwijkend label waardoor je vissen enorm op je aas kan zetten zonder dat de concurrentie, die met de geijkte attractoren zit te vissen, hier van mee profiteert.
In de theorie klonk dit natuurlijk te mooi om waar te zijn en de grote vraag was of de praktijk hetzelfde beeld zou laten zien. We zijn nu bijna een jaar verder en in het kort kan ik zeggen dat zowel Marissen Meisner, die hetzelfde product aan een kritische test heeft onderworpen, als ik een absoluut topseizoen achter de rug hebben.

Marissen startte dit voorjaar op een water dat sinds enkele jaren een enorme hengeldruk kent en waar steevast door meerdere vissers op het zelfde moment gevoerd werd. Door langdurig te voeren wist hij de complete populatie op zijn aas te zetten. De Meg-a-mino speelde een belangrijke factor in het slagen van de gebruikte tactiek. Door lang door te voeren met het aminoproduct als label kwamen de aanbeten steeds sneller. Ondanks stevig voeren van de concurrentie bleven de vissen zijn aas trouw. Hij ving de  topvis van het water in een periode van vier maanden maar liefst drie keer op hetzelfde aas! Dat ook de andere vissen zijn aas niet konden laten liggen bleek uit de rest van de vissen die stuk voor stuk de weg naar de onthaakmat vonden.

marissen

Ikzelf richtte me dit voorjaar op een bijzonder lastig watertje met slecht een handvol vissen. Mijn aas stond stijf van de Meg-a-mino waarbij ik mijn haakaas nog eens extra liet soaken.

soakers

Na een lange voerperiode wist ik in enkele nachten vrijwel het gehele bestand te vangen waaronder de topvis. Na een succesvolle zomer op een ander water ben ik halverwege het najaar teruggegaan om een poging te doen de ontbrekende vissen te vangen. Om de proef op de som te nemen koos ik ervoor om een compleet andere mix te gebruiken maar deze wederom vol te pompen met Meg-a-mino. Na slechts drie voerbeurten was het de eerste sessie meteen raak en ving ik een derde van het bestand waaronder een schitterende schub van ruim over de 20 kilo. Ik ben er van overtuigd dat de vissen na de lange voerperiode van dat voorjaar het Meg-a-mino label meteen herkenden en het aas zeer snel geaccepteerd werd.  Ook in het late najaar bleek het product effectief. Bij een watertemperatuur van nauwelijks zes graden kwam deze ijskoude beer op de mat. In Meg-a-mino gesoakte bollen did the job again..

bart

Natuurlijk dient bij deze lofzang wel een kanttekening geplaatst te worden. Succes op een water wordt nooit bepaald door slechts één afzonderlijke factor, maar altijd door het geheel der losse delen. Met andere woorden, door op alle aspecten van je benadering winst te behalen kun je met het grote geheel uiteindelijk het verschil maken. Door enkel een losse factor te verbeteren ga je dat verschil niet of veel minder merken. Wat je met je aas dan goed doet kun je dan bijvoorbeeld met je stekkeuze weer verprutsen. Ben je bewust van dit principe en wil je er alles aan doen om de afzonderlijke factoren te maximaliseren dan is Meg-a-mino absoluut het proberen waard.

Bart van Bezouw

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *