Vooruitblik Spiegelmagazine nr20

De vooruitblik van Spiegelmagazine nr 20 staat online en verschijnt omtrent 15 december 2009. Naast de reguliere rubrieken en onderwerpen kun je in Spiegel Magazine 20 interessante artikelen lezen van karpervissers uit binnen- en buitenland.

cover

Spiegelmagazine nr 20 staat online en verschijnt omtrent 15 december 2009

foto1

Instant vissen en effectief voeren: André Akkermans

Op wateren met een goed karperbestand zul je de vissen een flinke portie lekker voer moeten voorschotelen om een goed resultaat te boeken. Dergelijke wateren vragen een om een specifieke aanpak en André Akkermans heeft zich hier de laatste jaren in gespecialiseerd. Door af te wijken van de tactiek en techniek van andere karpervissers boekt hij op goedbezette wateren uitstekende resultaten.

foto2

Interview met Luc De Baets

Vijftien jaar geleden stopte Luc De Baets met karpervissen om in 2000 alsnog een karperboek uit te geven. De Dunne Lijn was zijn afscheid van het karpervissen, was binnen no-time uitverkocht en leverde ‘de kleine grote man’ een eeuwige plaats op in de kronieken van de karpervisserij. Voor Luc was de karpervisserij echter passé. Met grote gedrevenheid stortte hij zich op de wedstrijdvisserij, waar hij zich binnen enkele jaren ook een plaats bij de top veroverde: een unieke prestatie. Onlangs is er een tweede editie van de bestseller uitgebracht. Voor Roelof Schut was er dus aanleiding genoeg om de auteur aan een spervuur van kritische vragen te onderwerpen. De antwoorden zijn zoals we van Luc De Baets mogen verwachten: zinnig, verrassend, haarscherp en inspirerend.

foto3

Keiharde concurrentie     Robby Swennen

Concurrentie aan de waterkant is een factor waar iedere karpervisser rekening mee moet houden. Er zijn veel karpervissers en de tijden dat je een water voor jezelf had, zijn voorbij. Je moet de vissen delen en de hengeldruk zorgt voor karpers die moeilijker vangbaar zijn. Er is echter een factor waar moeilijk mee te concurreren is en dat is de aanwezigheid van natuurlijk voedsel. Robby Swennen vertelt hoe hij hiermee omgaat.

foto4

The right spot: Steve Briggs

Waar azen de karpers? Lokalisatie van de karpers is de sleutel tot een succesvolle sessie. Dat horen we altijd maar het vinden van de juiste stek is niet altijd even gemakkelijk. Soms zijn het hele kleine plekjes waar je naar moet zoeken. Steve Briggs helpt je mee bij het vinden van deze plekjes.

foto5

Marokkaans paradijs: Luc Meysman

Op de VBK meeting van december 2008 won Luc van Oudenhove de tweede prijs van de tombola. Het betrof een karpertrip naar Bin el-Ouidane in Marokko. In eerste instantie wist Luc niet of hij er wel gelukkig mee moest zijn. Het lag niet voor de hand om in zijn eentje een dergelijk avontuur te ondernemen. Luc besloot om zijn naamgenoot Luc Meysman te vragen om mee te gaan. Die had niet veel bedenktijd nodig en schreef en passent een verslag van de belevenissen.

foto6

Rotary riviervissen: Kees Verheij & Phil Cottenier

Het bevissen van de grote rivieren die de Benelux rijk is spreekt tot de verbeelding van veel karpervissers. Kees Verheij en Phil Cottenier hebben deze verbeelding omgezet in daden en verblijven elk jaar veel uren aan de oevers van snelstromend water. Zij kregen de volgende rotaryvraag voorgeschoteld: Hoe pak je het bevissen van een grote rivier aan?

foto7

Keep it simple: Nikki Menken

Discussies over rigs zijn al net zo oud als Methusalem. Iedereen heeft een mening over wat een goede of slechte rig is. Nikki Menken heeft jarenlang aandachtig geluisterd naar de rigdokters en probeerde vele soorten onderlijnmateriaal en haken uit. Vreemd genoeg resulteerde dit op de meest onverwachte momenten in een losschieter terwijl dat eerder nooit het geval was. Met een aantal tips van rigspecialisten in het achterhoofd ging Nikki weer aan de slag.

foto8

Effectief mobiel vissen: Mark Noorman

De beste, rustigste en mooiste stekken bevinden zich altijd op de grootste afstand van de parkeerplaats. Mark Noorman laat zien hoe je deze stekken kunt bevissen zonder dat je veel materiaal mee hoeft te slepen. Opeens zijn die verre stekken wel bereikbaar en wordt je visserij stukken effectiever!

foto9

Winterse Waanzin Roelof Schut

De meeste karpervissers laten de hengels ’s winters in het foedraal zitten maar er zijn ook mensen die zich niet laten weerhouden door barre weersomstandigheden. Voor deze doorzetters is het vasthouden van een koude klomp karpervlees de ultieme beloning. Wintervissen vraagt niet alleen om volharding maar ook om een specifieke benadering en aanpak. Roelof Schut geeft zijn visie op het wintervissen en heeft interessante tips waardoor het vangen van een winterkarper iets eenvoudiger wordt.

foto10

Karperwedstrijden: David Wouters & Mario Gijbels

Karperwedstrijden: je houdt ervan of je hebt er een bloedhekel aan. Een feit is dat ze steeds populairder worden, met de wereldberoemde World Carp Classic als fiere vaandeldrager. Je kunt karperwedstrijden op twee manieren benaderen: competitief of recreatief. Maar ook al doe je mee om te winnen, een gezonde benadering is belangrijk. Tijdens een wedstrijd is het zoeken naar oplossingen om de beperkingen om te buigen tot voordelen. David Wouters en Mario Gijbels geven nuttige tips zodat je tijdens een wedstrijd handiger kunt anticiperen op de omstandigheden.

foto11

Het land van de vier meren: Wouter van Asch

Wouter van Asch is karpervisser in hart en nieren. Enkele keren per jaar vertrekt hij naar Frankrijk voor een avontuurlijke sessie. De afgelopen jaren koos hij voor het gebied rondom het historische vestingstadje Langres, in het oosten van Frankrijk. Langres ligt op het Plateau van Langres waar beroemde rivieren als de Marne, de Seine en de Maas ontspringen. In de omgeving van Langres liggen vier meren: Vingeanne, Charmes, La Mouche en La Liez. Wouter vertelt over enkele mooie en onvergetelijke momenten die hij daar beleefde.

foto12

Op bezoek bij CC Moore & Co.

In amper tien jaar tijd heeft het Engelse familiebedrijf CC Moore & Co. zich ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende en grootste aasfirma’s in de internationale karpervisserij. Enkele jaren geleden maakte CC Moore de overstap naar het Europese vasteland. In België werd een vestiging opgericht om de snel groeiende klantenkring uit de Benelux beter te bedienen. De groei continueerde en ook andere Europese landen ontdekten CC Moore. Een noodgedwongen verhuizing naar een groter pand was het gevolg. Spiegel Magazine ging een dag naar Oost-Vlaanderen om de populaire aasfirma te bezoeken.

foto13

Veertigers: Louw Kamp & Rico Vielvoije

Met de titel van dit artikel bedoelen Louw Kamp en Rico Vielvoye niet de oudere karpervissers die je tegenkomt aan de waterkant, al is dat steeds minder vaak. De gemiddelde leeftijd van karpervissers is tegenwoordig namelijk veel lager dan vroeger. Met de titel van dit artikel bedoelen Louw en Rico de karpers van dit gewicht die onze viswateren bevolken. Gezamenlijk trokken deze vismaten ten strijde, op zoek naar karpers van recordformaat.

foto14

Hoe weeg je een karper? Mark Zelle

Veel karpervissers wegen hun vis, zeker in het zogenoemde targetvissen is het gewicht van de karper van belang. Onlangs was Mark Zelle aan het vissen terwijl naast hem de plaatselijke Albert Verlinde en Evert Santegoeds de lokale roddels aan het doornemen waren. Zoals vaak gaat het gesprek over gewichten. Hoe kan het dat ‘De Rijen’ – die altijd rond de 34 pond wordt gevangen – nu 37 pond weegt? De vis zit duidelijk in de lift, volgend jaar weegt hij zeker 40 pond. Hoe vaak gebeurt het niet dat een vis opeens een paar pond zwaarder is? Mark prikt daar gemakkelijk doorheen want tijdens het wegen worden regelmatig fouten gemaakt. In dit artikel laat Mark zien hoe je een karper correct weegt, zodat de Alberts en de Everts weer lekker kunnen slapen.

foto15

Betaalwateren: Murphy’s Lake: Arjen Uitbeijerse

In deze editie van betaalwateren bespreekt Arjen Uitbeijerse het Franse betaalwater Murphy’s Lake. Dit door Engelse eigenaren beheerde water kent een prachtig bestand aan kolossale karpers. Elk jaar bezoeken vooral Engelse en Franse karpervissers Murphy’s Lake. Arjen ging in september naar Murphy’s zodat hij het water ook bij alle Belgische en Nederlandse karpervissers kan introduceren.

foto16

The Fuzz: Jeroen Albers

Schuwe karpers zijn op veel wateren aan de orde van de dag. Karpervissers moeten het volledige arsenaal aan trucs toepassen om een karper te verleiden. Diverse onderwater dvd’s laten ontegenzeggelijk zien dat karpers meesters zijn in het herkennen van gevaren. Lood, onderlijnen en zelfs haken kunnen de karpers gemakkelijk afschrikken. Een goede camouflage van de laatste meters is daarom erg belangrijk. Jeroen Albers beschrijft het ultieme camouflagesysteem: The Fuzz.

foto17

World Carp Classic 2009: Koos Walters

De World Carp Classic is zonder twijfel de grootste en meest prestigieuze karperwedstrijd ter wereld. Deelnemers uit alle werelddelen strijden elk jaar om een goed gevulde prijzenpot en een eervolle vermelding in de analen van de karpervisserij. De firma Ultima stuurde drie teams naar het Franse Lac de Madine om zich daar te mengen in een spannende en sportieve strijd. Koos Walters doet verslag van de prestaties.

Naast deze artikelen zijn ook de vaste rubrieken aanwezig in Spiegel 20.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *