Katapult versus de Wet

frame-politieEen tijdje geleden maakten we al melding van het persbericht dat katapults worden verboden. Tot dat we het volgende bericht in het nieuws lazen:

Politierechter staat katapult toe Kijk, zo kan het natuurlijk ook. Na een tsunami aan betutteling, eindelijk eens een beetje vrijheid in de Nederlandse wetgeving. Een politierechter in Lelystad heeft namelijk bepaald dat de katapult zou moeten worden toegestaan in de sportvisserij. Daarom werd Lelystedeling D.R. (38), die de verboden wapens verkocht in zijn hengelsportzaak, niet bestraft.

Voerkatapults in de sportvisserij worden al jarenlang gedoogd. Vissers schieten er aas mee in het water om vissen naar een bepaalde plek te lokken. Veel vissers hebben een katapult. Die worden overal in het land verkocht. Bij een controle op 17 juli vorig jaar nam de politie de katapults van R. in beslag, omdat die verboden zijn.

Onduidelijk

Volgens de officier van justitie zijn er geen soortgelijke zaken bekend in het land. Zij eiste 500 euro voorwaardelijke boete tegen hem. R. vindt het onduidelijk wat er wel en niet mag op dit gebied.

Schuldig

De rechter was het met hem eens. Zij noemde het onbegrijpelijk dat de wetgever geen uitzondering op de Wet wapens en munitie heeft gemaakt voor de voerkatapults, maar deze wel gedoogt. “U mag niet de dupe worden van deze onduidelijke situatie. Daarom verklaar ik u schuldig zonder strafoplegging.” In Japan wordt de katapult al jaren gewoon toegestaan…

Let op

Deze enkele uitspraak betekend uiteraard niet dat katapults nu opeens weer zijn toegestaan. Het blijft een wapen walt keurig on der de wet Wapens en Munitie valt! Wordt ongetwijfeld vervolgt!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *