De line aligner

In deze workshop laat ik zien hoe je op een vrij eenvoudige manier een standaard maar zeer effectieve soepele onderlijn kunt maken. Mijn soepele onderlijn kenmerkt zich door het gebruik van gevlochten onderlijn materiaal: het zogeheten dynema. Gevlochten onderlijmateriaal is er in vele soorten en maten. Momenteel gebruik ik zelf veel onderlijnmateriaal van StarBaits. Een soepele onderlijn kan heel erg variƫren in lengte. Ik hanteer meestal onderlijnen tussen de 10 en 25/30 cm. Een nadeel van lange soepele onderlijnen kan zijn, dat je de rig tijdens het ingooien soms in de war gooit. Door gebruik te maken van een PVA wokkel op de haak kan dit probleem al aardig worden ontweken.

inhaking

Zowel mijn onderlijn als hair zijn gemaakt van dynema en gedraagt zich hierdoor vrij natuurlijk onderwater. Zoals eerder genoemd, is dynema er in vele soorten en maten zodat je je onderlijnmateriaalkeuze altijd perfect kunt afstemmen op het type bodem dat je bevist. Mijn sopele onderlijn is een lign-aligner. Door middel van het plaatsen van een kort gebogen stukje krimpkous om de haakoog heen, verleng je de haak steel. Door de kromming in de krimpkous draait de haak heel snel en prikt deze perfect voor in de bek van de karper. Het stukje bruine krimpkous op de haak zorgt ervoor, dat de haak bij het opnemen van de boilie sneller in de juiste stand gaat staan en de karper zich sneller prikt.

foto21

Voor de soepele onderlijn, kun je gebruik maken van allerlei diverse haaktypes: klauwhaken, longshanks en de “standaard” (anti-eject) haken. In dit voorbeeld maak ik gebruik van een vrij standaard Gamakatsu Super maatje 4, op een onderlijn van ongeveer 20cm

Materiaal benodigdheden:

Voor het maken van deze onderlijn hebben we naast een schaar en een boilienaald, de volgende zaken nodig:

  • Onderlijn materiaal: Ik gebruik hier “Expert” van StarBaits. Een mooi donker en soepel onderlijnmateriaal met een treksterkte van 25lbs.
  • Hakentype: Ik vis erg veel met de Gamakatsu haken. Ik kies hier voor een redelijke standaard haak: Gamakatsu Super maatje 4 met een mooie speciale camouflage coating.
  • Krimpkous: Voor deze onderlijn maak ik gebruik van 2 types krimpkous. De vrij stijve bruine krimpkous van PB products en de wat soepelere transparante krimpkous van Korda. Beide hebben een diameter van 1,6 mm. De donkere krimpkous gebruik ik op de haak en de transparante krimpkous om de haak te verlengen (line-aligner).
  • Wartel: een standaard wartel maatje L
Aan de slag:
foto2 Neem ongeveer 30 cm onderlijnmateriaal en knoop aan het einde een klein lusje. Aan dit lusje bevestig je straks je boilie.

Om de onderlijnen te bevestigen aan de haak, maak ik altijd gebruik van de knotless-knot. Deze knoop kan simpelweg niet losschieten en trekt zich door de kracht die op de lijn wordt gezet alleen maar strakker.

foto4 Haal de onderlijn door het oog van de haak en zorg er voor dat de lijn langs de steel van de haak loopt en het lusje onder de haak hangt. Maak nu de hair op lengte. Stelregel is, dat er ongeveer 1 cm ruimte moet zitten tussen de boilie en de haakbocht.
foto5 Maak nu met het stuk lijn wat voor uit de haakoog komt een grote lus en leg deze ook weer langs de haaksteel. Pak de haakbocht met beide stukken lijn goed stevig vast en begin nu met de rechterkant van de lus te wikkelen. Wikkel vanaf het haakoog naar de haakbocht toe. Je wikkelt dus om de haaksteel en beide lijnen heen. Ik maak hier 12 wikkelingen maar als stelregel kun je nemen dat je moet wikkelen tot aan de haakpunt.
foto6 Houd de haak met de wikkelingen goed vast en trek nu langzaam aan het stukje lijn wat nog voor (bij het oog) uit de haak steekt. Hierdoor trek je het restant van de lus onder de wikkelingen door aan. Trek het geheel vervolgens goed strak aan.
foto8 Haal als laatste de lijn nogmaals door de haakoog zodat deze aan de binnenkant van de haak er uitkomt.
foto9 Knip een stukje transparante krimpkous van ongeveer 2 cm af.
foto10 Schuif dit stukje krimpkous nu over de lijn en vervolgens over het haakoog en de wikkelingen heen. Je krijgt het stukje krimpkous wat gemakkelijker omheen door alles een beetje nat te maken.
foto12 Knip nu een klein stukje bruine krimpkous af en schuif deze m.b.v. je boilienaald op je hair.
foto13 Schuif nu het kleine stukje krimpkous over de haakpunt heen tot in de haakbocht. Pas wel op dat je de hair niet beschadigd als je hem over de haakpunt heen schuift.
foto14 Plaats het kleine stukje krimpkous ongeveer in de bocht van de haak. Dit blijft straks na het verhitten beter zitten en kan dan altijd nog wat verschoven worden.
foto15 Haal nu de lijn door de wartel en maak de onderlijn op lengte (20cm).
foto18 Maak vervolgens een stevige knoop om de lijn aan de wartel te bevestigen. Houd wel een lusje over zodat de onderlijn soepel van de wartel kan bewegen.
foto19 Als laatste dien je de krimpkous nog te vormen. Breng hiervoor water aan de kook en hang de haak een paar tellen in het water. Buig nu de transparante krimpkous in een bocht van ongeveer 45 graden en zorg dat het bruine stukje krimpkous net boven de haakbocht zit. Koel het geheel nog daarna af onder de koude kraan waardoor de krimpkous verder uithard.
foto20 Je soepele standaard onderlijn is nu klaar voor gebruik!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *