Vergunningen en regels Italië

Voor een visvergunning dien je je in Italie te wenden tot het plaatselijk kantoor van de “Caccia & Pesca”. Vrij vertaald is dit de afdeling “Jacht- & Visvergunningen” van de betreffende gemeente (“Palazzo della Provincia”). Het kan zijn dat het dorp waar jij je bevind dit niet heeft. Je dient je dan te wenden tot de dichtsbijzijnde stad of dorp die wel een eigen provinciekantoor heeft. Vraag ook altijd of ze de vergunning gelijk afgeven, of dat je er een paar dagen moet wachten. Helaas is dit is plaatselijke rompslomp!

Er is geen aparte toeristenvergunning maar wel een speciale vergunning voor buitenlanders. Een vergunning is dan respectievelijk 90 dagen geldig en is iets makkelijker te verkrijgen. Voor een dergelijke vergunning moet je naar een zogeheten “Tabacchi” (Uitspreken: TABAKKI), dat is een winkel waar ze sigaretten e.d. verkopen. Het is makkelijk herkenbaar aan de grote zwarte ‘T’ op een wit bord wat onder een hoek van 90° uitsteekt aan de gevel. De winkels verkopen meestal ook kranten en tijdschriften en ook alleen dààr kun je sigaretten kopen. Dit even voor de rokers onder ons karpervissers.

Naast aanzichtkaarten, papierwaren, postzegels etc. verkopen ze daar ook een “una carta da bollo”. Dit is een dubbel A4-tje met lijntjes met aan de linker- en rechterzijde van het papier een verticale lijn. Dit papier is speciaal gemaakt voor het aanvragen van officieele toestanden. Voor een visvergunning moet je daar dan een zegel (“un bollo”) plakken. De kosten hiervoor zijn: € 10,33. Vaak kun je zo’n kant en klaar papier ook bij de “Caccia & Pesca” kopen tegen hetzelfde bedrag. Dit is iets wat je terplekke moet uitzoeken.

Daarnaast moet je een fotocopie hebben van een geldig indentiteitskaart (voor- en achterkant) of paspoort en twee gelijkende recente foto’s.

Om dan ook nog te mogen vissen in een bepaalde regio, moet je als buitenlander (“stranieri”) zijnde een bedrag van € 45,- overschrijven d.m.v. een girobiljet bij het plaatselijke postkantoor op het gironummer van de Regio waar je wilt gaan vissen. Dit is te vergelijken met de departementkaarten van Frankrijk. Dat nummer moet je dus te weten zien te komen bij de Regio, of bij het plaatselijk kantoor van de Provincie voor visvergunningen.

vergunning

Vergunnning Italie

Zoals je ziet is het een vrij gecompliceerd verhaal en zeker als je geen Italiaans spreekt een enorme klus. Handiger is het om de vergunningen van te voren of ter plekke door een Italiaan te laten regelen. Van te voren is raadzaam omdat je soms dus op een vergunning moet wachten…!

Mocht iemand na deze gecompliceerdheden nog moed hebben om er achteraan te gaan, laat hij of zij me dan maar een email sturen, want dan kan ik er wel achterkomen waar men zich kan vervoegen, tenzij die persoon zelf Italiaans spreekt.

Wat je op die “Carta da Bollo” moet schrijven, is het volgende:

—————————————————————————————
AL PRESIDENTE DELLA PROVINCIA DI (b.v.) Groningen

Il/la sottoscritto/a……Pascal Rijzinga…………,
nato/a …….Groningen….. il ..19/2/1977…,
residente a…..Karperweg 9, Hoogkerk, Olanda….., tel. 0612543674,

chiede alla S.V. il rilascio della licenza di pesca – categoria ???? per le acque interne; si allega la prescritta documentazione.

_________________________
(Woonplaats in Italie en datum

__________________________
Handtekening van de aanvrager

——————————————————————————————

Nog even een verduidelijking: in de aanvraag begint het met IL/LA en dat betekent HIJ/ZIJ. SOTTOSCRITTO/A voor ‚ONDERGETEKENDE’ mannelijk of vrouwelijk NATO/A voor “GEBOREN”, mannelijk of vrouwelijk.

Nacht vissen is in vele provincies niet toegestaan, maar de regels hiervoor worden eigenlijk per provincie geregeld en vastgesteld. Je mag met 2 hengels vissen, mits deze niet meer dan 5 meter van elkaar verwijderd zijn, en alleen alleen in brak water (vraag me niet waarom). Ook hier wordt door de betreffende instantie weer aangegeven van waar tot waar je met 2 hengels mag vissen. Ook is het verboden zomaar ergens aan een rivier te gaan zitten vissen. In de vergunning die je aanvraagt bij de Provincie kantoren, staat vermeld waar en bij welke rivier dit wel is toegestaan.

 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *