Vergunningen en regels Frankrijk

Voorwoord:

De informatie over de vergunningen en regels in Frankrijk, zijn over genomen uit het boekje “Nachtvissen op karper in Frankrijk editie 2003” geschreven door Aart Lokhorst en Josse de Bruin. Het copyright van alle teksten en foto’s in dit boekje liggen bij Publishing House & Facilities BV. Wij hebben van Publishing House en Aart Lokhorst toestemming gekregen om de tekst uit het boekje hier plaatsen. Het boekje is te bestellen door 9,90 Euro overmaken op bankrekening nr. 60.64.40.216 t.n.v. Josse de Bruin in Maastricht onder vermelding van “Nachtvissen op karper in Frankrijk”. Inmiddels is er 2009 een vernieuwde versie van dit boekje uitgebracht.

Visvergunningen zijn in Frankrijk in praktisch ieder dorp of stad op diverse adressen te koop, zoals bij bar cafés’s, bar-tabac’s en bij de plaatselijke hengelsportwinkeliers. Een visvergunning heet in het Frans “Carte de Pêche” en net als in Nederland zijn er verschillende vergunningen beschikbaar. Jongeren onder de 16 jaar en ouderen boven de 65 jaar betalen minder voor hun vergunning. Voor het nachtvissen moet je een “Carte de Pêche avec taxe complete” hebben. Dit is weliswaar een jaarvergunning, maar dat wil niet zeggen dat je daarmee ook het gehele jaar door op karper mag vissen.

identiteit1

Het nachtvissen verschilt per departement (provincie) en soms zelfs per water. De kosten voor een jaarvergunning met “taxe complète” variëren van € 55,- tot € 75,-. In sommige gevallen moet je naast de départementale visvergunningen alsnog een vergunning van de plaatselijke A.A.P.P.M.A (hengelsportvereniging) bijkopen of wat extra bijbetalen. De reden hiervan is dat niet alle hengelsportverenigingen al hun viswater of helemaal geen viswater hebben ingebracht in de départementale visvergunning. Dit is te vergelijken met de situatie hier in Nederland waar ook niet alle hengelsportverenigingen hun viswater in de federatieve of grote vergunning hebben ingebracht. Dit is dus iets wat je ter plaatse zal moeten uitzoeken.

identiteit2
Taxecomplete

In een groot aantal departementen is een vakantievergunning te koop, die in het Frans “Carte de Pêche Vacances” wordt genoemd. Gemiddeld kost een vakantievergunning ongeveer de helft of nog iets minder van een jaarvergunning. Een vakantievergunning is meestal 15 dagen aaneengesloten geldig en in de meeste departementen alleen in de periode van 1 juni tot en met 30 september. Vrijwel altijd geldt, dat je met een vakantievergunning dezelfde rechten hebt als met de jaarvergunning met taxe complete. Je mag hiermee dus ook ’s nachts op karpervissen op plaatsen en tijden waar dit is toegestaan. Op de meeste vergunningen is een pasfoto vereist. Zonder pasfoto is de vergunning volgens de regels niet geldig. Neem dus altijd een of meerdere pasfoto’s mee!

taxecomplete

Guide de la Pêche Departementale

Bij aankoop van de visvergunning moet je ook altijd direct om een exemplaar van de Guide de la Pêche Departementale vragen. Deze folder, die door elk departement wordt uitgegeven, is meestal gratis. Naast belangrijke informatie vind je in deze folder vaak ook een kaart, of diverse kleinere kaarten, waarop visplaatsen en meestal ook de nachtviszones staan aangegeven.

vergunning1
Federaties en samenwerkingsverbanden

Alle 95 departementen hebben een eigen visfederatie. Gelukkig vindt er steeds meer onderlinge samenwerking plaats en alle tekenen wijzen erop dat het wellicht over enkele jaren mogelijk zal zijn, om met 1 vergunning bijna overal in Frankrijk te mogen vissen.

vergunning2

Nachtvissen

Nachtvissen is niet overal toegestaan en dus uitsluitend van zonsopgang tot zonsondergang. Volgens de Franse wet betekend overdag vissen: vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang regionale / locale tijd. Maar..in de winter moet je een uur bij de regionale kalendertijd optellen en in de zomer twee uur. Van deze tijden moet je dan dat ene half uur van zonsopgang weer aftrekken en zonsondergang weer bijtellen.

Verder zijn er in Frankrijk voor het nachtvissen op veel plaatsen speciale nachtviszones ingericht. Vaak zijn deze plekken ook aangegeven met rode bordjes waarop staat: Pêche de la carpe la nuit. Een pijl op het bordje naar links of rechts geeft aan waar de nachtviszone begint. Aan het einde van de nachtviszone staat eenzelfde soort bord met een pijl in de tegengestelde richting.

vakantievergunning

Boetes

Bekeuringen zijn niet mis in Frankrijk. Daarnaast heeft de controlerende instantie het recht al je vismateriaal in beslag te nemen en onder zich te houden tot dat de bekeuring is betaald. Onderstaande bedragen zijn slechts minimumbedragen omdat in een aantal departementen de boetes ook nog verhoogd worden met een bepaalde opslag voor de départementale visfederatie en de betreffende AAPPMA. Bovendien wijken Franse rechters in hun veroordeling soms fors naar boven af ten opzichte van de hieronder genoemde bedragen. In en folder van een federatie staat bijvoorbeeld, dat het verkopen van een zelf gevangen karper je rond de € 3750,- gaat kosten. Dit geldt ook voor personen die karpers verkopen die door sportvissers gevangen zijn.

Handig om te weten:

Een reserve de pêche is een voor vissers streng verboden gedeelte van een meer of ander water en bedoeld als rustplaats of paaigebied voor de vissen. In de départementale visfolders zijn reserves vrijwel altijd aangegeven.

Bij overtredingen van het nachtvisverbod of plaatsen en tijden waar vissen niet is toegestaan, word je visuitrusting in beslag genomen en ter beschikking gesteld aan de rechtbank. Vooral in het gebied van de Saône gelden deze regels.

Het bekende wildkamperen is ook in Frankrijk verboden. Nachtvissen onder een paraplu is wel weer toegestaan. De praktijk leert, dat er veelal niet moeilijk over een bivvy wordt gedaan. De wetgeving is hierover in ieder geval heel duidelijk. Soms wordt er ook nog verschil gemaakt tussen een bivvy met of zonder grondzeil.

Vijftig meter voor of na een barrage of écluse is vissen vrijwel overal verboden. Let hier dus op!

Bij het nachtvissen is vrijwel overal een plantaardig aas toegestaan zoals partikels en boilies. Dierlijk aas zoals een worm, slak of mossel is verboden.

3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *