Vooruitblik Karper 77

frame-karpermagazineHopelijk is na de Siberisch koude maand maart, de lente bij het lezen van dit nummer dan toch eindelijk echt begonnen en kunnen we ons gaan bezighouden met de mooie plannen, uitdagingen en targets voor dit jaar! April is doorgaans een prachtige maand; voor karpervissers én karpers, die zich eindelijk echt kunnen laten opwarmen in een zonnig plekje uit de wind en actief op zoek naar voedsel gaan. Dé maand om actief op zoek te gaan naar de karpers, op zoek te gaan naar dit soort stekken. Dé maand om met de pen (of semi-statisch) te struinen, om met zigs aan de slag te gaan, op zoek naar karpers die zich in de bovenste, warmere waterlagen bevinden. Heerlijk toeven aan de waterkant, heerlijk om de lente op te snuiven. Het zal niet lang meer duren voor de karpers los zullen gaan. Maar vergeet niet: ‘april doet wat ie wil!’ Karper 77 ligt vanaf 2 april bij de abonnee en vanaf 4 april in de winkel. In dit nummer geven we 3 sets Sonik SK3 XTR hengels t.w.v. € 340,- weg.

Statisch struinen: snel prikken in het kantje
foto1

Zeker in het voorjaar, wanneer de vissen zich veelvuldig verplaatsten, vind Saron Debets het een last om ingegraven zittend achter de stokken op eventuele actie te moeten wachten. In de wetenschap dat de vissen zich misschien al lang op een andere plek bevinden wil hij er snel achteraan kunnen! Eerst observeren om dan pas te besluiten waar gevist wordt. Zonder voorvoeren, zonder vaste stekken, om zo mobiel mogelijk te blijven, om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op de geboden kansen. Die ‘struinende’ aanpak werkte afgelopen voorjaar heel goed op een helder stadswater met een mooi bestand aan karper. In korte sessies, waarbij de daadwerkelijke vistijd soms maar enkele minuten (!) duurde, werd een maximum aan resultaat geboekt!

Zigs: durven is vangen!
foto2

Karpers bevinden zich het grootste deel van hun leven in andere waterlagen dan stijf op de bodem. Vooral in het (vroege) voorjaar zullen zij tijdens zonnige dagen de bovenste, warmere waterlagen opzoeken. Het heeft dan geen zin om weer en wind te trotseren en het haakaas op de bodem te blijven presenteren: tijd voor zigs! Het vissen met zigs wordt, wanneer iemand dit al toepast, vooral als laatste redmiddel of joker gezien. Tel daarbij op dat wij karpervisser tegenwoordig gewend zijn om in vrijwel alle situaties een zo goed mogelijk gecamoufleerde presentatie gebruiken en een zig-rig lijkt in onze ogen, zeker in vergelijking met een bodempresentatie, al snel afschrikwekkend opvallend aanwezig. Het is echter een bewezen feit dat een zig-rig de karpers niet afschrikt, integendeel. Onze gevinde vriend blijk namelijk nieuwsgierig aangelegd te zijn en kan het vaak niet laten om in iets te happen wat zijn interesse heeft gewekt. En dat is genoeg om een karper te kunnen vangen! Mario Taal beschrijft in de rubriek ‘Rig talk’ zijn favoriete zig-rig voor niet al te diep water.

Tweelingtopper; samen sta je sterker
foto3

Een verhaal over hoe de tweelingbroers Laurens en Martijn van Putten met vriendschap, vastberadenheid en experimenteren tot vooruitgang kwamen en zo samen een water met succes bevisten. Ze hoopten dat alleen al door de tijd die ze daar gezamenlijk zouden spenderen, ze in korte tijd veel informatie zouden verkrijgen over het kleine, zeer voedselrijke water met als extra moeilijkheidsgraad de zeer zachte bodem en het kleine bestand aan karper. Samen zouden ze meer kunnen uitproberen en experimenteren, verkregen informatie konden ze dan misschien gebruiken om effectiever te vissen in de hoop de parels van het water op de kant te krijgen. Een verhaal over een water en zijn prachtige bewoners, maar vooral een verhaal over doorzettingsvermogen, gedeelde vreugde en hoe je samen sterker staat!

Voorjaarsdrang: de koningin van de vaart
foto4

In tegenstelling tot afgelopen jaren besloot Roderick Langeveld het voorjaar niet al te hard van stapel te lopen. Het is pas eind maart wanneer hij na een lange winter met zijn penhengel op de fiets door de polder rijdt, op weg naar een kilometers lange vaart. Deze vaart verbindt twee grotere kanalen met elkaar, is relatief ondiep en heeft een goed bestand aan karper. De slechte bereikbaarheid en de immense wiergroei in de zomer deden Roderick altijd besluiten de vaart links te laten liggen. Wel hoorde hij regelmatig verhalen over een uitzonderlijk lange spiegel en ronde, donkere schubs. Tijd om de boel maar eens te gaan verkennen, op zoek naar de koningin van de vaart!

De Lot: Ieder stuwvak zijn eigen spelregels
foto5

De Zuid-Franse rivier de Lot wordt onderbroken door een groot aantal (natuurlijke) stuwen die ervoor zorgen dat de rivier wordt opgedeeld in losse trajecten. Daardoor ontstaan als het ware allemaal aparte wateren die elk hun eigen spelregels kennen. Een taaie klus om er zonder voorkennis achter te komen waar de echt grote vissen zich ophouden. Lang niet ieder stuwvak is interessant om te bevissen, zo bleek al snel tijdens de eerste pionierssessies van Martin Post op deze schilderachtige rivier. Inmiddels heeft hij al heel wat succesvolle en minder succesvolle trips naar de Lot achter de rug, waarin hij heel veel stekken heeft bevist op tientallen stuwvakken en daarbij een schat aan kennis heeft opgedaan, die hij in dit artikel deelt met de lezers. Kennis over de mogelijkheden die deze rivier biedt, maar ook over de moeilijkheden die je daar ongetwijfeld tegenkomt!

Buffalo-karper; op avontuur in Texas
foto6

Eén foto… slechts één foto was voldoende om Florian Läufer gek te maken. De foto van visgids Richard Sommerville met een grote buffalo-karper op de mat, een foto die hij via Facebook stuurde, een dag voor Florian het vliegtuig instapte richting Texas. Daar zou hij samen met Richard op jacht gaan naar ‘gewone’ karpers, maar vooral naar de mysterieuze buffalo-karper. Vastberaden beet hij zich vast in zijn doelstelling: een buffel van 25 kg of meer vangen! Maar ook nu weer bleek dat het vangen van een grote buffalo-karper, met zijn typerende kleine bek en vreemde eetgewoontes, geen gemakkelijke opgave is. Zeker niet als de weersomstandigheden ‘on-Texaans’ koud zijn!

Abonnee aanbieding
foto7

Een echte megavangst is een half jaar jouw favoriete vismagazine lezen met kortingen die oplopen tot ruim 50%! En na dat halfjaar stopt het abonnement ook nog eens automatisch. Al abonnee? Dan is dit aanbod van maar € 15,- hét cadeau voor je vismaat.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *