Aangeschoven bij – Hans Moolenaar

1) Wat zijn de namen in je paspoort?

Johannes Pieter Moolenaar

foto1

2) Met wie zou je absoluut niet samen willen of kunnen vissen en waarom?

Wil je namen hebben, hahaha? Laat ik het zo stellen; met diegenen die altijd maar wat aan te merken op of te zeuren over anderen hebben, maar in de regel zelf nauwelijks iets presteren. Helaas is het zo dat dat soort mensen dat van zichzelf niet weten, het befaamde ‘bord voor den kop’, maar anderen in hun omgeving des te meer, we kennen ze allemaal wel. Juist dat slag heeft nauwelijks relativeringsvermogen of doet niet aan introspectie en dat maakt dat ik juist geen namen kan noemen… Lange tenuh. Wat dat met samen vissen te maken heeft? Zeurende aanzitters rond het vissen zijn ook onnodig zeurende ‘vismaten’ tijdens het vissen, met gebrek aan humor en relativering…

Waar ik ook een grondige hekel aan heb zijn vissers die zich niet onopvallend kunnen gedragen aan de waterkant, zeg dus maar 95%, of loop ik nu ook te zeuren?

3) Welke vrouw (of man) zou je het liefst op je stretcher willen aantreffen?

Heel simpel, mezelf, lekker egocentrisch. Nee serieus, zolang de behoefte om te (nacht)vissen groter is dan de invulling ervan, gaan me, myself & I voor. Mocht die behoefte ooit gelenigd worden, dan is mijn vrouw Helen daarna de eerste en enige (maar dan pas ik er niet zelf meer op… so what’s the point of it all?).

foto2

4) Ben je bijgelovig, en zo ja, hoe komt dat terug in je visserij?

Nee en ja toch. Eerst nee; geloof en bijgeloof komen uit hetzelfde al dan niet deels aangeboren, deels aangeleerde spirituele potje, en daarvan zeg ik “but not for me”, heel helder. Maar… tegelijkertijd heb ik teveel ’toevallige ervaringen’ opgedaan, ook in de visserij, die maken dat ik over toeval erg veel nagedacht heb, en dat valt dan vanzelf weer in het kader van het bijgeloof (afhankelijk van wat voor waarde je er dan aan hecht.) Chris Yates noemt dat Harmonic Convergence, het schijnbaar harmonieus samenvallen van toevallige gebeurtenissen, m.a.w. met een te toevallige ondertoon… heerlijk leesvoer in zijn boeken. Zijn julie daar nog?

Maar wat visserijvoorbeelden ter staving:
Een jaar of wat terug was in in mijn hoofd bezig met het opzetten van een nieuwe rubriek voor De Karper van de KSN, de Beautysalon, en ik wilde beginnen met het vragen aan de leden of zij echte rijenkarpers wilden opsturen. Zelf heb ik ooit een echte unieke perfecte rijenkarper gevangen en doordat ik met die ideeën over die rubriek rondliep pakte ik de foto van die bewuste vis er even bij. Het was toen inmiddels zeven jaar geleden dat ik die vis gevangen had, en sindsdien was hij door niemand meer gezien of gevangen (dat weet ik, een feit, geen bijgeloof), en dat kwam niet omdat ik er niet meer gevist had, sindsdien (heb ik achteraf nagezocht) had ik 73 andere vissen gevangen, waarvan meerdere dubbelvangsten. Gestimuleerd door mijn gedachten besloot ik er weer eens te gaan vissen, en je raad het al, binnen het uur lag die bewuste rijenkarper op de mat…

In 2003 heb ik samen met een vismaat een seizoen vanuit een boot gevist en dan moet je wel wat te bespreken hebben, anders gaat het niet lang goed… (de boot is inmiddels verkocht 🙂 ). De bewuste avond is lang en heet en we zitten in de zon oude herinneringen op te halen. Ik vertel Lex die avond dat ik slechts eenmaal een fuut gevangen heb eerder in 1993, 10 jaar daarvoor. Afijn, op een x-moment wordt het tijd te gaan slapen en enige de run die ik ’s nachts krijg is van een… fuut. Bizar toch!?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Nog een dan. 2003 vis ik een lang weekend met Willem Peters op een prachtig groot meer bij hem in de buurt, voor mij toen de eerste keer en mede daarom had ik de dag ervoor een rondleiding gehad over het uitgestrekte gebied, echt genieten. Afijn, op de bewuste ochtend mis ik opeens de sleutels in mijn zak. Overal goed gezocht, op de visplek, in mijn visspullen, nee nergens te vinden. Da’s goed … want hoe kom ik nu thuis, mijn auto staat bij Willem voor de deur. Dan maar het gebied grondig uitkammen, maar dat levert ook niets op en na een paar uur geef ik de moed maar op. Dat wordt met Willems auto naar huis en terug tuffen voor de reservesleutels… kost me een dikke middag, heb ik nog even geen zin in, vissen zit in m’n kop, en ze zijn los. Ik kijk, dubbend wat te doen, “nu of straks”, uit over het water en opeens als een bliksemschicht krijg ik een inzicht “daar liggen ze”. Ik sprint het halve meer om en loop linea recta naar de waterkant toe, waar ze inderdaad op zo’n 30 centimeter onder (het wel glasheldere) water liggen, grotendeels onder het zand, alleen het topje van mijn autosleutel steekt erboven uit. Bij vluchtig zoeken had ik dat echt over het hoofd gezien, maar nu wist ik echt precies waar ze lagen… Bijgeloof? Ik zal jullie nog wat plagen, bij mij in de familie aan mijn moederskant komt, laten we het maar zo noemen, “voorkennis” van situaties voor. Ja lach maar, doe ik ook. Toch komt het (te) vaak uit, griezelig. Ook mijn moeder en zusje hebben er last van. De vraag is uiteraard, wat doe je ermee? In mijn geval niets :-), hooguit geeft het feestrandjes aan gebeurtenissen in het leven en maakt het je bewust(er).

5) Hoeveel soorten haken heb je in je tacklebox, en welke daarvan gebruik je echt?

Om te beginnen allemaal. Het is lang geleden dat ik spullen meenam naar de waterkant die ik niet gebruikte. Ik heb een bloedhekel aan sjouwen, omgekeerd evenredig als ik het vissen leuk vind, en als je dan een voorkeur voor verre stekken hebt… dan is ‘afslanken’ van de visspullen het eerste wat er te gebeuren staat. Ik koop mijn haken ’s winters en loop ze stuk voor stuk na op zaken als scherpte en goed aansluiten van het uiteinden van het oog, ja lach maar!! Ook bewaar ik ze zodanig dat ze tijdens het vervoer niet vrijelijk kunnen schudden, maar ‘vast’ liggen.

Ik vis met de pen, drijvend en met lood (al dan niet vast).

De eerste twee zaken met dezelfde haken:
Drennan Super Specialist; maten 6, 8 en 10. Erg sterk, gezet, jammer van de glimmende gouden kleur, althans als je niet alleen maar met mais vist. Goedkoop.
Partridge Z20 (ook wel de Luc de Baets haak, een echte superhaak, rechte haak, rechte lange punt, smalle gape, superscherp, erg sterk, en… mat, nu pas een trend en deze haak is er al jaren. Ik koop ‘m bij de Zutter in België in de maten 4, 6 en 8. Betaalbaar.

Voor lood systemen met de hair:
Gamakatsuhaken, G-Carp, relatief goedkoop, ooit overal te krijgen, nu moeilijk, ik haat trends… Superhook (dezelfde als de Hayabusa boiliehook, maar da’s voor dadelijk) in alle maten. Rechte punt, sterke haak, gebruik ik verlengd met tube of met een directe not-a-knot en line aligner effect via doorvoering van de lijn binnenwaarts door het oog. Alleskunner. Specialist hook, maten 2, 4 en 6. De klauwhaak met naar binnen gebogen punt, sterk, scherp, gewoon compromisloos, rivierhaak. Daar waar rechte punten bij binnendraaien bot worden of wanneer de visserij vraagt om het klauwmodel (aasgedrag vissen of fysische toestand van de bek). De kleinere maten zijn soms niet sterk genoeg, maar daar is een oplossing voor, zie de volgende haak. Super Snag hook, alleen in de maat 8 (= maat 6 van Specialist hook). Voor wanneer de haak klein en toch sterk moet zijn. Zie boven, maar veel sterker!!

Hayabusa European boiliehook, wanneer te krijgen, in alle maten, met als voorkeur 4 en 6 (Gebruikt een andere maatstelling dan Gamakatsu). Deze haak gebruik ik het langst en naar volle tevredenheid in algemene omstandigheden. Eigenlijk een vorm-imitatie van de flyliner van Owner, waarvan door Luc den Baets gezegd werd dat die waardeloos zou zijn voor de karpervisserij, hetgeen ik met klem bestrijd, en gezien de voortdurende populariteit van de haak heeft dat niets met ‘achternalopen’ en ‘slecht lezen’ te maken. Ik denk meer die opmerking meer ging om de irritatie van wel het kopiëren van het goede merk, maar niet het goede type zelf, en toen moest het type het ontgelden, terwijl feitelijkheid voor die stelling ontbrak… En dat voor de continentale naamgever van de Z20… Daarna gooiden Nederlandse discipelen nog wat olie op het vuur.

Flirts met andere haken en merken laat ik (inmiddels) zoveel mogelijk achterwege, wel lees ik mij regelmatig opnieuw in. Inhaken is fysica!! Niemand die in praktische zin zoveel te melden had als, alweer den Luc… vergeet ook Piet Vogel niet.

Ondanks vele merken en prijzen toch maar een redelijk beperkte hoeveelheid types; volgens mij zijn er nog steeds maar een paar fabrieken en is het slechts een kwestie van slim inkopen en distribueren van handelsfirma’s. En voor ons als eindgebruiker even puzzelen wie wat en hoe.

Jammer dat er maar zo weinig matte haken zijn, en dan bedoel ik betaalbare, nu is het weer even trend, dus de hoofdprijs…

Jullie vragen niets over rigs, maar het gebruik van haken en rigs gaat hand in hand. Eén soort haak kan met verschillende rigs verschillende doeleinden dienen, afhankelijk van de aanpassing. Vele variaties op het thema zijn mogelijk.

foto3

6) Steen of lood?

Lood.

Ik denk (m.a.w. een aanname) dat het SG van de gebruikte stenen te hoog is onder water (rolkeien, weet je wel), beton zou wellicht veel beter werken en dat is ook in de voor ons juiste vormen te gieten. Overigens is het m.i. discutabel of het uitmaakt of je lood van 70 of 140 gram gebruikt onder water, gezien het opheffend effect van water op objecten onder water. Zelf krijg ik nog steeds prima runs op lood van 70 gram en aanzienlijk minder losschieters dan bij 140 gram. Alleen op rivieren gebruik ik zwaarder lood, maar nooit zwaarder dan 160 gram. Voor wie goed leest staat in bovenstaande alinea een tegenstelling. Ik gebruik geen steen omdat ik denk dat het SG onder water te licht zou zijn voor goede inhaking, maar wel relatief licht lood omdat ik denk dat het verschil met zwaar lood onder datzelfde water te gering zou zijn , terwijl de kans op uitscheuren zo afneemt. Dat lijkt eigenlijk hetzelfde… en dat is het ook:. Reden; die stenen zijn boven water wel groot en zwaar, dus moeilijk precies te gooien, althans met normale hengels) in elk geval moeilijker dan lood. Met een slank ziplood van 70 gram kom ik overal, en on the spot!

7) Wat is het slechtste aas dat je ooit hebt gebruikt?

Da’s me te algemeen. Eerst maar even definiëren. Slecht aas is m.i. aas dat niet vangt of aas dat ongezond is (soms beiden juist daardoor, maar vaker niet). Van allebei maar één; gegiste kikkererwten en het gros van de readymade boilies, de zgn shelf-life (de naam zegt het al) boilies.

8) Voor welke gebeurtenis in je visserij schaam je je?

Ja, dat ga ik jullie vertellen, daarvoor schaam ik mij teveel.

Ik kan wel in algemene zin melden dat ik mij regelmatig schaam omdat ik karpervisser ben… (Frans Frentrop brengt het in de regel zeer ongezouten of ongenuanceerd, maar hij heeft zeer zelden ongelijk.)

9) Welk vervoersmiddel gebruik je voor het vissen?

Eerst de auto, dan de benenwagen, al dan niet met extra hulpmiddelen als een viskruiwagen. Voorwerk als observeren e.d. doe ik vaak per fiets, al dan niet eerst per auto vervoerd (daar moet je dan ook wel weer de juiste auto voor aanschaffen).

10) Welke schoenen of laarzen vind je comfortabel om tijdens het vissen te dragen?

Ik ben erg voor onopvallend gedrag aan de waterkant, ja serieus die vis die op 30 meter van de kant zwemt kan jou echt opmerken, de vraag is of hij er wat mee doet. Dat risico wil ik niet nemen, dus zo onopvallend mogelijk gedrag, en niet te hard stampen is een van de eerste zaken, wat aanpassingen in schoeisel vraagt. Duidelijk Old School, de jeugd heeft daar niets van… veel ouderen uit de Rini Groothuis-tijd die beter zouden moeten weten trouwens ook niet. Comfortabele lichte laarzen van Aigle of (water)sandalen van Teva. Wanneer het vis- of beter vangtechnisch van belang is draag ik ook lieslaarzen of een waadpak, zelfs als ik moet slapen!! Nee, dat is geen antwoord op jullie vraag over het comfortabele, maar ik noemde net al vangtechnisch, en daar gaat het (soms toch?) om.

foto4

11) Wat is je favoriete warme maaltijd aan de waterkant?

Een pastagerecht. Ik zal jullie het recept geven; maak ik altijd de eerste dag van een langere vistrip. De spullen neem ik dan mee van huis uiteraard. Te maken binnen de kooktijd van de spaghetti, dus acht minuten.

Spaghetti koken. Ondertussen (per persoon) 100 gram (schouder)ham in stukjes snijden en in een koekenpan even aanbraden, niet teveel. Daarna een pakje slagroom (125 ml pp) erbij en een zakje parmesaanse kaas (100 gr pp), flink wat basilicum uit de diepvries en een flinke teen knoflook. Zout en peper. Even aan de kook brengen om een en ander te mengen, en daarna laten afkoelen zodat de saus iets indikt. Dat kan allemaal binnen de kooktijd van de spaghetti. Wanneer deze klaar is afgieten, op je bord en de saus eroverheen gieten. Supersimpel, wedden dat je je bord erbij opeet??!!

Voor de rest maakt het me niet zoveel uit, als het maar voedzaam is met veel koolhydraten en vitamines, daar let ik wel op, zeker bij langere trips. Niets zo slopend lichamelijk als een vistrip. Ik heb het hier niet over een uitzitvakantie met hengels op een groot Frans meer o.i.d., maar over echt vissen; zoeken, spotten, vissen, vangen (al dan niet) en weer verder mocht daar behoefte aan zijn. Vanuit de auto of met behulp van een boot, in elk geval kost het allemaal veel energie en die moet je goed aanvullen met doeltreffend eten.

12) Wat is het beste muzieknummer ooit geschreven?

Tja, daar denk ik regelmatig anders over. Ik geef een top vijf (van dit moment…).

Alhoewel, nu ik erover nadenk heb ik toch wel een everlasting (echte visserijgerelateerde) favoriet; Enjoy the Silence van Depeche Mode, heeft verder geen uitleg nodig hè.

Toch maar de rest van het huidige lijstje:

  • Kind of Blue van Miles Davis,
  • Where the Streets have no Name van U2 (met dank aan Down East Geza),
  • Insomnia van Faithless (gelijk maar even opzetten),
  • Sexmachine van good old James Brown.
13) Welke niet-hengelsport gerelateerde tijdschriften lees je?

De Fotograaf, P/f (fotoblad), Sprout, IS (staat voor Internationale samenwerking), HP/de Tijd, Adformatie, Bouwen met Staal, bladen van Greenpeace, WFN en Natuurmonumenten, de Kampioen.

14) Aan wie wil je deze vragenlijst nu voorleggen?

Kwinsel!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *