Je eigen ballen rollen (1)

frame-boiliesmakenZelf boilies maken, voor veel mensen vanzelfsprekend maar voor sommigen een klus waar ze vreselijk tegenop zien. De laatste jaren is het zelf vervaardigen van boilies weer sterk in opkomst. Maar waarom zou je dat doen? Als je besluit om deze uitdaging op te pakken, hoe ga je dan vervolgens te werk? Ik zal in twee delen zo duidelijk en eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen hoe ik hierover denk en hoe ik mijn boilies fabriceer. Verwacht geen superrecepten of ultrageheime toevoegingen, die heb ik gewoon niet. Mijn doel is om aspirant-rollers een eindje op weg te helpen en misschien tevens de meer ervaren rollers van enkele handige tips te voorzien. Het is ook niet de enige of de beste manier om boilies te maken, het is de manier die mij goed bevalt en mij boilies oplevert waar ik met een gerust hart mee zit te vissen.

foto1

Waarom?

Er zijn meerdere redenen te verzinnen om over te gaan tot het zelf gaan maken van je boilies. Ten eerste is het simpelweg een stuk goedkoper dan het in de winkel kopen van kant-en-klare boilies, alleen hierdoor is het voor de meeste mensen al de moeite waard! Omdat je voor een lagere prijs de nodige extra kilo’s kunt maken wordt het veel aantrekkelijker om enkele dagen voor je visdag een voerplek te gaan maken, iets waar je met dure kant-en-klaar ballen toch een beetje tegenop kunt zien. Omdat zelfgemaakte boilies geen conserveringsmiddelen bevatten, zul je er na een voercampagne over het algemeen ook veel beter op vangen. Vervolgens ben je ook nog eens de enige die met precies dat aas zit te vissen. Je bent dan ook de enige die van de door jou aangelegde voerplek profiteert. Dit effect is groter naarmate je met een boilie zit te vissen die op één of andere manier (formaat, vorm, smaak, geur, etc.) sterk afwijkt van waar de andere vissers mee zitten te vissen. Daarnaast vind ik het ook nog eens erg leuk om te experimenteren met ingrediënten en toevoegingen om een bestaand recept net weer iets te verbeteren of een compleet nieuwe boilie te fabriceren. Over het algemeen zal een zelfgemaakte boilie ook veel gezonder zijn voor de karper omdat de eerder genoemde conserveringsmiddelen ontbreken. Ik kan me voorstellen dat je tegen het rollen en koken opziet maar daar gaan we het nog uitgebreid over hebben. Je ziet het, redenen genoeg om verder te lezen!

foto7
Mooie momenten

Droge mix

Laten we eerst maar eens beginnen bij het begin: de mix. Dit mengsel van meelsoorten bepaalt voor het belangrijkste deel of het deeg wat je ervan maakt zich een beetje prettig laat rollen en hoe uiteindelijk je boilie eruit komt te zien. Waar moet die mix dan uit bestaan? Zelf heb ik een vuistregel dat de helft tot ¾ van de mix uit vrij neutrale bestanddelen bestaat. Dit zijn over het algemeen goedkope meelsoorten die ervoor zorgen dat het deeg plezierig op de rolplank te verwerken is en lekker uit zal harden nadat de boilie gekookt is. Rustig maar, dat bespreken we later allemaal, eerst stellen we een mix samen. Iedere meelsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, het doel is om een combinatie te vinden die van ieder meel de beste eigenschappen combineert. Ik heb het hier over melen als wouwbloem, polentabloem, maïsmeel, sojameel of -bloem, tarwemeel of -bloem, griesmeel, roggemeel, rijstemeel of -bloem, melkpoeder, vitamealo, broodmeel, koekjesmeel, paneermeel, diverse vogelvoeren, etc etc. Zoals je ziet, in principe is alles mogelijk. Deze ingrediënten koop ik in grote hoeveelheden bij een molenaar, hengelsportzaak of dierenspeciaalzaak. Omdat dit de bulk van je mix is, kun je juist op dit punt flinke besparingen doen door groot in te kopen. Je kunt een combinatie van een bestaand recept overnemen of zelf gaan experimenteren. De keus is helemaal aan jou. Ik wil je de volgende, zeer eenvoudige combinatie in ieder geval als startpunt meegeven:

foto2
De bulkingrediënten

De bulkingrediënten
  • 200 gram polentabloem
  • 200 gram maïsmeel
  • 100 gram tarwebloem

De bulk is bepaald, nu is het zaak de mix af te maken. De rest, dus de helft tot ¼ van het totaal, bestaat bij mij uit ingrediënten die een karakteristieke geur en smaak hebben of de voedingswaarde of hardheid van het aas verbeteren. Ik bedoel hier bijvoorbeeld vismeel, garnalenmeel, melkeiwitten zoals caseïne, gemalen veevoeders, gemalen trouvit, eipoeder, ei-albumine, geconcentreerde vogelvoeders, gemalen katte- of hondenbrokken, vleesmeel, bloedmeel, gemalen tijgernoten, al dan niet gemalen zaden, etc. De bulkingrediënten bevatten veel koolhydraten (=lekker van smaak en geeft energie) terwijl bijvoorbeeld vismeel veel eiwitten en olie bevat. Door de bulkmix dus aan te vullen met wat vismeel kun je de voedingswaarde van je mix wat gevarieerder maken. Wees gerust, ik ga hier geen theorie over procentjes zus en zo uit de doeken doen. Mijn mening en ervaring is dat je qua voedingswaarde al heel snel goed zit. Omdat de bulk vrij neutraal van smaak is, kun je met deze toevoegingen een heel eigen smaak en geur aan de boilie geven. Over dit onderwerp is al veel geschreven in diverse hengelsportboeken en -bladen en er is onder andere in de hengelsportzaak, supermarkt, veevoerhandel of Indonesische Toko ontzettend veel verkrijgbaar.

foto4
De smaakmakers

Mengen en afmaken

Het recept is bepaald en de ingrediënten liggen in zakken om je heen. Pak nu een grote emmer zoals die bijvoorbeeld in de wedstrijdvisserij worden gebruikt voor het mengen van lokvoer. Deze zijn lekker breed en zorgen ervoor dat je alles grondig kunt mengen. Mijn recepten zijn altijd gebaseerd op tien kilo totale mix. Meestal verwerk ik vijf kilo mix als ik boilies ga rollen, ik kan dan twee keer rollen van de hoeveelheid die ik nu ga mengen. Ga je voor de allereerste keer een nieuw recept gebruiken dan raad ik je aan een proefmix van een pond of een kilo te maken. Is de mix te kleverig, rolt deze slecht of hardt hij niet goed uit dan zijn er in ieder geval geen kilo’s ingrediënten verloren gegaan. Weeg de benodigde hoeveelheid van ieder ingrediënt op een keukenweegschaal af volgens het recept wat je hebt samengesteld, en mik het in de emmer.

foto5
Alles in de emmer gooien en goed mengen…
Het komt niet op tien gram aan hoor, maar probeer het wel een beetje nauwkeurig te doen. Je weet dan zeker dat je altijd hetzelfde recept gebruikt en je komt tijdens of na het rollen niet voor verrassingen te staan. Heb je alle ingrediënten toegevoegd, gooi dan als laatste de eventuele extra droge toevoegingen erbij. Denk hierbij aan allerlei soorten kruiden uit de supermarkt en geconcentreerde toevoegingen uit de hengelsportzaak. Als ik een zoete boilie ga maken doe ik er nog wat extra zoetstof of suiker bij. Wordt het een kruidige of vismeelboilie, dan voeg ik 10 gram zout per kilo mix toe. Als alle ingrediënten in de emmer liggen, meng het geheel dan grondig door elkaar totdat alle bestanddelen egaal verdeeld zijn.

foto3
Afwegen op de keukenweegschaal…
Wegen en verpakken

Ik schreef al dat ik per keer meestal een hoeveelheid mix van tien kilo aanmaak. Deze weeg ik vervolgens op de keukenweegschaal af in porties van 2,5 kilo. Deze hoeveelheid vind ik nog redelijk makkelijk te verwerken bij het kneden en als je lager gaat zitten zal het rollen van de boilies meer tijd in beslag nemen. Zo leuk vind ik het karwei nou ook weer niet dus ik probeer het wel zo snel mogelijk te doen. De 2,5 kilo mix gaat daarna in een plastic- of pedaalemmerzak en wordt weggelegd tot het moment van rollen is aangebroken. Ik raad je overigens aan om het mengen van de mix minstens enkele dagen voor het rollen en koken zelf te doen. Mocht er van een ingrediënt toch te weinig voorradig zijn, dan heb je nog de tijd om dit bij de hengelsportzaak te gaan halen. Geloof me dat je baalt als je hier pas achter komt op het moment dat je de boilies echt wilt gaan maken en alle spullen al hebt opgesteld om van start te gaan.

foto6
Afwegen, verpakken en klaar..

Zo, we zijn al een eind op weg. Het viel best wel mee toch? In deel twee zal ik beschrijven hoe ik van die netjes verpakte zakken mix mijn boilies rol. Als je het hebt volgehouden om dit eerste deel te lezen en je hebt het een beetje begrepen, dan zal het rollen zelf een fluitje van een cent zijn. Tot de volgende keer!

© Mark Noorman 2002

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *