Vergunningen en regels Hongarije

Visvergunning

Om in Hongarije te mogen vissen moet je in het bezit zijn van een visakte voor Hongarije en een regionale vergunning. Deze documenten kunt je verkrijgen bij de Vis- en hengelsport organisaties die de controle uitvoeren over de visrechten. Meestal verkopen deze beide documenten. Het is belangrijk te weten dat de visakte het gehele jaar geldig blijft. Je kunt derhalve het gehele jaar lang meerdere regionale vergunningen kopen met een en dezelfde visakte, je dient deze dan wel te laten zien. Overigens is de regionale vergunning slechts geldig gedurende de dag of periode welke daarop vermeld staat.

Vaak kun je kiezen uit: dagkaarten, weekkaarten, vakantiekaarten en jaarkaarten. Per water is de prijs hiervan weer verschillend. Wanneer je op een camping staat, heeft de campingeigenaar vaak de nodige vergunningen aangeschaft zodat je die zelf niet meer hoeft aan te schaffen.

vergunning1

Het toegelaten aantal hengels wordt bepaald door de eigenaar van het betreffende water. Een klein voordeel: West-Europese vissers mogen soms met 1 hengel meer omdat ze de vis terugzetten. Je hebt op de eerste plaats de prive waters, zeg maar de betaalwateren van Frankrijk. Hier is het heel simpel, je betaalt voor je begint te vissen aan de eigenaar:

  1. voor het aantal dagen,
  2. voor het aantal hengels,
  3. voor een boot (op sommige waters zelfs wanneer je je eigen boot bij je hebt)
  4. indien je wenst het aantal kilo’s vis dat je meeneemt

In Hongarije zijn veel wateren die gepacht zijn van de staat, dit zijn dan vaak zand- of steenwinningsputten (gravel pits). Deze wateren zijn moeilijk afsleepbaar voor stropers en worden daarom veelal verkozen door West-Europese vissers.

vergunning2

Op het ene water kun je gewoon gaan vissen, na een dag of 2 – 3 komt er een opzichter langs om geld te vangen. Op het andere moet je naar het centrum van de stad om een vergunning te kopen in een MOHASZ info centrum, iets wat lastig is om te vinden, zeker als je geen Hongaars spreekt (MOHASZ komt overeen met bv. in Nederland de NVVS en België de V.V.H.V). Ook bij de IBUSZ reisburo’s kun je dag- en weekvergunningen verkrijgen. Een weekvergunning kost ongeveer 15 Euro. Je mag dan overal met maximaal drie hengels vissen, alle aassoorten zijn toegestaan (ook levende visjes). Vergunningen kun je vaak ook aan de ingang van de campings of op de postkantoren krijgen, evenals boekjes met reglementen. Een weekvergunnning kost ongeveer 20 euro.

Van de echte staatswateren hebben we helaas weinig informatie kunnen vinden. Wel is het zo dat je altijd de opzichter kan omkopen zij het met wat fooi, drank of een karpertje als geschenk. Het resultaat is dan meestal dat je met 4 hengels mag vissen.

Hieruit blijkt al wel dat zelfs de opzichters enorm corrupt zijn. Je kunt als buitenlander zijnde op sommige waters geen jaarkaart krijgen, dit recht is uitsluitend voorbehouden aan de Hongaren zelf, dit vanwege de spot prijs voor die jaarkaart. Een leuk voorbeeld van een water hoe ze kunnen knutselen met de prijzen:

Dagkaart 24u : 700 HUF (Hungary Forint) = ongeveer 2,80 Euro
Vakantiekaart 14 dagen: 5.000 HUF = ongeveer 20 Euro
Jaarkaart Jan. – Dec.: 13.000 HUF = ongeveer 52 Euro
Zoals je kunt zien een onlogische verdeling.

Sommige opzichters zijn zelfs zo corrupt dat ze je voor 10 dagen laten betalen (is dan 28 Euro) en ze je een dagkaart verkopen. Het probleem is, dat de Hongaarse taal zeer moeilijk is. Als je dan je vergunning laat vertalen blijkt er op te staan, dat het een dagticket is ter waarde van 2,8 Euro. De andere 9 dagen steken ze in hun eigen zak, hun baas krijgt het andere afscheurblaadje waar 2,8 Euro opstaat natuurlijk. Het is slechts een voorbeeld, maar wees dus op je hoede.

vergunning3

Met ingang van 2003 is er tevens begonnen met het invoeren van een departementale kaart, dit is een extra vergunning die je moet aanschaffen. De prijs hiervan is 500 HUF = ongeveer 2,- Euro. Deze departementkaart is te vergelijken met de departementkaarten van Frankrijk, voor elk departement een andere kaart.

De reglementen in Hongarije verschillen van water tot water en van streek tot streek. Dit is iets wat je per water dus moet nagaan. De voorwaarden die aan de algemene visakte vastzitten zijn de volgende:

vergunning4

 

Voorwaarden

De volwassen sportvisser (18 jaar of ouder) mag met twee hengels vissen terwijl de jongere vissers maar 1 hengel mogen gebruiken. Per hengel mogen maximaal 3 haken gebruikt worden.

Een volwassen sportvisser mag, met een enkele uitzondering, maximaal 5 vissen per dag vangen van de soorten waarvoor een minimale vislengte geldt. Van deze 5 mogen er slechts 3 van de dezelfde soort zijn.

Van alle overige vissen mag maximaal 10 Kg per dag gevangen worden. De laatste vis mag deze 10 Kg grens doen overschrijden.

De jongere vissers mogen maximaal 3 vissen vangen, uit de lijst van vissen met een minimale lengte, waarvan er maximaal 2 vissen van dezelfde soort mogen zijn. In verschillende wateren gelden verdere beperkingen. U dient dan ook altijd te informeren naar de regels.

Gesloten tijden

Je zult zelf ter plekke moeten informeren naar de gesloten tijden, want deze variëren per gebied. Het Balaton meer bijvoorbeeld is voor het vissen gesloten van 20 april tot 20 mei.

Het is aan te raden om een viskaart van Hongarije te kopen waar alle viswateren op staan. Een goede kaart is:

Kaart van Hongarije voor Vissers.
Schaal 1:550,000. 1998.
Topopress Térképkiadó.
Verkrijgbaar in het Engels, Hongaars en Duits.

Op deze kaart staan 866 visstekken in Hongarije. Op de kaart staan alle faciliteiten per visstek vermeld. Op de achterzijde staan voornamelijk advertenties maar de kaart is tweezijdig bedrukt; formaat 59 x 92 cm.

Met dank aan Rudi Bru en Rob van Riet.

One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *